időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Az erős forint nem árt a kivitelnek

Szajlai Csaba
2004.12.16. 00:00

Miközben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a magyar vállalkozások kiviteli versenyképességének javítása érdekében, a Gyurcsány-kormánnyal egyetemben a forint jelenlegi árfolyamának gyengítését követeli, addig hazánk legnagyobb exportcégei évről évre jelentős fejlesztéseket valósítanak meg – derül ki összeállításunkból. Az „erős” forint ellenére az idén 12 százalékos lesz az exportdinamika.

Idén – éves átlagban – két számjegyű, várhatón 12 százalékos lesz a kivitel bővülése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásai szerint az export túlnyomó részét képező ipari termelés volumene az év első tíz hónapjában 8,5 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. Sokatmondó az is, hogy az első tíz hónapban az ipari export 17,1 százalékkal, novemberben pedig 11,8 százalékkal nőtt a tavalyi esztendő azonos időszakához képest. A fenti adatok ellenére az MGYOSZ legutóbbi közgyűlésén határozatot fogadott el nemzeti valutánk árfolyamának gyengítésével kapcsolatban. A Széles Gábor, vagyis hazánk leggazdagabb embere által vezetett érdekképviselet magyar cégek kiviteli versenyképességének javítása és a foglalkoztatás növelése céljából – a kormánnyal egyetemben – a forint jelenlegi árfolyamának gyengítését követeli.
Az MGYOSZ, illetve a Gyurcsány-kormány forintárfolyam-gyengítési akcióit viszont nem támasztják alá legnagyobb exportcégeink idei fejlesztései, továbbá foglalkoztatási tervei. Például Magyarország legnagyobb beruházója és első számú exportőre, az Audi Győrött az utóbbi hetekben öt nagy értékű diagnosztikai berendezést helyezett üzembe nyolcmillió euró értékben a motorfejlesztő központban; a 2001-ben létesített termelőegységet 18 millió euróból valósították meg – a foglalkoztatottak száma megduplázódott, 100 főre emelkedett. Összesen a cég ez idáig 1,81 milliárd eurót ruházott be a győri gyárba. A társaság ötezer alkalmazottjával a régió legnagyobb foglalkoztatója, dolgozói gárdáját évről évre növeli.
Az Egerben sebességváltógyárat működtető ZF Hungária Kft., amely a világ egyik legnagyobb hajtástechnológiai konszernjének leányvállalata, új, 63 millió euró értékű beruházást tervez megvalósítani; a fejlesztő- és tesztközpontot is magában foglaló, 15 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnoknak köszönhetően az eddigi 650-ről 1400-ra emelkedik majd a dolgozók száma, illetve az eddigi 700 beszállítóval szemben kétezer vállalkozás gyárt majd részegységeket a ZF számára.
Fizetőeszközünk árfolyamától függetlenül Hajdú-Biharban is nagy ívű programot fogadtak el. A megyei iparkamara is támogatja az önkormányzat által elfogadott Főnix-tervet, egyetért a jelentős gazdasági tőkét és kapacitást megmozgató célokkal – közölte a kamara elnöke. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Főnix-terv elsődleges céljának a város régióvezetői szerepe megerősítését és az európai régiókhoz való felzárkózását jelölte meg. A terv öt évre szól, s 50-80 milliárd forintos beruházást jelent.Árfolyam-biztosítás. Lapunk érdeklődésére külgazdasági szakértők elmondták, hogy a nemzeti valuta árfolyamának „mozgását” biztosításokkal fedezik az érintettek. Egyébként a gyengüléssel-erősödéssel alapvetően azon társaságoknak kell „szembenézniük”, amelyek nem csoporton belül kereskednek, hanem független külföldi vevővel állnak kapcsolatban. A multinacionális cégek számára akkor jelent veszteséget az erősödő forint, ha az itteni vállalat könyveit forintban vezetik, „házon belül” viszont kiegyenlítődnek a hatások. Azt, hogy nem árt a jelenlegi forintárfolyam a gazdaságnak, az egyik elemző azzal is magyarázta, hogy az árfolyam-kockázati ügyleteken a társaságok egyébként komoly nyereségeket is elérhetnek, s a vezető magyar exportőrök többnyire élnek is ezzel a lehetőséggel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.