időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Úton a Nemzetközi Űrállomás felé

2004.04.19. 23:00

Útnak indult és sikeresen pályára állt tegnap egy orosz űrhajó, hogy új legénységet vigyen a Nemzetközi Űrállomásra. A Szojuz fedélzetén egy amerikai, egy orosz és egy holland űrhajós vágott neki a küldetésnek. A három szakember a tervek szerint holnap érkezik meg a bázisra, ahol ketten féléves szolgálatot teljesítenek majd.

Három űrhajóssal a fedélzetén tegnap hajnalban útnak indult, majd sikeresen pályára állt a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból egy orosz Szojuz űrrepülőgép – adta hírül a BBC. A TMA–4-es fedélzetén az amerikai Michael Fincke, az orosz Gennagyij Padalka és a holland Andre Kuipers indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), utóbbi asztronauta az Európai Űrügynökség (ESA) képviseletében. Az amerikai Columbia űrsikló 2003. február elsején – hazatérés közben, hatvan kilométeres magasságban – bekövetkezett tragédiája óta a mostani a harmadik misszió az ISS-re. Az Egyesült Államok a tragédia után azonnal leállította űrsiklók küldését, így azóta az űrállomásra az orosz Szojuzok szállítanak utánpótlást és legénységet. A NASA, az amerikai űrhivatal a tragédia alapos kivizsgálása miatt legkorábban idén októberben készül újabb űrsiklót a kozmoszba küldeni. Ha minden a tervek szerint halad, akkor az asztronauták (az amerikai és holland űrhajós) és a kozmonauta (orosz kollégájuk) holnap érkezik meg az ISS-re, ahol Michael Fincke és Gennagyij Padalka leváltja a féléves küldetésről hazatérő orosz Alekszandr Kalerit és az amerikai Michael Foale-t. Andre Kuipers az október óta szolgálatban lévő párossal együtt tíz nap múlva érkezik vissza a Földre.

Az ISS-re utazás egyre nagyobb teher a pénzszűkében lévő orosz űrhajózásnak. Szergej Gorbunov, az orosz űrügynökség szóvivője szerint Oroszországról az utolsó bőrt is lehúzzák, miközben az Egyesült Államok és Japán erőteljesen megnyirbálta saját űrköltségvetését. Oroszország szintén kénytelen volt felfüggeszteni az ISS rá eső részének elkészítését, és civilek űrutaztatásával egészítik ki a bevételeket.
Baj a nehézségek közepette, hogy a Szojuz startja ellen egy altaji falu lakói tiltakoztak arra hivatkozva, hogy a felszálló űreszközökből a térségbe jutó szenynyező anyagok miatt a környéken megnőtt a pajzsmirigybetegségek és születési rendellenességek száma.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.