időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Csökkent a magyar vásárlási kedv

2004.04.24. 18:44

Mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme az idén – derül ki a KSH jelentéséből. A visszaesést a stagnáló reálkeresetek, valamint a tavalyi év óta felgyorsult infláció magyarázza.

Januárban 7,4 százalékkal, februárban pedig 7,2 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi eladások volumene az egy évvel ezelőtti szintet – közölte tegnap a KSH. A vásárlókedv visszaesését mutatja, hogy az egy hónappal korábbi szinthez viszonyítva a január majdnem háromszázalékos csökkenést hozott, majd a februári kiskereskedelmi forgalom is ezen a mérsékeltebb szinten maradt. A növekedési ütem hanyatlásának hátterében a stagnáló reálkeresetek állnak: a KSH tájékoztatása szerint az idén január– februárban a reálkeresetek mindössze 0,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.
A vásárlási kedv visszaesését nemcsak a keresetek alakulása, hanem a tavalyi év óta felgyorsult infláció is magyarázza. A tavaly májusi, 3,6 százalékos ütemhez képest a múlt hónapban már több mint három százalékkal volt magasabb a pénzromlás üteme. Szakértők szerint a költekezés visszaszorulásában az is szerepet játszott, hogy a lakásfenntartási költségeknél kiugróan magas drágulás volt megfigyelhető: a távfűtés 13, a vezetékes gáz 19, az elektromos energia pedig 22 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. Az adatok alapján a gyógyszerek és a gyógyászati termékek értékesítése februárban érezhetően megugrott, a folyamatot az idei év gyógyszerdrágulásai magyarázzák.
n
Az idei év első két hónapjában a kivitel volumene 20 százalékkal, a behozatalé 15 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – közölte a KSH. A közlemény szerint a külkereskedelmi hiány február végére elérte az 594 millió eurót.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.