időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Felértékelték a DT-t

Puskás Bence
2003.07.14. 22:00

Harmincpontos emelkedéssel nyitott tegnap a Budapest Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX. A magyar indikátor a nap elején 8060 ponton kezdte a kereskedést, de a reggeli plusz nem tarthatott sokáig, mert a vevők elfogytak, és inkább eladók léptek a helyükre. A magyar tőzsdemutató végül 7981 ponton zárt, ami 50,75 pontos veszteségnek felelt meg. A forgalom 5,15 milliárd forint lett, ebből a Mol 2,3 milliárd forinttal részesült. A nap nyertese a Matáv lett, amely a maga négyforintos drágulásával próbálta kordában tartani a BUX zuhanását. A távközlési részvények mellett drágult még a BorsodChem, a Titász és a Pannonplast is.
A nap vesztesei a Mol-, a Richter- és az OTP-részvények lettek. A Mol beesésével az INA-privatizáción túl a lengyelországi gdanski olajfinomító tenderének törlése is okolható volt. A befektetők azzal, hogy a PKN Orlen–Rotch Energy konzorcium ajánlatát elutasították, attól féltek, hogy a Mol újból versenybe száll a gdanski gyárért.
Hasonlóan a tőkepiachoz, a pénzpiacon sem volt túl nagy mozgás, a forint/euró árfolyama a nap végére 260,37 forintra erősödött, ezzel közel került a forint az elfogadhatónak tartott 250–260-as szinthez.
A nemzetközi parketteken a magyar tőzsdei eseményekkel ellentétes irány alakult ki, az FTSE és a DAX kurzusa jelentős növekedéseket produkált. Az európai árfolyamokra részben a hazai hírek, részben az amerikai és a japán vállalati pletykák hatottak. Az USA-ban a Citigroup eredményei, Európában a Deutsche Telekom felminősítése keltett nagyobb érdeklődést. A piacok még arra sem reagáltak, hogy az Európai Bizottság a gyenge konjunktúrát tekintve lefelé módosította az euróövezetre vonatkozó gazdasági növekedési prognózisát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.