Felértékelték a DT-t

2003. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincpontos emelkedéssel nyitott tegnap a Budapest Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX. A magyar indikátor a nap elején 8060 ponton kezdte a kereskedést, de a reggeli plusz nem tarthatott sokáig, mert a vevők elfogytak, és inkább eladók léptek a helyükre. A magyar tőzsdemutató végül 7981 ponton zárt, ami 50,75 pontos veszteségnek felelt meg. A forgalom 5,15 milliárd forint lett, ebből a Mol 2,3 milliárd forinttal részesült. A nap nyertese a Matáv lett, amely a maga négyforintos drágulásával próbálta kordában tartani a BUX zuhanását. A távközlési részvények mellett drágult még a BorsodChem, a Titász és a Pannonplast is.
A nap vesztesei a Mol-, a Richter- és az OTP-részvények lettek. A Mol beesésével az INA-privatizáción túl a lengyelországi gdanski olajfinomító tenderének törlése is okolható volt. A befektetők azzal, hogy a PKN Orlen–Rotch Energy konzorcium ajánlatát elutasították, attól féltek, hogy a Mol újból versenybe száll a gdanski gyárért.
Hasonlóan a tőkepiachoz, a pénzpiacon sem volt túl nagy mozgás, a forint/euró árfolyama a nap végére 260,37 forintra erősödött, ezzel közel került a forint az elfogadhatónak tartott 250–260-as szinthez.
A nemzetközi parketteken a magyar tőzsdei eseményekkel ellentétes irány alakult ki, az FTSE és a DAX kurzusa jelentős növekedéseket produkált. Az európai árfolyamokra részben a hazai hírek, részben az amerikai és a japán vállalati pletykák hatottak. Az USA-ban a Citigroup eredményei, Európában a Deutsche Telekom felminősítése keltett nagyobb érdeklődést. A piacok még arra sem reagáltak, hogy az Európai Bizottság a gyenge konjunktúrát tekintve lefelé módosította az euróövezetre vonatkozó gazdasági növekedési prognózisát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.