Tesztelték a szaloncukrokat

Réges-rég vége azoknak az időknek, amikor legfeljebb kétfajta szaloncukrot lehetett kapni, és a zselés töltésű már forradalmi újdonságnak számított. Manapság óriási a választék, de azért nem árt megnézni, mit takar a színes sztaniol. Ezt tették a civil fogyasztóvédők a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás munkatársainak segítségével. Tapasztalataikat a decemberi Kosár magazinban összegezték.

Sellei Andor
2004. 12. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Statisztikák szerint minden magyarra háromnegyed kiló szaloncukor jut évente. Mivel leginkább a karácsonyra korlátozódik a fogyasztása, ez jókora dózis néhány nap alatt. Nem mindegy tehát, mi minden rejlik a kicsiny szemekben, és mennyit kell fizetnünk értük.
Novemberben mérte össze a különböző gyártók termékeit a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (OFE). Tizenöt márkát vizsgáltak, a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott hagyományos (kandírozott, töltött és mártott) fajtákon kívül a zselés, a marcipános, illetve a vajkaramellás változatokat is. Mikrobiológiai szempontból mindegyik megfelelőnek bizonyult. A bevonat és a töltet arányánál (amit az élelmiszerkönyv a külső borításnál húsz százalékban ír elő), már adódtak különbségek. Míg a Csengettyű nevű zselés szaloncukorban csupán 17,4 százalék, a Tesco néven forgalmazottban csak 19,2, a Milkánál viszont az előírtnak csaknem a duplája. Jónak bizonyult még az Arany Szalon, a Szamos, valamint a Stollwerck több terméke is. A tiszta tömeg mérésekor az eltérés csak 3 százalékos lehet a névleges értéktől. Ebben csak a Stollwerck kókuszos cukra nem felelt meg, amelyből még csomagolt állapotban is négy százalék hiányzott, míg kibontva már több mint nyolc. Pedig utóbbi az érzékszervi vizsgán a legtöbb pontot kapta. A tesztelt fajták közül egy kilónyi a Smekt szaloncukorból a legolcsóbb (998 Ft), míg legtöbbet a Milka (3076– 3682 Ft/kg) és a Szamos (2748– 3375 Ft/kg) termékeiért kell fizetni.
Összegezve a tapasztalatokat, Újlaki-Vátz László, az OFE szóvivője elmondta: bár a marcipános termékek ára messze a legmagasabb, ezek minősége egyaránt közelít a kiválóhoz. Olcsóbbak ugyan a gyümölcszselés változatok, de minőségük jóval gyengébb, mint az árban velük megegyező más fajtáknak. És még egy nem elhanyagolható szempont: a szaloncukor nem más, mint bonbon. Azonban még a legdrágábbak is sokkal kevesebbe kerülnek, mint a díszdobozos desszertek – tette hozzá a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.