Borok-Ízek Gála

A bor és a komédia jegyében zajlanak a rendezvények a budai Várban és a szentendrei Skanzenben szeptember 7–17. között, a tizenkettedik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválon. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. eseménysorozatának központi rendezvénye a négy napon át tartó borkiállítás és vásár. Bor és üveg címmel látható tárlat, boregyetem, koncertsorozat a pesti Vigadóban, jótékonysági borárverés, szüreti felvonulás, borhajó a Dunán és szüreti sokadalom a Skanzenben. Bor és komédia címmel szeptember 7-én, a Budapest Arénában rendezik meg a Borok-Ízek Gálaestet, amely a bor és a gasztronómia, valamint az előadóművészetek értékeinek bemutatására készül, s egyben az őszi közéleti-diplomáciai programok nyitó eseménye. Ezen az estén tizennégy étterem mesterszakácsának, a Magyar Sajtklub tagjainak, az ország legjobb cukrászainak remekműveit harmincnégy magyar borász és Andalúzia boraival párosítva kóstolhatják a vendégek. Sorozatunkban a Borok-Ízek Gálaest főszereplőit, ízkavalkádját mutatjuk be. A gála szervezői Thalia kiválasztottjainak ízelítőt adtak a magyar borászat és gasztronómia legjavából.

–
2003. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rómeó és Falstaff

Ifjú színész korában Kállai Ferenc előadás után zamatos pörköltet, ropogós rántott szeletet, füstízű flekkent vacsorázott, magyaros ételeket, hozzá üvegkancsóban fél liter fehér- vagy vörösbort. Ízvilág, ízharmónia, borévjárat – mindennapi szókincsünk akkoriban nem ismert ilyen szavakat.
Rómeó 1947-ben üzemi koszton élt. Falstaff 1981-ben fűszerekben fürdő húsokról, zsíros falatokról, vérpezsdítő, agytisztító aszúborokról ábrándozott.
Kállai Ferenc (Rómeó és Falstaff) 2003-ban, az Alabárdos Étterem lakomára terített asztalánál ülve méregeti a tányéron gömbölyödő hideg előételt: Libamáj bon-bonok tokaji aszúban áztatott gyümölcsökkel, mandulába forgatva.
Rómeó azt sem tudta, hogy ilyen létezik. Három évtizeddel később Falstaff talán megpróbálta elképzelni.
Kállai Ferenc – aranyfényű aszút kortyolva – soha nem látott szövegként kezdi felolvasni hajdani szerepét, Falstaff aszúmonológját. Mint a libamáj bonbonok, gömbölyödnek szájában a szavak, a színészben felizzanak a régi indulatok, megelevenedik a múlt.
Falstaff Rómeóról mesél. Rómeó Falstaffal beszélget. Kállai Ferenc pedig a múlttal. Terített asztal mellett boldog pillanattá zsugorodik bennünk az idő.
(Kállai Ferenc a Nemzeti Színházban 1980-ban, a Várszínházban 1986-ban játszotta Falstaff szerepét William Shakespeare IV. Henrik c. színművében.)

Az Alabárdos Étterem menűsora:
Libamáj bonbonok tokaji aszúban áztatott gyümölcsökkel, mandulába forgatva.
Elkészítése: az apró kockára vágott aszalt gyümölcsöket, birset, barackot, szárított almát tokaji aszúban áztatunk. A gyümölcsök felszívják az aszút, és felerősítik ízüket a bor ízvilágával. A hizlalt libamájat terrine-nek elkészítjük, és ebből formálunk apró bonbonokat, amelyeknek közepébe kerül az aszalt gyümölcs, majd az egészet meghempergetjük mandulában.
Hizlalt kacsamáj kajszibarack-pálinkával, párolt almakarikával. Elkészítése: a hizlalt kacsamájat rostlapon megsütjük rózsaszínűre. Közben az almakarikákat vajon megpároljuk, kajszibarackpárlat hozzáadásával. Vigyázva arra, hogy túl puhák ne legyenek. Az almakarikákra tálaljuk a kacsamájat, és a kajszibarackmártással körbeöntjük.
Kísérőként: tokaji aszú 6’ puttonyos 1999’ Szepsy István borásztól.
Pácolt és füstölt szarvassonka zöld fügével. Elkészítése: vadpácot készítünk borókával, fenyőmaggal, rozmaringgal, kakukkfűvel, borsikafűvel. A megformázott szarvassonkát 7-10 napon keresztül pácoljuk, majd enyhén megfüstöljük, hidegen hajszálvékonyra szeleteljük és zöld fügével tálaljuk.
Végezetül: egri vörösboros vaddisznótokány, rostlapon pirított vargányával.
Kísérőként: egri bikavér Reserve 1999’ Thummerer Vilmos borásztól.

Játék a kastélyban

Kisportolt, napbarnított, őszülő úr – büszkén hangsúlyozza: elmúlt hatvanegy éves. Reggel indultak Budapestről, útközben megálltak egy pompás kisvendéglőben, kedvük kerekedett igazi magyaros ebéddel múlatni az időt.
Harminchat fok árnyékban – asztalhoz bilincselő pörköltillat, álomba ringató túrós csusza.
Öt óra körül megdördül az ég, vihar söpör végig Pannónián. Kellemesen záporszagú szürkületben tálalják a vacsorát a Szidónia Kastélyszállóban: aszúborban nemesített gyümölcsök, sonkába röjtött gomolyával. Ernyey Béla szakértő szemmel méregeti a tányéron egymásba kapaszkodó két kis sonkatekercset, ízlelgeti a falatot, most nem színész, most igazi gourmet, csendben, halkan, elegánsan magyaráz a séfnek. „Én az egészet ruccola-ágyra tenném, és kellene rá még egy kis balzsamecet, és a főétel előtt citrom szörbetet tálalnék, lezárni azt, ami volt, helyet teremteni annak, ami még jön. Citromfagylaltból is lehet csinálni…”
Valaki közbevág: egy kis vodkával meglocsolva…
– Nem, nem, inkább limoncellóval – duruzsol a színész hangja (…amikor a citrom szót kimondja, megcsillan szemében a régi színpadi pillanat: Kifacsart citrom vagyok! – zokogta Molnár Ferenc darabjában az önimádó ripacs Almády, azaz Somogyvári Rudolf, és Ádám-Ernyey Béla boldogan ordított fel, mert ha Almády egy kifacsart citrom, akkor Annie-Ruttkai Éva őt szereti!) –, limoncellóval inkább, azzal lágyabb, finomabb, kerekebb…
Villányi elixir cuvée-t kortyolgatunk.
Asztal mellett fecsegve főz még nekünk Ernyey Béla néhány remek ételt.
(Ernyey Béla 1969-ben játszotta a Vígszínházban Ádám szerepét Molnár Ferenc Játék a kastélyban c. színművében.)

A Szidónia Kastélyszálló menüsora:
A Szidónia kert friss fűszereivel illatosított borjúszűz, máléba bújtatott áfonyával, villányi elixirrel a Polgár Pincészetből.
Aszúborban nemesített gyümölcsök, sonkába „röjtött” gomolyával. Kísérőként: tokaji aszú 6 puttonyos, 1994-es évjárat, a Tokaj Kereskedőház Rt. kínálatából.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.