Borok-ízek gála

A bor és a komédia jegyében zajlanak a rendezvények a budai Várban és a szentendrei skanzenben szeptember 7–17. között a tizenkettedik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválon. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. eseménysorozatának központi rendezvénye a négy napon át tartó borkiállítás és -vásár. Bor és üveg címmel látható tárlat, boregyetem, koncertsorozat a pesti Vigadóban, jótékonysági borárverés, szüreti felvonulás, borhajó a Dunán és szüreti sokadalom a skanzenben. Bor és komédia címmel szeptember 7-én a Budapest Arénában rendezik meg a Borok-ízek gálaestet, amely a bor és a gasztronómia, valamint az előadó-művészetek értékeinek bemutatására készül, s egyben az őszi közéleti-diplomáciai programok nyitó eseménye. Ezen az estén tizennégy étterem mesterszakácsának, a Magyar Sajtklub tagjainak, az ország legjobb cukrászainak remekműveit harmincnégy magyar borász és Andalúzia boraival párosítva kóstolhatják a vendégek. Sorozatunkban a Borok-ízek gálaest főszereplőit, ízkavalkádját mutatjuk be. A gála szervezői Thalia kiválasztottjainak ízelítőt adtak a magyar borászat és gasztronómia legjavából.

Szigethy Gábor
2003. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hermelin</by

Helyreállított múlt századforduló: a Palace étteremben ragyog az újrafényezett szecesszió. Ha besétálna, s az egyik asztalnál helyet foglalna Szomory Dezső, legfeljebb elegáns monoklija és elefántcsont gombos sétapálcája keltene feltűnést.
Máté Gábor – valamikor Szomory-hős – most, miközben óvatosan a szőlőlevélbe öltöztetett, szarvasgombába rejtett, royal cuvée-mártással dúsított őzfiléfalatokat ízlelgeti, régi színházi történetet mesél.
– Vége volt a Hermelin előadásának, öltözőmben ültem a tükör előtt. Elsőként belép Ruttkai Éva. Fölállok. Újra nyílik az ajtó. Befelé nyílik, Ruttkai Éva ösztönösen egy kicsit jobbra lép, barátom nem látja a színésznőt, mert eltakarja az ajtó. Átölel, gratulál, csukja maga után az ajtót. Ruttkai Éva áll velem szemben, mosolyog, már éppen megszólalna, de újra nyílik az ajtó, a belépő elől újra eltakarja a színésznőt. Ruttkai Éva az ajtó mögött hallgat, az ajtó előtt áll barátnőm, átölel, gratulál, csukja maga után az ajtót. Ruttkai Éva rám mosolyog. Újra nyílik az ajtó…
Színpadi utasítás Szomory Dezső darabjában: (Mint fent.)
Mindenki mondott valamit az ajtó előtt.
Ruttkai Éva mindenkit meghallgatott – az ajtó mögött. Lehet, hogy közben arra gondolt: „ez egy igazi Szomory-darab?”
Az újrafényezett Palace étteremben villányi vörösbortengerben lubickolunk: habzsoljuk a múltat.
(Máté Gábor 1982-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszotta Pálfi Tibor szerepét Szomory Dezső Hermelin című darabjában, amelyet 1986-ban a Vígszínházban rendezett.)

A Novotel Budapest Centrum Palace étterem menüsora
Enyhén füstölt zöld héjas kagyló citrusokkal és muskotályos vinegrettel.
Alkotóelemei: félhéjas zöldkagyló, moskotályos mustszőlő, mátraaljai selection chardonnay-ból készített borecet, narancsnak, citromnak héja (húsa), leve, paradicsom, kapribogyó, olívaolaj, olívabogyó, friss bazsalikom, zeller.
Könnyedén szőlőlevélbe öltöztetett őzfilé szarvasgombakrémmel, esztergált zöldségekkel kínálva, royal cuvée-mártással.
Alkotóelemei: őzfilé angolosan egyben sütve, szarvasgombakrémes sertéshálóba és szőlőlevélbe göngyölve. Formázott burgonya és grillezett zöldségek. A mártás Bock József royal cuvée borából készítve.
Az ételekhez a borok: mátraaljai selection chardonnay, 2002 Szőke Mátyás borásztól és Bock-cuvée, 1999 Bock József borásztól.

Don Juan

Ma este Kecskemétről érkezett Andalúziába Don Juan.
Oldalán törékeny asszony: a felesége.
Fordult a kocka: ma nem Don Juan a hódító – ma Don Juant csábítják el a napfényaromájú spanyol étkek és a fanyar-édes, mély tüzű andalúz borok.
Don Juan élete pillanat szülte kalandok sorozata. Hidegen vagy melegen szeresse a salátaágyon tálalt bébiangolnát? Az ibér sonkához mennyi olívakaviárt kell késhegyünkre tűzni, hogy egy korty száraz sherryvel együtt a szánkban elbűvölő falattá olvadjon össze? Ha a córdobai krémleveshez száraz fehérbort ittunk kora este, az éjszakába nyúló békeillatú, boldog beszélgetést száraz vörösborral vagy édes sherryvel okosabb fűszerezni?
Don Juan szivarfüstbe burkolódzik. Kardját otthon felejtette, nőbolondító trükkjeiről felesége társaságában hallgat. Meghódított ízekről, ételekről, receptekről mesél.
Kaszás Attila eljátszotta Kecskeméten Don Juant. Don Juan ma este, a Múzeum étteremben főszakácsot és ínyencet alakít: egy maszk, két szerep – az étkezés ünnepi színjátéka.
És amikor az utolsó falat mandulás mór bárány is eltűnik a tányérunkról, már mindannyian boldogan lebegünk egy andalúz éjszaka elvarázsolt kastélyában.
Színház az egész világ…
(Kaszás Attila 2002-ben a kecskeméti Katona József Színházban játszotta Don Juan szerepét Molière Don Juan című színművében.)

A Múzeum kávéház és étterem menüsora a spanyol borokhoz komponálva
Ibér sonka olívakaviárral.
Tio Pepe-Jerez-Fino Muy Seco González Byass.
Salmirejo – hűsítő córdobai krémleves.
Barón De Rivero 2002 López Hermanos.
Bébiangolna salátaágyon.
Barbadillo-Castillo De San Diego 2002 Bodegas Barbadillo.
Mandulás mór bárány aszalt szilvával.
Senorio De Nevada 2001, cabernet sauvignon-merlot-Tintilla de Granada Bodegas Senorio de Nevada.
Desszertként sherry: Lustau-san Emilio-Solera Reserva Pedro Ximénez Emilio Lustau.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.