időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Egymásra mutogatnak

Haraszti Gyula
2003.02.05. 00:00

Továbbra is egymásra mutogatnak a minisztériumok szakértői az azbesztmentesítés ügyében – tudtuk meg Kozák Kristóftól. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője elmondta: az országban a tetőfedő anyagokkal együtt közel egymillió tonna azbesztet kellene begyűjteni és más anyagokkal pótolni. Ám ebbe a hatalmas tételbe olyan mérsékelten mérgező építőanyagok is beletartoznak, mint például az országszerte elterjedt tetőpala, ami 2005-ig még forgalmazható. Az igazán veszélyes, rákkeltő szórt azbesztvakolatból jóval kisebb menynyiség, harmincezer tonna vár mentesítésre, ezt viszont valóban nem lehet halogatni. Az osztályvezető szerint a kialakult állapotokért nem a szaktárca felel, hiszen nem rajtuk múlott, hogy milyen anyagokat építettek be annak idején a lakótelepekbe.
Amikor a vezetőt a felszámolt vállalatok által okozott környezetszennyezések kármentesítésének állami felelősségéről kérdeztük, elismerte hogy a minisztérium beruházási keretéből is áldozhatnának az azbesztmentesítésre. Ugyanakkor úgy vélte, ez legalább annyira feladata lenne az építésügyekkel foglalkozó tárcáknak és a Szociális, Családügyi és Egészségügyi Minisztériumnak is. Eddig csak osztályvezetői szinten egyeztettek a tárcák szakértői, de egyelőre nem jutottak semmire. Kozák Kristóf továbbra is úgy tartja, hogy áttörést jelenthet a panellakások 2004-ben induló rehabilitációs programja, ahol az állam mentesíti majd a lakásokat.
Mint megírtuk: a környezetvédelmi tárca országos felmérést készített a rákkeltő azbesztvakolattal ellátott lakótelepekről, ám annak eredményét sokáig titokban tartották. Nemrég azonban – miután egy zöldszervezet pert nyert a minisztérium ellen – néhány részletet mégis nyilvánosságra hoztak. Kiderült, hogy a Budapesti Rózsakerti lakótelepen és számos nyugat-magyarországi nagyvárosban összesen 20 100 lakást kellene mentesíteni a tüdőrák második leggyakoribb okozójának tartott azbesztvakolattól. Azt továbbra sem tudni, hogy mely középületek szennyezettek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.