időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Gyurcsánytól kérik a sziget megóvását

Gidró Kriszta
2005.01.19. 00:00

Nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz huszonöt civil szervezet: azt szeretnék elérni, hogy a 2006-os úszó Európa-bajnokságot ne a Margitszigeten rendezzék meg. Endrédy István fideszes fővárosi képviselő a sziget helyi védettség alá helyezését kezdeményezi, a MIÉP-frakció pedig akár élőlánccal is hajlandó megvédeni a parkot.

Huszonöt környezetvédő szervezet nyílt levélben kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy ne a Margitszigeten rendezzék meg jövőre az úszó Európa-bajnokságot. A civil szervezetek levelükben felhívják a figyelmet: az Eb magyarországi megrendezését támogatják, a helyszínt azonban elhibázottnak tartják. A Margitsziget ugyanis a legnépszerűbb park Budapesten, nagy tömegek ellenérzését válthatja ki a tervezett zöldfelület-károsítás. A szervezetek hangsúlyozzák azt is: a Hajós Alfréd uszoda lelátóját és környékét 2000-ben közpénzből felújították. A civilek úgy vélik: az uszodákat oda kell építeni, ahol sok lakó és fiatal van.
A Margitsziget védetté nyilvánítását kezdeményezi Endrédy István fideszes fővárosi képviselő. A politikus elmondta: ezt a művészekből, orvosokból, tanárokból álló, Mozgalom a Margitszigetért nevű szervezet tagjai javasolták. Endrédy közölte, hogy javaslatát már megtárgyalta a főváros környezetvédelmi bizottsága is, s szándékát tudomásul vette, és azt a közgyűlés jövő heti ülésén terjeszti elő. A Margitsziget már most is a főváros „védett közparkjainak” sorába tartozik, ám ha elnyerné a helyi természetvédelmi oltalmat is, akkor nagyobb esély lenne a beruházás meggátolására.
Még mindig nem hozott döntést az úszó Eb margitszigeti megrendezésével kapcsolatban a városvezetés, az ügy ettől függetlenül a közgyűlés elé kerül a jövő héten. A kérdésben az MSZP és az SZDSZ álláspontja eltérő. A szocialisták ugyanis elfogadják a megállapodás-tervezetnek azt a részét is, amelyet a sporthivatal terjesztett elő, vagyis a hivatal 18 millió forintot biztosítana a kivágandó fák pótlására, a járulékos beruházásokra pedig 82,5 millió forintot adna. A garanciákról ebben a javaslatban nincsen szó. Az SZDSZ a sporthivatal által vállalt feladatok teljesüléséhez a kormányzattól garanciát, a sporthivataltól pedig bankgaranciát, valamint 30 százalékos kötbért igényel, ha elmaradnak a járulékos beruházások.
A MIÉP fővárosi frakciója a múlt héten jelentette be, hogy ha kell, élőlánc szervezésével megóvja a főváros kiemelt zöldövezetét a természetkárosítástól, és politikai-ideológiai hovatartozástól függetlenül vár minden, a környezetvédelem ügyében elkötelezett embert. Zsinka László frakcióvezető közölte: ha a közgyűlés engedélyezi a természetkárosítással járó uszodabővítést, akkor a MIÉP minden törvényes eszközt megragadva harcolni fog az ellen, hogy a „betonlobbi betegye a lábát” a szigetre. Hasonló álláspontot fogalmazott meg Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője is. Emlékezetes: a bajnokságra két új medencét építenének, és a korábbi szabadtéri medencét is átalakítanák. Mindez két és fél hektárnyi közpark beépítésével, több mint félszáz értékes fa kivágásával és egy tízezer embernek ivóvizet adó kút eltömésével járna.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.