időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Felemás „légtérvizsgálat”

2003.03.12. 00:00

Az ellenzék kivonult a honvédelmi bizottság üléséről, amely Keleti György (MSZP) javaslatára napirendre tűzte az ország szuverenitásának megsértésével kapcsolatos vizsgálatot. Simicskó István (Fidesz) szerint vizsgálóbizottság felállítása szükséges, ugyanis a szakbizottság el kívánja tussolni a kormány felelősségét az ügyben.

Kivonultak az ellenzéki képviselők az Országgyűlés honvédelmi bizottságának tegnapi üléséről, mert szerintük ez a testület csak „alibivizsgálatot” folytathat le a rendelkezésre álló időnek és a hatáskö-rének köszönhetően. Simicskó István, a bizottság fideszes alelnöke kijelentette: külön vizsgálóbizottságnak kell lefolytatni a légtérhasználattal kapcsolatos ellenőrzést. Szerinte a kormánypárti képviselők el akarják tussolni, hogy felelősek az alkotmány megsértéséért. Rámutatott: a szakbizottságban kormánypárti többség van, a vizsgálóbizottságba viszont egyenlő számú képviselőket delegálnak az ellenzéki és a kormánypártok, így konszenzusos döntésre van szükség. A bizottság az ellenzék nélkül hallgatta meg a szakhatóságok képviselőit, akik állították, nem tudnak olyan légtérhasználatról, amely nem felelt volna meg az országgyűlési felhatalmazásoknak. Bársony András külügyi államtitkár jelezte: a Külügyminisztérium szerint nem sértették meg az ország szuverenitását. Tény ugyanakkor, a minisztérium az amerikai gépek légtérsértése miatt tiltakozó jegyzéket küldött az USA nagykövetségének.
Kiss László légügyi főigazgató nem tudott beszámolni a helikopterek előzetes repülési tervéről, de elismerte: az ellenőrzött légtéren kívül előfordulhattak olyan repülések, amelyről a légügyi szolgálatnak nincs tudomása. Lakatos László, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője bejelentette: kezdeményezik, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok is részt vegyenek az átrepülések engedélyezésében.
Keleti György, a bizottság szocialista elnöke az ülés után megjegyezte: a különbizottság javaslatát a testület várhatóan nem engedi általános vitára, és a szakbizottság vizsgálata után okafogyottá válik, hogy az üggyel a parlament újra foglalkozzon.
***
Aláírták a rádiótender-szerződést. A honvédelmi és a gazdasági tárca képviselője tegnap aláírta a szerződést a harcászati rádiótenderen nyertes norvég Kongsberg vállalattal. A szerződéskötés elhúzódott, mert a vesztesek közül kettő a bíróságra vitte az ügyet. A szerződés 36 milliárd forint értékű megbízást jelent a győztesnek, amelytől mintegy 10 ezer készüléket szerez be a honvédség. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.