Racka, cikta, cigája

Reneszánszukat élik az őshonosnak tartott magyar haszonállatok. Érdemes kiemelni közülük a szürke marhát, a racka-, cikta-, cigájajuhokat vagy a mangalicát, amelyeknek egyértelműen kedvez az uniós csatlakozás. A rendszerváltás óta több száz gazdálkodó tért vissza a „gyökerekhez”, ezzel egészíti ki jövedelmét.

Nánási Tamás
2004. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bel- és külhoni agrárpiacokon a hazai kitenyésztésű sertésnek, a mangalicának van a legnagyobb kiugrási lehetősége. Évente legalább 50–60 ezer jószágot lehetne eladni a spanyoloknál, akik az őshonos hízó húsát egy neves sonka feljavítására használják – vázolta lapunknak a jövő lehetőségeit Zengő Ákos, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének alapító tagja. Ezzel szemben a legfrissebb statisztikák szerint ma háromezer ellenőrzött kocától évente 15–18 ezer mangalica malac születik az országban. A többmilliós „többségi” sertésállománnyal szemben ezen őshonos fajta felnevelése jóval több ideig tart, mert az állatok lassabban növekednek és híznak. Viszont a húsuk, zsírjuk rendkívül egészséges, szinte koleszterinmentes. A piaci ár pedig nem hullámzik, hanem hosszú távon is kiszámítható. Míg a „rendes” sertés kilónkénti felvásárlási ára az utóbbi időszakban némelykor a 200 forintos mélypontot is megközelítette, a mangalicáért stabilan 310 forintot fizettek a vágóhidak. Már amelyik az őshonos fajta feldolgozására vállalkozott, mert jelenleg leginkább csak a Pick Rt. tulajdonában lévő gyulai húskombinátra számíthatnak a tenyésztők. A hazai mangalicaállomány többségével ugyanakkor egy spanyol–magyar vállalkozás, a borsodi Ormos-Tóth Kft. dicsekedhet, amelyik a dél-európai ország piacára szállít, az ottani lehetőségeket használva ki.
Mindezek alapján elmondható, hogy őshonos sertésünk sorsa tipikusan magyar: e fajta sem vált eddig „prófétává saját hazájában”, hiszen többre becsülik a mediterrán vidékeken, mint abban az országban, ahonnan származik. A világhálón többek között Gáspárdy András tollából olvasható tudományos igényű bemutatás a mangalicáról. Ebben a szerző főként az egyik hagyományos magyar sertést, a szalontait jelöli meg a mangalica „ősapjának”, amelyet József főherceg az Arad vármegyében lévő kisjenői tenyészetében a Milos szerb fejedelemtől kapott sumadia fajtával keresztezett a XIX. század első felében. A huszadik század fordulójáig tartott a mangalica zsírsertés hazai aranykora. A mostoha viszonyokat jól tűrő kondák egész évben a legelőket, ligeteket, nádasokat és az erdőket járták, ahol a disznókat makkoltatták. A meghizlalt állatokat lábon hajtották a bécsi, prágai vásárokba. Az efféle kezdetleges „exportnak” az 1895-ös sertéspestis és végső soron Trianon vetett véget.
Mikor kitört a brit szigeteken drámai következményekkel járó, jelenleg pedig az USA marhakivitelét „padlóra küldő” BSE, azaz a szivacsos agylágyulást okozó kergemarhakór-járvány, büszkén dőltek hátra karosszékükben a magyar szakemberek: lám, mi rendelkezünk olyan, kizárólag hazai kitenyésztésű fajtával, amelyet e veszélyes kórnak még a szele sem legyinthet meg. Ez elsősorban azért van – magyarázza Bodó Imre professzor, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke –, mert e fajta „Árpád apánk óta” húslisztet és más természetellenes táplálékokat nem evett. Ugyanakkor az igazsághoz tartozik, hogy a szürke marha honfoglalás előtti ittlétét eddig még nem igazolta a tudomány. Pontosan nem tudni, mióta tartjuk e neves haszonállatunkat. Egy biztos: a maihoz hasonló külsejű szürke marha kitenyésztése a középkorban a magyarságnak köszönhető.
A nemzeti örökségünkhöz tartozó jószágok sorsa az ötvenes években került végveszélybe, amikor tartásukat korszerűtlennek ítélték, és a fajta létét a továbbiakban nem engedélyezték. A hatvanas évek elején végül olyan döntés született, hogy kétszáz tehenet meg lehet tartani. Ez az állomány a hortobágyi, a bánhalmai központú közép-tiszai, valamint a városföldi állami gazdaságban kapott helyet. A tenyésztésbe – elsősorban idegenforgalmi és természetvédelmi okokból – később még bekapcsolódott két szövetkezet. A kilencvenes évek elején a fajtát féltők is létrehozhatták szervezetüket, elindult a magyar szürke reneszánsza. Akkor két és fél ezer volt, ma már több mint 4500 példány él az országban. Közel 180 gazdálkodó foglalkozik a jószágokkal, akad köztük magánüzem, szövetkezet, állami gazdaság, nemzeti park egyaránt. Talán mondani sem kell, hogy a Hortobágyon legel a legnagyobb, nyolcszáz példányból álló magyarszürke-gulya, de hasonló állománnyal Szomor Dezső kiskunsági termelő is rendelkezik. A tenyésztés szabályszerűségéért a szakmai egyesület a felelős, a szervezet munkáját e téren az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet felügyeli.
A magyar szürke húsa garantáltan egészséges, nem esik össze a tányérban, ízében pedig a kövér legelők gyógyfüveit idézi – beszél nem titkolt elragadtatással az elsősorban húshasznú jószágból készíthető ételekről Bodó professzor. A hagyományos tömegtermékeknél természetesen drágább szürkemarha-kolbászra vagy más feldolgozott árukra jelentős piaci igény mutatkozna, ám a kereskedelmi offenzívára még nem készültek fel a tenyésztők. A termék eredetét igazoló védjegy bevezetése most van napirenden. Az állomány pedig tovább bővíthető, ami elsősorban legelő és beruházás kérdése.
Meg az agrár-környezetvédelmi célú támogatásé, amelyben az uniós csatlakozást követően még inkább reménykedhetünk – teszi hozzá Sáfár László, a Magyar Juhtenyésztők Szövetségének tenyésztésvezetője. A leginkább őshonosnak tartott rackajuh jellegzetes V alakú szarva már M. S. mester egyik művén is megjelenik, ez bizonyítja e fajta középkori jelenlétét. A fekete-fehér és a külön nyilvántartott gyimesi rackából ma tízezres és ötezres állományt jegyez a szakma. A 25 ezres példányszámban jelen lévő cigája ugyanakkor a XVII–XVIII. században érkezett hozzánk a Balkán felől. Őshonosnak számít a cikta is, bár a Mária Terézia által betelepített németek hozták magukkal Tolnába, Baranyába. Ma egyedül a vértestolnai Tisch család foglalkozik ezzel a fajtával, teljes egészében ők rendelkeznek a 200–300 fős hazai állománnyal. A racka, a cikta és a cigája a jövőben is egyedi különlegesség, hungarikum marad, kereskedelmi célú állománygyarapítás őshonos juhainknál nem várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.