időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Kártya és kocka

Kő András
2005.01.15. 00:00

K ö n y v e s h á z

Mindenkinek van egy története a szerencséről. Ambrose Bierce amerikai író szerint a bajoknak két fajtájuk van: saját balszerencsénk és mások szerencséje. A szerencse fogalmának meghatározása különböző. A Magyar értelmező kéziszótár szerint: „Sorsunkat alakító, akaratunktól független, véletlennek látszó események sora.” Hogy mennyire sokoldalú fogalomról van szó, arra bizonyság a Magyar szólások és közmondások gyűjteménye is, amely a szerencsével kapcsolatban 38 szólást említ – van tehát miből válogatnunk.
Következésképpen egy szerencseantológia népszerű vállalkozásnak tetszhet, hiszen a társadalom valamennyi tagját érintheti. A kérdés csak az, hogy a szerkesztők milyen kötet összeállítását tűzik ki célul. Előttünk egy antológia, amelynek írásai mosolyt csalnak arcunkra, meghökkentő történetek olvasói leszünk, közben kultúrtörténeti ismeretekben is részesülünk (kártya, kocka, sorsjáték, Balassi szerencséi stb.), és mégis: a 300. oldal elolvasása után egyetlen mondattal így foglalhatnánk össze ítéletünket: a kötet gyengéje az egyenetlenség. Talán túl sokat akartak a szerkesztők, amikor sokféle irányból és sokféle műfajjal próbálták körüljárni ezt a misztikus fogalmat. A másik gond: a kitűnő írások (például a Réz Pálé, a Szilágyi Jánosé, a Jolsvai Andrásé, a Tandori Dezsőé stb.) mellett akadnak kevésbé jók. Kár, hogy nem voltak igényesebbek a szerzőkkel a válogatók.
Hibáival együtt az antológiasorozat újabb darabja is kitűnő ötlet, kellemes perceket szerez. Színfoltja a kötetnek a sok dokumentumfotó. Perzsa mondás: Menj, és ébreszd fel a szerencsédet! Az antológia olvasása erre is késztethet bennünket.
(Szerencse – Alibi hat hónapra. Alibi Kiadó Kft., Budapest, 2004. Ára: 2900 forint)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.