A Régi Országházhoz címzett vendéglő

A várnegyed egyik üde színfoltja volt a Spiegel Bernát pékségében kialakított, A Régi Országházhoz címzett étterem. A XVIII. században az eredetileg barokk épület kapubejárattól délre eső része kocsma, illetve vendéglő volt, alatta pedig ma hatalmas, sziklába vájt, kétszintes pince húzódik gótikus hevederívekkel és boltozatokkal. A pince a legendák szerint valaha török börtön volt.

2002. 10. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országház utca 17. szám alatti épület mai formáját Buda visszafoglalása után nyerte el. A vár 1686-os ostromát követően Spiegel Bernát pékmester megvásárolt két kisebb, középkori építésű, de eléggé megsérült lakóházat, majd néhány, a kora barokkra jellemző átalakítással felújíttatta, egybeépíttette őket. Így alakult ki a Spiegel pékségéről akkor még Sütő (Böckhen) utcának elnevezett várbeli utcácska földszintes házának jelenlegi öttengelyes homlokzata, középütt kőkerettel ellátott kapuboltozattal. Ennek két oldalán barokk üzletajtókkal, a két szélén pedig egy-egy kis ablakkal.
A mester az épület bal oldalát új szárnnyal toldotta meg pékműhelye számára, a homlokzatot pedig – a korra jellemző kora barokk módon – gazdagon profilozott főpárkánnyal és ornamentális stukkókkal díszíttette. A kapu zárókövébe a sütőcéh jelvényét faragtatta. A házban pékség működött, tulajdonosának cégtáblája az ötvenes évekig megmaradt. A kapubejárattól délre eső rész kocsma, illetve vendéglő volt, alatta hatalmas, sziklába vájt, kétszintes pince (a vár legnagyobb pincéje!) húzódik, gótikus hevederívekkel és boltozatokkal. A pince a legendák szerint valaha török börtön volt. A lovagteremnek is beillő, középpillérrel tagolt pincerészben az épület második világháború utáni rekonstrukciójakor egy XVIII. századi, harang alakú kovácsoltvas kocsmacégér is előkerült. A finom művű, szalma- és forgácsköteget formázó vasfonadék jelzi, hogy itt kétéves bort mértek. Az egyéves borhoz ugyanis csak a forgácscégér dukált volna.
Az alsó pince északi végfalán a XIX. századi faldekorációként koronával és kardokkal övezett színes címerpajzs jelzi, hogy itt bizony valaha mulatoztak is. Az épületben e század elejétől A Régi Országházhoz címzett vendéglő működött, békésen megférve a pékséggel. A második világháborúban az épület megsérült, a pékség megszűnt, a korábban boxokkal, kerthelyiséggel rendelkező vendéglő talponállóvá züllött.
Az 1958–59-es felújítás után megnyitott „171-es számú várborozó” homlokzatára felkerült a régi kocsmacégér, de az elpusztult vasfej és az alácsüngő szőlőfürt helyett egyszerű konzol tartja ma a vasforgácsköteget, rajta riadt madarat üldöző macskával. A pincében ekkor ismét borkimérést nyitottak. Pár évvel később a borozót a Velencei Charta, vagyis a műemlékvédelem 1964-ben, Velencében elfogadott nemzetközi alkotmánya ötödik pontjának szellemében – mely szerint „a műemlékek konzerválását mindig elősegíti a társadalom számára hasznos célra való felhasználásuk” – az épületet új tervek alapján reprezentatív vendéglővé alakították. A középkori helyiségeket a tervezők szinte változtatás nélkül felhasználták, a homlokzat barokk formáját meghagyták.
Az újjáépítés után a vendéglő különféle hangulatú, különbözőképpen berendezett szobáival (ilyen a Sirató, a Paraszt szoba), a Trónterem rusztikus berendezésével, téglaburkolatával, különlegesen szép cserépkályháival, a Dámaterem kecses bútoraival, finom hölgyeket ábrázoló régi metszeteivel, a Vigadó hagyományosan magyaros terítékeivel, kapualjba épített, meszelt falú parasztkemencéjével, nem utolsósorban a pincében kínált boraival és paprikás-hagymás zsíroskenyereivel Budapest egyik méltán legnépszerűbb vendéglátóhelyévé vált.
A kilencvenes évek elején a vendéglő bezárt, az ajtókat lelakatolták. Míg az épület régebben zajos, vidám estéivel a vár üde, barokkos színfoltja volt, ma csöndes és pusztuló magányában szomorú látványt nyújt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.