időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Kínos helyzetben Dzurinda

Neszméri Sándor
2003.12.11. 00:00

Megdöbbentette a nyilvánosságot az a Sme napilapban megjelent dokumentum, amely Mikulás Dzurinda főügyészségen tett vallomását tartalmazza. Emlékezetes, hogy a kormányfő koalíciós partnerei ellenállása dacára szorgalmazta Ján Mojzita, a Nemzetbiztonsági Hivatal elnökének leváltását, majd közölte: tud egy csoportról, amely tudatosan robbant ki különböző botrányokat az országban.

Dzurinda vallomásában arról beszél, hogy a Szlovák–izraeli Kereskedelmi Kamara szlovákiai képviselője, Milos Ziak a Moszad tagja, a Nemzetbiztonsági Tanácsot pedig – áttételesen – azzal vádolja, hogy különböző tenderek során elfogultan ítéli meg a jelentkezőket, többek között Ziakék javára. A vallomás nyilvánosságra kerülése előtt már megjelent több írás is, amely egy titkosszolgálati jelentésre hivatkozva figyelmeztet arra, hogy a Szlovák Információs Szolgálat vallási, illetve nemzetiségi alapon figyeli meg a polgárokat, s éppen Ziakkal és feleségével kapcsolatban figyelmeztetett egy jelentésében a házaspár zsidó származására. Dzurinda akkor elutasított minden antiszemitizmusra utaló vádat, megvédte a titkosszolgálatokat, illetve annak igazgatóját, Ladislav Pittnert is, s minthogy titkos jelentésről volt szó, senki sem tudott eljárást indítani az ügyben. Most azonban megerősítette a főügyész, hogy a nyilvánosságra hozott vallomást valóban Dzurinda tette. Vizsgálat indult annak kiderítésére, hogyan juthatott a dokumentumhoz a Sme napilap. Dzurinda viszont elutasít minden megkeresést az ügyben, szóvivője pedig csak azon van „felháborodva”, hogy „titkos ügyészségi anyagokat jelentethet meg Szlovákiában a sajtó”.

A szlovák kormány tegnapi ülésén a várakozásokkal ellentétben nem került napirendre annak az egyezménynek a szövegtervezete, amely az oktatási-nevelési támogatások kifizetésének szabályait rögzíti. A szlovák kormány szentesítésére váró egyezményt az eddigi tervek szerint a magyar és a szlovák külügyminiszter a hét végén Brüsszelben írta volna alá. Ennek valószínűsége a szerdai pozsonyi fejlemény után megkérdőjelezhetővé vált.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.