Állami gazdaságok: Raskó is tulajdonos

Laczik Erika
2005. 01. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Antall-kabinet agrárminisztériumának közigazgatási államtitkára, az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) igazgatótanácsának egykori MDF-es delegáltja, Raskó György is tagja annak a cégnek, amelyik hozzájutott a Komáromi Mezőgazdasági Rt. többségi részvénycsomagjához – közölte a Vas Népe.
Az állami gazdaság jegyzett tőkéje – mint ahogy tegnap hírül adtuk – egymilliárd-hétszázhetvenkilencmillió forint volt. A nyertes pályázó, a Kemenesalja Agráripari Kft. nagyon olcsón, mindössze 201 millió forintért nyerte el karácsony előtt két nappal a tulajdonjogot. A privatizált állami gazdaság csak a területalapú állami és uniós támogatásokból évente szinte ugyanennyi bevételre tesz szert. A komáromi állami gazdaság vevője a 480 millió forintos tőkeemelést és a 220 millió forint értékű tulajdonosi kölcsön visszafizetését is felvállalta, amit tulajdonképpen saját magának fizet ki.
Raskó Györgyöt 1994-ben a kapuvári körzetben választották országgyűlési képviselővé a Magyar Demokrata Fórum színeiben. 1996–98 között a politikus a Magyar Demokrata Néppárt frakciójának tagja volt. Raskó György több tucat mezőgazdasági cégben érdekelt: többek között a Csopak Rt.-ben, a Raskó és Pap Mezőgazdasági Kft.-ben, valamint a Royal Tokaji Kft.-ben. Agrárközgazdászként gyakran publikál, az MDNP szakpolitikusaként is nyilatkozik.
A Kemenesalja Agráripari Kft.-t mindössze pár héttel a privatizáció előtt, 2004. november 3-án jegyezte be a cégbíróság. Akkor a társaság jegyzett tőkéje hárommillió forint volt. A 201 millió forintos vételárért több mint száz hektár szőlő, borászat, több ezer hektár szántóterület bérleti joga, korszerű sertéstelep, mintegy kétezer szarvasmarha, valamint húsfeldolgozó került a vállalkozás többségi birtokába. A cégbírósági adatok szerint a Kemenesalja Agráripari Kft. ügyvezetője Gálos Marianna, a tagok között megtaláljuk Raskó György volt államtitkár mellett Raschka Zsolt kemenesmagasi vállalkozót is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.