Hírek

Fehér Béla
2003. 02. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az ember nekiáll töltött káposztát főzni, az bizony ünnep. Napokkal korábban el kell kezdeni a készülődést, az ember fontolgatja, hogy dagadóval, füstölt-, avagy nyers oldalassal óhajtja-e elkészíteni, éppen ezért már a hozzávalók beszerzése is ünnep. Rövid leszek: töltött káposztát főzni olyan, mint verset írni. Költészet. Darált hús (lapocka, vagy dagadó a legjobb), savanyított apró káposzta, plusz levél, oldalas, füstölt kolbász, hagyma, fokhagyma, rizs, tojás, só, bors, őrölt paprika… Az ember először a rizst teszi fel főni, azután bekapcsolja a rádiót, és hallja, hogy egy szombathelyi asszonyt agyoncsapott a daruról lezuhanó rakomány, de ez még semmi, mert Tiszakürtön letartóztattak egy háromgyerekes apát, aki a tizenkét éves kisfia lábát baltával megvagdalta. Az atyának nem ez volt az első nevelő célzatú gaztette, hasonló cselekményért már börtönben is ült. De lépjünk tovább. A hagymát próbáljuk minél apróbbra vágni, és ha megdinszteltük, ügyesen osszuk kétfelé: egyik fele a töltelékbe kerül, a másik fele az aprókáposzta alá, paprikás zsírral összekeverve. A töltelék akkor a legpompásabb, amikor már minden benne van. Illatos, vörös massza, amely szinte könyörög, hogy ráadják a káposztalevél kabátot. Közben fél füllel hallja az ember a rádióból, hogy egy alföldi falu mellett frissen elásott emberi testrészeket kapart ki egy kutya. Kiszálltak a helyszínre a rendőrök is, de a fejet nem találták meg, így aztán nem könnyű az áldozatot azonosítani.
A sózásra nagyon kell ügyelni. Ha a töltelék sótlan, azon később lehetetlen segíteni, az utólag megsózott töltött káposzta hajítófát sem ér, éppen ezért bátran kóstoljuk meg a nyers masszát. A régi háziaszszonyok is ezt tették, miként a kolbászt készítő férfiak is így cselekszenek faluhelyen. A kóstolás egyébként azt is elárulja, hogy elegendő borsot, paprikát és fokhagymát tettünk-e bele. Legyünk maximalisták, mert ha a töltelék nem tökéletes, megette a fene az egészet. Kóstolás közben hallja az ember, hogy Cegléden lakhatatlanná lett egy négygyermekes család háza, miután a hó alatt beszakadt a tető. A családfő el van keseredve, ugyanis az építőnek, akivel egyébként nem kötöttek szerződést, nyoma veszett, így aztán nem tudják, hol reklamáljanak és hol lakjanak.
A maradék dinsztelt hagymát a lábas aljára öntjük, és máris mehet rá az apró káposzta, erre az ágyra fogjuk pakolni a töltelékeket, mégpedig szorosan egymás mellé, katonás rendben. A töltelék becsomagolása csak látszólag egyszerű. Ne becsüljük le a feladatot! Először is ki kell vágni a káposztalevél torzsáját, aztán pedig arra figyeljünk, nehogy túl sok vagy túl kevés masszát rakjunk bele, hanem éppen annyit – nagyjából jó púpozott evőkanálnyit –, hogy tetszetős tölteléket tudjunk göngyölni. Ha feltekertük, a levél két oldalát késsel egyformára vágjuk, és ujjunkkal begyűrjük. Közben azt hallom, hogy eddig háromszáznegyvenöt ember fagyott meg a moszkvai utcákon, pedig még nincs vége a télnek. Többségük hajléktalan vagy részeg volt. Éppen elkészül az utolsó töltelék, az ember alaposan megmossa a zsíros kezét, és végre átcsavarja a rádiót egy másik adóra. Ott éppen arról van szó, hogy az egyik televíziós csatorna melegekről szóló szappanoperához keres szereplőket, a történet egy biszexuális és két meleg fiú, valamint egy leszbikus lány életét fogja bemutatni, mégpedig azért, mert állítólag erre tömegigény van. Az ember megállapítja, hogy ő nem tömeg, és újabb rádióállomást keres. Végre zene.
Ha minden szépen együtt van a fazékban, a töltelékek közé ügyesen elhelyezzük az oldalasdarabokat, jól megsózzuk, majd a fazék fala mentén kolbászkarikákat duggatunk körbe. Közben a zene véget ér, és egy rideg bariton arról beszél, hogy egy tizenöt éves fiú valahol Mohács közelében – valószínűleg fogadásból – önként közösült egy nagy testű malamuttal. Szerencsétlen gyerek az aktus után kórházba került, és műtétet kellett rajta végrehajtani. Egy jó tanács: vigyázzunk, hogy ne öntsünk túl sok vizet a káposztára, még annyit se, hogy ellepje. Két óra hosszáig lassú tűzön főzzük. Ajánlatos a fedőt kicsit elhúzni, hogy a felesleges víz pára formájában eltávozhasson. A túl sok szaft nem jó.
Szomorkás mosollyal, melegen tálaljuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.