időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Korszakváltó agrárium

Nagy Ottó
2003.12.16. 23:00

Az uniós csatlakozás felér egy mezőgazdasági rendszerváltással – számolt be tegnap Németh Imre agrárminiszter egy uniós konferencián. A magyar termelők helyzetét nehezíti a rendezetlen termelési és tulajdonosi struktúra, amellyel a világ legnagyobb élelmiszerpiacához csatlakoznak, az ottaninál jóval kevesebb támogatással. Dolgukat nem könnyíti meg az sem, hogy a jövőre elnyerhető támogatások harmadára kötelezően pályázni kell.

Olyan korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság, ami felér a magyar agráriumban egy gazdasági rendszerváltással – hangoztatta tegnap Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egy, az európai uniós csatlakozásról szóló rendezvényen. A miniszter utalt arra, hogy a magyar mezőgazdaságban az elmúlt években az úgynevezett reformkort élték a gazdálkodók, ám szerinte ezt Magyarország uniós tagságáig nem sikerül befejezni. Ugyanakkor már a jövő év január 1-jétől alkalmazkodni kell az uniós tagság feltételei által szabott keretekhez és ahhoz, hogy Magyarország a világ legnagyobb egységes piacához, azon belül is legnagyobb élelmiszerpiacához csatlakozik majd.
– A versenyt jól jellemzi, hogy amíg a közösségben a világ összes élelmiszer-kereskedelmének negyven százaléka bonyolódik le, addig a világ összes élelmiszer-termelőjének csak 4,3 százaléka tevékenykedik itt. Ez nagyon jól jellemzi a hatékonyságot – mondta Németh Imre. A miniszter megemlítette az élelmiszerárakat is, amelyek az EU-ban átlagosan 30-35 százalékkal magasabbak, mint itthon. A támogatási rendszerről elmondta, hogy az unióban a támogatások egyharmadát pályázati úton kell elnyerni, itthon a Nemzeti fejlesztési tervben és a agrár- és vidékfejlesztés operatív programban találhatók pályázati jogcímek. – A hazai kiegészítő támogatások ugyanolyan ütemben érkeznek majd a gazdálkodókhoz, ahogy az uniós források – tette hozzá Németh Imre.
– Hogy sikeres legyen az EU-csatlakozás, ahhoz először is korrekt tájékoztatásra lenne szükség, hogy termelőink a versenyben megállják a helyüket, de egyiket sem kapták meg sem kellő időben, sem kellő mélységben – fűzte hozzá a miniszteri beszámolóhoz Jakab István, a Magosz elnöke. – Természetesen kellő támogatásra is szükségük van a gazdálkodóknak, mert elsődlegesen nem a versenytől félnek, hanem attól, hogy a következő évet képtelenek lesznek finanszírozni. Ezért ha az állam hitelt biztosít, akkor vállalja át a teljes hiteldíjtérítést, és biztosítson százszázalékos kamattámogatást – tette hozzá Jakab István.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.