időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Egyre alacsonyabb gabonajegyzések

Nagy Ottó
2003.02.03. 00:00

Veszítettek értékükből a harmadik héten az USDA- (az USA mezőgazdasági minisztériuma) számok hatására, a nemzetközi piacokon mértékadó chicagói tőzsdén a kukorica- és a búzajegyzések. A kukoricajegyzések csökkenése főként az év végi amerikai készletadatok megemelésének volt köszönhető. A magasabb készleteket a csökkentett export és az alacsonyabb takarmánycélú felhasználás okozta. Hozzájárult a lefelé tartó trendhez, hogy az előrejelzések szerint a kínai export nagysága megemelkedett. A búzajegyzések is hasonló okokból mérséklődtek: a magasabb készletvárakozás, a 6-7 százalékkal megnövelt vetésterület és a kisebb exportadatok okozták a visszaesést. Európában is csökkentek a jegyzések, mert az EU újabb 377 ezer tonna búzára adott ki tonnánként tízeurós exporttámogatást. Az Agrograin Rt. elemzése szerint a gabonapiacokra jellemző marad a jegyzések szűk sávban való mozgása. Egy esetleges iraki háború viszont alapjaiban változtathatja meg a jelenlegi képet.
A szójadaraárak a héten gyengélkedtek, mivel az időjárás Dél-Amerikában ideális volt. A trend tartóssága azonban az időjárás alakulásától függ, hiszen bármilyen negatív változás megszilárdíthatja az árakat. A hallisztpiac továbbra is szilárd.
A Budapesti Árutőzsde (BÁT) piacain a 3. héten továbbra is alacsony forgalom mellett – elsősorban ótermésű árura – emelkedtek az árak. A fizikai piac változatlanul csendes volt, összesen 401 kontraktusra született üzletkötés, 889 millió Ft értékben. A takarmánykukorica-jegyzések a hétfői drámai esést követően, amit a chicagói árcsökkenés idézett elő, márciusra folyamatosan emelkedtek és a múlt heti szint fölött zártak, míg a többi határidőre tartottak maradtak. A búzapiacon kisebb hatást ért el a chicagói ármozgás, így a BÁT-on a visszaesést folyamatos emelkedés váltotta fel, a jegyzések majd minden határidőre emelkedtek és magas szinten állapodtak meg az utolsó tőzsde napon. A piaci szereplők a piac lassú éledésére számítanak, amit lehet, hogy az MNB legutóbbi kamatcsökkentése elindít.
Az egyéb cikkek közül a napraforgómag árszintje mutatott változatos képet, miközben üzlet minimális volt. A márciusi áresést tartott szint követte, ugyanakkor a hét második felében az október, november limittel emelkedett, és magas, 56 500–57 000 forintos szinten zárt.
A múlt héten a búza emelkedéssel nyitott és még kedden is felfelé lebegtek az árak. Változást vegyes jegyzésmozgással a szerda hozott, mert március lefelé, május felfelé indult. A következő nap eseménytelenül telt, és kisebb mozgásoktól eltekintve a pénteki is. Ekkor a búza márciusi ára 40 forinttal, 23 460 forintra csökkent.
A gabonapiacon a májusi szállítású takarmánykukorica ára 100 forinttal emelkedett, míg a novemberi 200 forinttal csökkent a múlt hét első kereskedési napján. A kedd itt is, akárcsak a búzánál emelkedést hozott, de itt határozottabb mértékűt, míg a szerda, akárcsak a búzánál, itt is gyengüléssel járt. A felfelé tartó tengerihullám csütörtökön visszatért, de pénteken már csak a takarmánykukorica márciusi ára nőtt 90 forinttal, 22 500 forintra, míg a többi lejárat értéke nem módosult. Pénteken az extrabúza márciusi ára 23 700, a takarmánybúzáé 21 500, a takarmányárpáé 19 700, az olajnapraforgóé 61 100 forinton állt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.