Elhibázott a Dunaferr privatizációja

Kiszolgáltatja a kormány a Dunaferr Dunai Vasmű Rt.-t a privatizációval, semmibe veszi a dolgozók jövőjét, mert egyetlen komoly garanciát sem épített be a szerződésbe – vélik Dunaújváros fideszes országgyűlési képviselői. Ezért Dorkota Lajos és Cserna Gábor bejelentkezett a miniszterelnökhöz, hogy a vállalatcsoport privatizációjának leállításáról tárgyaljanak.

Hunyor Erna
2003. 09. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően elhibázott döntés a Dunaferr Rt. gyors privatizációja, amelynek egyetlen igazi célja az állami vagyon felelőtlen és indokolatlan kiárusítása – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Dorkota Lajos, aki szerint végre kiderült – és most már írásba is foglalták –, hogy nem sokat ér a miniszterelnök ígérete. Tavaly februári, dunaújvárosi kampánykörútján ugyanis – emlékeztetett a képviselő – azt ígérte: megválasztásuk esetén nem adják el a Dunaferr Rt.-t. Ehhez képest hétfőn megjelent a vállalatcsoport privatizációs tenderének kiírása – fogalmazott.
Megdöbbentőnek nevezte, hogy a két hazai és egy külföldi lapban, fizetett hirdetésként megjelentetett pályázat nem tartalmazza a teljes, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. honlapján is megtekinthető hosszabb változatot.

Dorkota Lajos szerint nem lényegtelen – ami a fizetett hirdetésekből kimaradt –, mert történetesen ezek a pályázati dokumentációra vonatkozó titoktartási szabályok. Arról nem is beszélve – hangsúlyozta –, hogy a szakszervezet követeléseinek leglényegesebb pontjait sem tartalmazza a tender. Eszerint elmondható, hogy eredménytelennek bizonyultak az ÁPV Rt. és a szakszervezetek több héten át tartó egyeztetései. Ugyanis – közölte – nem tartalmazza a pályázat a foglalkoztatási szint megőrzésének ötéves kötelmét, a másfél millió tonnás termelési volumen fenntartására vonatkozó tízéves garanciát és a kollektív szerződésre vonatkozó vállalást. Így tehát a Dunaferr Rt.-t és munkavállalóit teljesen kiszolgáltatták az új tulajdonos kénye-kedvének, érdekeinek.
A képviselő kiemelte: mindez számukra és a Fidesz számára elfogadhatatlan. Fenntartják azon korábbi álláspontjukat, miszerint semmi nem indokolja a Dunaferr gyors eladását, majd magára hagyását. Leszámítva azt – mondta–, hogy a Dunaferr Rt. magánosítása az állami vagyon kiárusításának egy újabb állomása legyen. Az új tulajdonos ugyanis nem is szerződhet másként, mint ami a kiírásban szerepel. Ez pedig ma még szinte beláthatatlan következményekkel járhat nemcsak a vasmű és Dunaújváros, hanem az egész régió életében.
A térség országgyűlési képviselője aláhúzta: nem megbocsátható az sem, hogy a szakszervezet nem azt tette elsőként, amit tennie kellett volna, azaz: nem akadályozta meg a Dunaferr eladását. Az, amit most csinálnak – tiltakozólevelet juttattak el az ÁPV Rt.-hez, majd a nyomásgyakorlás egyéb eszközeitől sem zárkóztak el –, már eső utáni köpönyeg. Hiába juttatták el 14 pontos követeléslistájukat a főtulajdonoshoz, az figyelmen kívül hagyta mindezt, s úgy állította össze a privatizációs kiírást, ahogyan számára a legkedvezőbb volt.
Egyetlen esély azonban még van – hívta fel a figyelmet Dorkota.
Ugyanis, mint minden más pályázatot, a Dunaferr-tendert is eredménytelennek lehet nyilvánítani. Ezért éltek törvény adta jogukkal és bejelentkeztek Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, hogy a vállalatcsoport privatizációjának leállításáról tárgyaljanak. Ha nem járnak sikerrel, széles társadalmi öszszefogást szerveznek, amelybe bevonják a munkásokat, beszállítókat, a környező települések érintett vezetőit, hogy együtt próbálják meg megakadályozni a Dunaferr Rt. magánosítását – hangoztatta Dorkota Lajos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.