időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Nagyüzem Strasbourgban

Ruff Orsolya
2003.05.14. 22:00

A vártnál keményebb, megfeszített munka, ám óriási lelkesedés jellemzi a magyar megfigyelők tevékenységét az Európai Parlament plenáris ülésén. Surján László (Fidesz) lapunknak elmondta: igazi „nagyüzem” várta őket Strasbourgban.

A lelkesedés a jelek szerint nemcsak a csatlakozni vágyó országok képviselőit jellemzi, hanem a tizenötök parlamentereit is. Ezt igazolhatja az a gesztus, mellyel Hans-Gert Pöttering, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője nem megfigyelőknek, hanem „új kollégáknak” nevezte a csatlakozó országok képviselőit. Surján László elmondta azt is, hogy az EPP egészen kiemelkedő programmal készült a megfigyelők fogadására. A frakcióban ugyanis arra kérték őket, hogy adják röviden írásba, amit magyar szempontból fontosnak tartanak, hogy a néppárti képviselők szóvá tehessék azokat az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.
A fideszes politikus az elmúlt napok tapasztalatairól szólva kiemelte, hogy technikailag tökéletesen előkészítették a megfigyelők munkáját, így külön iroda, telefonvonalak és számítógépek állnak rendelkezésükre. A megfigyelőket egyébként már-már áttekinthetetlenül bőséges program és szédületes tempó várta az Európai Parlamentben, így nem ritka az sem, hogy időnként „egyszerre két helyen” kellene helytállniuk. Surján László, aki a költségvetési bizottság tagja lett, közölte, hogy az EU prioritásként kezeli az új tagállamok beilleszkedését, amelynek egyébként komoly költségvetési vonzata van, így például a schengeni határok kiépítése vagy a tolmácsok alkalmazása terén. Ennek kapcsán kiemelten fontos kérdés a tolmácsolás biztosítása újabb kilenc nyelven.
– Ezen a héten csak a tájékoztató találkozókon folyt tolmácsolás nemzeti nyelven, de az EP vezetőinek ígérete szerint jövő év májusáig teljes körű lesz a szolgáltatás – jelentette ki Surján László. Az EP-ben egyébként még mindig gondot okoz, hogy nincs elegendő tolmács a kis népességű országok esetében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.