időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Juszt hetekkel ezelőtt idézte a jelentést

Pál Gábor
2003.06.19. 23:00

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének lejáratására készített, titkos és anonim jelentés szinte teljesen egybecseng azokkal a baloldali sajtónyilatkozatokkal, amelyeket még Szász Károly bántalmazása előtt tettek egyes újságírók.

Szász Károly brutális bántalmazása előtt már javában folyt egy sajtóhadjárat a pénzpiaci felügyelet elnökének pozíciójából történő elmozdítása érdekében. Az ezzel kapcsolatos hírek, újságcikkek, kommentárok egy része feltűnően hasonlít arra a tavaly augusztusban született, teljességgel kétes eredetű jelentésre, amelyet – egyelőre ismeretlenek – egyértelműen Szász lejáratására készítettek.

A hétfőn megvert felügyeleti elnök által mocskolódásnak minősített, ismeretlen eredetű dokumentum kapcsán Medgyessy Péter miniszterelnök is vizsgálatot rendelt el. Az állítólagos visszaéléseket taglaló jelentés négy, korábban a PSZÁF-nál dolgozó vezető beosztású személyt nevez meg mint „meghallgatottak”, akik a dokumentum alapján „vállalják, hogy az elmondottakat esetleges nyomozati eljárásban is megismétlik”. Egyikük Mikó János, akit tévesen a felügyelet főosztályvezetőjeként mutatnak be. Mikó korábban valóban a PSZÁF-nál dolgozott, állítása szerint főosztályvezető-helyettesi rangban, ám lapunk kérdésére cáfolta, hogy az általa fiktívnek minősített dokumentum készítőinek információt adott volna bármiről. Tagadta azt is, hogy a PSZÁF-fal kapcsolatban bárki is megkereste volna őt. Hozzátette ugyanakkor, hogy mégsem kíván nyilatkozni az ügyben.

Az anonim jelentés Keller László közpénzügyi államtitkárra is hivatkozik, aki még ellenzéki képviselőként interpellálta Szász Károlyt afelől, hogy szerződéses viszonyban áll-e a pénzügyi felügyelet a Defend Kft.-vel.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének működéséről szóló anyagot a dokumentum szerint alapos adatgyűjtés előzte meg, az sem kizárt, hogy megfigyelések történtek. A jelentésben megfogalmazott kifogások közül, még Szász Károly bántalmazása előtt hetekkel, a Magyar Televízió A tv ügyvédje című műsorában Juszt László is idézett. Ebben az időszakban még nem került nyilvánosságra az ismeretlen szerzők által készített dokumentum. Juszt kérdéseket tett fel Szász Károlynak, mivel a PSZÁF elnöke nem látogatott be a stúdióba. Az MSZP-t korábban tanácsokkal ellátó, nyíltan a szocialista párttal szimpatizáló műsorvezető az adásban arra kérdezett rá a jelen nem lévő pénzpiaci vezetőnél: igaz-e, hogy 70 millió forintos javadalmazásban részesül, hogy állami százmilliók tűnnek el, s hogy homályos, bújtatott pénzügyi manőverek fordulnak elő a PSZÁF-nál. Juszt utóbbi tagmondata szóról szóra megegyezik a jelentés egyik megállapításával, de a többi kérdése is a dokumentumban lejegyzettekkel azonos tartalmú. Mint ahogy a bántalmazás előtti hetekben a Népszabadságban is megjelent egy híradás Várkonyi Iván tollából Szász Károly esetleges menesztéséről és az őt érő támadásokról, amely szintén egybecseng a jelentés megállapításaival. Eszerint „a felügyeleti elnök ellen szólók – többségében PSZÁF-munkatársak – a személyzeti politikát is bírálták. Sokszor volt szó a munkatársak juttatásairól, az elnök magas fizetéséről és a drága utakról is, amelyek a köztisztviselői keresetek sokszorosát teszik ki”. Külön figyelemre érdemes, hogy a PSZÁF-ról szóló tanulmányban ez áll: a meghallgatottak ismeretei szerint írásbeli bizonyítékokkal rendelkezik Várkonyi Iván, a Népszabadság újságírója. Várkonyit tegnap nem lehetett utolérni.

Az ismeretlen eredetű jelentés a legkeményebb vádakat is megfogalmazza Szász Károly és a PSZÁF ellen, mint például: a felügyelet „megszegi a hitelintézeti törvényt”, „kimeríti a hűtlen kezelés bűncselekményének törvényi tényállását”, valamint hogy a felügyelet elnöke „hazudott”. A dokumentum egyik megállapítása szerint a közbeszerzési törvényt megsértve kötött a PSZÁF szerződést egy kft.-vel székházának bérlésére. A jelentés készítői kifogásolják a felügyelet székházának biztonságtechnikai munkálatait, mondván, az ellenőrző szervezet ugyanazért a szolgáltatásért többször is fizetett. Meggyanúsítják a felügyelet több munkatársát is, az egyiket többek között azzal, hogy a biztonsági kamerákon és a telefonok lehallgatásán keresztül kontrollálták a dolgozókat, részben politikai okok miatt. A bizonyítékok nélkül vádaskodó, a tanúkat hamisan feltüntető jelentés elkészítéséért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.