időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Kenyai környezetvédő a Nobel-békedíjas

MTI
2004.10.09. 17:11

Wangari Maathai kenyai környezetvédő kapta a 2004. évi Nobel-békedíjat – jelentette az NTB norvég hírügynökség tegnap Oslóban a Nobel-díj bizottságra hivatkozva. Wangari Maathai, aki jelenleg környezetvédelmi államtitkár Kenyában, már a hivatalos bejelentés előtt közölte, hogy Norvégia nairobi nagykövetétől értesült a kitüntetésről. A Nobel-bizottság indoklása szerint Wangari Maathai „a tartós fejlődés, a demokrácia és a béke érdekében tett erőfeszítéseiért” érdemelte ki az elismerést.
A biológusi doktorátussal rendelkező Wangari Maathai első nyilatkozatában élete legnagyobb meglepetésének nevezte a Nobel-békedíjat. Hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem és a béke előmozdításának ügye szorosan összefügg, különösen akkor, amikor a természetes erőforrások egyre ritkulnak, és mindenki meg akarja őket kaparintani. A 64 esztendős környezetvédő aktivista 1977-ben alapította meg a „Zöld Öv Mozgalmat”, a legnagyobb afrikai faültetési programot, amely a biológiai sokszínűség erősítése mellett számos munkahelyet teremtett a nőknek, emelve ezzel társadalmi megbecsülésüket az afrikai társadalmakban. Ennek keretében több mind 30 millió fát ültettek Afrika-szerte.
Az idei Nobel-békedíjra rekordnevezés, 194 jelölt neve érkezett a bizottságról. Még George Bush amerikai elnököt és Tony Blair brit kormányfőt is javasolták. Wangari Maathai kitüntetése nagy meglepetést okozott, mivel az előzetes jóslások szerint Mohamed el-Baradeit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját tartották a legesélyesebbnek. Mások ugyanakkor úgy vélték, valószínűleg Václav Havel, volt cseh köztársasági elnök vagy II. János Pál pápa kapja a kitüntetést.Közel a megállapodás? A szudáni polgárháborús helyzet megoldása érdekében a kenyai fővárosban gyűltek össze az érdekelt felek, akik megegyeztek a hatalommegosztás módjában. Helyi szakértők szerint már csak a végső békeszerződés aláírása van hátra, hogy végleg befejezzék a 21 éves polgárháborút, ám a Darfúrban kialakult helyzet rontja a béke esélyeit. Az ENSZ közben felállított egy testületet, amelynek célja kideríteni, vajon népirtás folyik-e a dél-szudáni térségben. A világszervezet képviselői három hónapig fognak vizsgálódni Szudánban. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.