A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Egyre alacsonyabb gabonajegyzések

Nagy Ottó
2003. 02. 03. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszítettek értékükből a harmadik héten az USDA- (az USA mezőgazdasági minisztériuma) számok hatására, a nemzetközi piacokon mértékadó chicagói tőzsdén a kukorica- és a búzajegyzések. A kukoricajegyzések csökkenése főként az év végi amerikai készletadatok megemelésének volt köszönhető. A magasabb készleteket a csökkentett export és az alacsonyabb takarmánycélú felhasználás okozta. Hozzájárult a lefelé tartó trendhez, hogy az előrejelzések szerint a kínai export nagysága megemelkedett. A búzajegyzések is hasonló okokból mérséklődtek: a magasabb készletvárakozás, a 6-7 százalékkal megnövelt vetésterület és a kisebb exportadatok okozták a visszaesést. Európában is csökkentek a jegyzések, mert az EU újabb 377 ezer tonna búzára adott ki tonnánként tízeurós exporttámogatást. Az Agrograin Rt. elemzése szerint a gabonapiacokra jellemző marad a jegyzések szűk sávban való mozgása. Egy esetleges iraki háború viszont alapjaiban változtathatja meg a jelenlegi képet.
A szójadaraárak a héten gyengélkedtek, mivel az időjárás Dél-Amerikában ideális volt. A trend tartóssága azonban az időjárás alakulásától függ, hiszen bármilyen negatív változás megszilárdíthatja az árakat. A hallisztpiac továbbra is szilárd.
A Budapesti Árutőzsde (BÁT) piacain a 3. héten továbbra is alacsony forgalom mellett – elsősorban ótermésű árura – emelkedtek az árak. A fizikai piac változatlanul csendes volt, összesen 401 kontraktusra született üzletkötés, 889 millió Ft értékben. A takarmánykukorica-jegyzések a hétfői drámai esést követően, amit a chicagói árcsökkenés idézett elő, márciusra folyamatosan emelkedtek és a múlt heti szint fölött zártak, míg a többi határidőre tartottak maradtak. A búzapiacon kisebb hatást ért el a chicagói ármozgás, így a BÁT-on a visszaesést folyamatos emelkedés váltotta fel, a jegyzések majd minden határidőre emelkedtek és magas szinten állapodtak meg az utolsó tőzsde napon. A piaci szereplők a piac lassú éledésére számítanak, amit lehet, hogy az MNB legutóbbi kamatcsökkentése elindít.
Az egyéb cikkek közül a napraforgómag árszintje mutatott változatos képet, miközben üzlet minimális volt. A márciusi áresést tartott szint követte, ugyanakkor a hét második felében az október, november limittel emelkedett, és magas, 56 500–57 000 forintos szinten zárt.
A múlt héten a búza emelkedéssel nyitott és még kedden is felfelé lebegtek az árak. Változást vegyes jegyzésmozgással a szerda hozott, mert március lefelé, május felfelé indult. A következő nap eseménytelenül telt, és kisebb mozgásoktól eltekintve a pénteki is. Ekkor a búza márciusi ára 40 forinttal, 23 460 forintra csökkent.
A gabonapiacon a májusi szállítású takarmánykukorica ára 100 forinttal emelkedett, míg a novemberi 200 forinttal csökkent a múlt hét első kereskedési napján. A kedd itt is, akárcsak a búzánál emelkedést hozott, de itt határozottabb mértékűt, míg a szerda, akárcsak a búzánál, itt is gyengüléssel járt. A felfelé tartó tengerihullám csütörtökön visszatért, de pénteken már csak a takarmánykukorica márciusi ára nőtt 90 forinttal, 22 500 forintra, míg a többi lejárat értéke nem módosult. Pénteken az extrabúza márciusi ára 23 700, a takarmánybúzáé 21 500, a takarmányárpáé 19 700, az olajnapraforgóé 61 100 forinton állt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.