időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Kolostortól a rezidenciáig

2004.04.02. 22:00

Jó lehet olyan országban élni, amelyikben egy történelmileg és művészettörténetileg reprezentatív műemlék felújítása nem politikai kérdés. A Sándor-palota, mely 1868-tól a magyar miniszterelnökök rezidenciája, illetve a budavári palota, mely még romos állapotában is üldözendő jelkép volt a politikai elit szemében, alaposan megszenvedte a legutóbbi idők történelmét. Egy kormányváltást, valamint az ezzel járó szemléletváltást követően költözött be végül is a köztársasági elnök az ezredfordulón a felújított Sándor-palotába. Méltó lakója lett. Miként a magyar építészet és ipartörténet legjobb hagyományaihoz is méltó mindaz, ami jelenleg az épületben látható.
Az Akadémiai Kiadó albuma, A Sándor-palota gyönyörű könyv és tudományos igényű munka egyszerre (név- és tárgymutatókkal), amelyet a borítótól az impresszumig nagy figyelemmel és hozzáértéssel tervezett meg a tipográfus Czakó Zsolt, akinek munkáját kiváló fotósok segítették. A kötet belbecsét adja, hogy azok írták, akik részesei voltak a Sándor-palota újjáépítésének: az épület és a rekonstrukció szakmai problémáinak legjobb ismerői. Nemcsak értették, de szerették is a feladatot, szívügyük volt, hogy több mint ötvenesztendei pusztulás után a Sándor-palota régi fényében és szépségében s mindenekelőtt a leghitelesebb állapotában, legjobb formájában szülessen újjá.
A könyv főszerkesztője, Sinkó Katalin okos logikával vezeti végig az olvasókat a történeten: a budavári középkori ferences templom és kolostor megépülésétől Sándor Vince és felesége, Szapáry Anna 1806-os építkezésén, az épület funkcióváltásai és öregedése miatti átalakításokon át a Budapest ostroma alatt bekövetkezett pusztulásig. Attól kezdve viszont már az is előrelépés volt, hogy tetőt húztak az épület fölé. Mondhatjuk, hogy a Sándor-palotának szerencséje volt? Alighanem. Mert a mostani rekonstrukciót – mely, emeli ki Sinkó Katalin zárszavában, nem emlékműállítás, hanem műemléki felújítás – végre nem politikai indulatok, nem is tévesen értelmezett modernizációs felfogás szerint, hanem a magyar műemlékügy és ipartörténet legjobb hagyományai és tudása alapján végezték el.
A Sándor-palota című kiadvány erről szól. Valamint arról a szeretetről és felelősségről, amely a hazai szakembereket ilyen feladat vállalásakor eltölti. Ezért nemcsak szép, hasznos, de szívet melengető is a könyv.
(A Sándor-palota. Főszerk.: Sinkó Katalin. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2003. Ármegjelölés nélkül)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.