időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Hallgatnak az ombudsmanokra

Tábori Gabriella
2002.12.19. 00:00

Elfogadásra ajánlotta az ombudsmanok jelentését az igazságügyi tárca politikai államtitkára. A szószólók tegnapi parlamenti beszámolója során Kaltenbach Jenő úgy vélte, az utóbbi három kisebbségi önkormányzati választás egyike sem volt alkotmányos. Ellenzéki és kormánypárti képviselők egyaránt úgy vélték, több ombudsmanra nincs szükség.

A parlament tegnap általános vitát folytatott az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, általános helyettese, a kisebbségi és az adatvédelmi biztos tavalyi tevékenységéről szóló beszámolókról.
– Megkockáztatom, hogy az utóbbi három kisebbségi önkormányzati választás egyike sem volt alkotmányos – jelentette ki Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman. Úgy vélte, az őszi kisebbségi önkormányzati választások bizonyították a jogi szabályozás elégtelenségét. Az ombudsman szerint a jogszabály reformja nem halasztható tovább. Kitért arra is, hogy az 1993-ban elfogadott ombudsmani törvény felülvizsgálatra szorul. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az Európa-bizottság korábbi értékelésére hivatkozott, amikor kiemelte: a jelenleg is működő adatvédelemmel hazánk már 2000-ben csatlakozott az EU-hoz. Hozzátette ugyanakkor, hogy az adatvédelmi törvény egyes passzusait legkésőbb a csatlakozásig módosítani kell. Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint minden hatósági szinten kialakult és megerősödött az ombudsmani ajánlások iránti fogadókészség. Helyettese, Takács Albert azzal a kezdeményezéssel kapcsolatban, amely az ombudsmanok számának növelését célozná, kijelentette: az emberi jogok egységes, összefüggő egészet alkotnak, a túlzott szétaprózódás csökkentené a jogvédelem hatékonyságát. A vita során felszólaló ellenzéki és kormánypárti képviselők egyaránt úgy vélekedtek, hogy nem volna helyes újabb ombudsmani posztok létrehozása. A kormány nevében felszólaló Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca politikai államtitkára mindhárom ombudsmani beszámolót elfogadásra ajánlotta. A lapzártánkkor tartó általános vitában valamennyi frakció támogatta az állampolgári jogok biztosa és helyettese beszámolójának elfogadását.
A parlament lefolytatta a pénzmosás megelőzéséről szóló törvényjavaslat vitáját. A tervezet a tavaly elfogadott jogszabályt pontosítja. A frakciók alapvetően egyetértettek a céllal, és hangsúlyozták a terrorizmus elleni harc fontosságát. Ugyanakkor az MDF jelezte: szerintük a tervezet nincs kellően előkészítve. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) szerint elképzelhető, hogy a jogszabály egyes elemei az Alkotmánybíróság elé kerülnek majd.
Napirend előtti felszólalásában Manninger Jenő (Fidesz) kijelentette: a kormány legújabb autópálya-tenderének eredményét már az előtt megírták a lapok, hogy a döntés megszületett volna. Rámutatott: az előző kormány kilométerenként 1,1 milliárd forintból épített autópályát, míg a legutóbbi pályázat nyertesei ennél jóval drágábban fogják ezt megtenni. Ugyanakkor a nyertesek a nyári ajánlatukhoz képest is árat emeltek. Ráadásul a kormány nem tette lehetővé, hogy az előző, hazai fővállalkozó is induljon a tenderen – tette hozzá. Szalay Gábor, a gazdasági tárca államtitkára (SZDSZ) szerint a rossz lelkiismeret hangja szólalt meg Manningerben, mert a korábbi kormány nem ismert más vállalkozót, mint a Vegyépszer–Betonút duót. Úgy vélte: a múlt héten elfogadott, 128 milliárd forintos pályázatok 15 milliárd forintos emelt műszaki tartalommal rendelkeznek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.