Mindennapi kenyerünk

–
2004. 08. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel olvastam fenti című cikküket. A városi ember ma olyan kenyér fogyasztására kényszerül, amit a kereskedelem számára forgalmaz. Elég, ha hivatkozok a ráragasztott címkére, amely megjelöli a fogyasztás határidejét.
A háború előtti években az ilyen felhívás ismeretlen fogalom volt. A jó kenyér legalább két hétig fogyasztható volt. Jóllehet a háztartások – a nagyvárosok kivételével – otthon sütötték a kenyeret. Ez egyszerű kovásszal elkészített kenyér volt. A háborút követő nehéz években sokan kényszerültünk arra, hogy magunk készítsük el mindennapi kenyerünket. Általában két heti szükséglet kielégítésére készült a kenyér. Nem csomagolták, hanem a gerendák alá helyezett deszkalapon, a kamrában tárolták a kenyeret. Számunkra, gyerekeknek külön cipót sütöttek, amit azután liba- vagy kacsazsírral megkenve különös élvezettel fogyasztottunk el.
Dr. Soós Pál
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.