Faragott bor

A Magyar Borakadémia a szekszárdi Takler Ferencet választotta meg a 2004. év bortermelőjének, amint arról már hírt adtunk. Vörös csúcsborai tekintélyes áron kelnek el az Egyesült Államokban, és egyre nagyobb teret hódítanak az európai piacon is. Teljesítménye annál inkább figyelemre méltó, mivel a szó szoros értelmében a nulláról kellett kezdenie. Két huszonéves fia egyenrangú partnerként segíti munkáját. Nélkülük nem bírná az iramot. A Magyar Borok Házában március 1-jétől egy hónapon keresztül a szekszárdi borvidék vezető pincészeteit, köztük az övét mutatják be.

Ferch Magda
2005. 02. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szekszárdot Mohács felé elhagyva néhány kilométeres autózás után jutunk föl a Takler-pincészethez. Patinás, bontott téglából épült a borház, mellette a feldolgozó és a gyönyörű bolthajtásos pince. Itt első látásra elkülöníthető a régi és az új téglából épült rész. (Az új „nem lélegzik”, mintha műanyaggal vonták volna be.) Letisztult formák, egyszerűség, értő asztalos kezét dicsérő ajtók, fabútorok. Sehol semmi hivalkodó. A család egy régi, leégett tanyát bővített ki tömérdek fáradsággal. A Taklereknek sokáig nem volt – gyakran ma sincs – pihenőnapjuk, vakációjuk.
– Olyan ez a munka, mint a répamesében, még a kisegér erejére is szükség van – kezdi a beszélgetést Takler Ferenc. – Szekszárd ideális bortermelő vidék, szinte mindegyik dombnak megvan a maga mikroklímája. A családunkat Mária Terézia telepítette az országba az 1700-as években, felmenőim azóta foglalkoztak szőlő- és bortermeléssel. Nagyapám már a Törley-pezsgőgyárba szállította a kadarkáját, egy másik rokonomnak, Takler Istvánnak Budafokon volt borkereskedése és konyaküzeme. Édesapámtól tanultam a mesterséget, kisgyermekkorom óta a szőlőben lábatlankodtam. Aztán hosszú időre hirtelen mindennek vége lett.
– Azt mondta, nincs műszaki érzéke. Miért adták gépipari technikumba a szülei?
– A sok megaláztatás után jobbnak látták, ha nem az ő pályájukat választom. Bár később a gépipari technikumban is sok kellemetlenség ért a származásom miatt: egyik tanárom csak kuláknak volt hajlandó szólítani. Tizennégy éves koromban, 1964-ben a szüret előtt dózerolták el nagyanyám szőlőjét, soha nem tudta túltenni magát rajta. A rendszerváltozáskor kérvényt adtam be, hogy visszaszerezzem a területet, de közölték, hogy ez nem kisajátítás volt. Akkor beadtam kárpótlásra, és kaptam érte kereken ezerhatszáz forintot. A háromezer négyzetméternyi birtokért, ahol Szekszárd Rózsadombja épült fel.
– Maradt valamennyi földjük?
– Másfél hektárnyi szőlő, de annak a felét is elvették, ahogy 1978-ban a nagy házat, a hatvan folyóméteres pincét és a tanyát is. A pincét betömték betonnal. Megkérdeztem a városi főépítészt, miért volt erre szükség, amikor Szekszárd külvárosában sokan boldogan költöztek volna ilyen lakásokba. „Ez politikai, nem gazdasági kérdés” – válaszolta. A házunk helyett kaptunk egy kétszobás lakást – ott éltem sokáig édesanyámmal –, egy romos, leégett tanyát meg egy száz négyszögöles telket a városban. Később azon kezdtünk építkezni a feleségemmel, az a ház a mai napig nincs befejezve. Megtanultam mindenféle mesterséget, értek a vakoláshoz, betonozáshoz, sokáig egyedül végeztem a szőlő- és pincemunkákat, csak a feleségem meg az édesanyám segített, és valahogy fennmaradtunk.
– Nyolcvanhétben otthagyta a munkahelyét, és elment szőlőtermesztőnek. Miből kezdett gazdálkodni?
– Egy hektár szőlőt telepítettem a bátyámmal 1986-ban, a romos tanyánál volt körülbelül ezer négyzetméternyi. Amikor a bátai termelőszövetkezet meghirdette a szőlészetét, két hektárt bérbe vettem, azzal kezdtük újra az életet. Minőségi bortermelésről akkor még nem lehetett beszélni, a bornak nem volt ára, 1993-ig ötven forintot adtak egy literért, és belekerült negyvenkettőbe. Eleinte kannában hordtam a nagyvárosokba, csak 1996-ban kezdtünk palackozni.
– Mikorra tehető a fordulópont?
– A kilencvenes évek közepére. Beruházók jöttek, megugrott a szőlő ára, és ettől kezdve rohamléptekben mentünk előre, évente tíz évet tanulva. A világ nyolcadik csodája, hogy a kőkorszakból elértünk oda, ahol ma vagyunk. A leégett tanyát 1996-ban lebontottam, és attól kezdve 2003 őszéig folyamatosan építkeztünk. Ha lesz rá lehetőségünk, még folytatjuk. Fel kellene építenünk a palackozóüzemet, a készáruraktárt, a laboratóriumot, a kiszolgálóhelyiségeket. A végcél az, hogy a feldolgozó fölött panzió legyen étteremmel, rendezvényteremmel. Hogy ezt mikor érjük el, nem tudom, remélem, pár éven belül. Nálunk az egész család mindig mindenről lemondott, hogy előbbre jussunk. A gyerekek pici koruktól velem dolgoztak a tűző napon, sose kértek szünidőt, sose panaszkodtak. A nagyobbik fiam a kecskeméti kertészeti főiskolán szerzett borászati diplomát, majd Budapesten borász szakmérnöki képesítést. A kisebbiket a borászati technikum elvégzése után nemrég felvették a Corvinus Egyetem Kertészmérnöki Karára, borásznak tanul, de már ő a pincemester. Ami a hordóban van, az jórészt az ő érdeme. A mai gazdasági élet igen kiszámíthatatlan. Az elmúlt két évben négy pályázatunkat utasították el. Saját erőből, illetve bankhitelből kellett folytatnunk a beruházásokat. Az eddig biztosan kalkulálható áfát is csak két hónappal később kaptuk meg, a megítélt állami támogatásokhoz pedig még nehézkesebb hozzájutni. Állandó munkaerőhiánnyal küszködünk, de nem lehet megállni, ha tartani akarjuk a színvonalat.
– Tizenhárom hektár szőlőjük terem, és keményen tartják magukat a terméskorlátozáshoz, hogy magasabb minőséget érjenek el. Legutóbb közel kétszázezer üveg bort palackoztak. Honnan pótolták a hiányzó alapanyagot?
– Tizennégy hektár csúcsminőségű szőlőt integrálunk. Ezeken a területeken minden a mi útmutatásaink szerint történik. A gazdákat érdekeltté tesszük a magas minőségű szőlő termelésében, s emellett hosszú távú, megbízható kapcsolatot alakítunk ki velük. Tavaly tizenhét hektár saját szőlőt is telepítettünk, de ennek első termésére még két évet várnunk kell.
– Minden nyilatkozatában elmondja, hogy nagy lehetőségeket lát a tájjellegű borokban. A sokáig lenézett, majd elfelejtett kadarkában is.
– A kadarka, a kékfrankos, a bikavér és a rozé teszi ki a bortermelésünk hatvan százalékát. A kilencvenes évek végén tudatosan kezdtem szelektálni a kadarka régi, ősi populációját, hogy megmentsem a nemesítéshez. Sok előnye van ennek a szőlőfajtának. A bogyója kicsi, a fürtök lazák, a szőlő korán cukrosodik, korán lehet szüretelni. A szüret előtt egy hónappal így is kiválogatjuk a termést, és csak a legszebb, legegészségesebb fürtöket hagyjuk meg.
– Egyes külföldi szakírók szerint a kadarka lehetne a csak Magyarországra jellemző „zászlósbor” alapanyaga. Valóban így van?
– Nem akarok olyan feladatot osztani rá, amit emberekkel kapcsolatban úgy mondanak, hogy bő rá a zakó. Szerintem elsősorban a gasztronómiában lehet nagy szerepe.
– A jó vörösbort sokáig a villányival azonosították, de lassan fölértékelődött Szekszárd, ami nem kis részben az ön munkájának is köszönhető.
– Nagyon jó a viszony a két borvidék között. Villány sötét, telt borairól lett híres, Szekszárd a fűszeres, gyümölcsösebb kategóriákról. Nálunk a Vesztergombi-pince volt az első igazán sikeres, ez húzta maga után a borvidéket. Az a baj, hogy volt idő, amikor beskatulyázták a borainkat: a villányi drága, a szekszárdi olcsó. Ez így nem igaz, tiltakoznunk kell ellene. Egy borvidéket fel kell építeni. Ha nem tiszteljük magunkat, mások sem fognak tisztelni. Elmentem a helyi bevásárlóközpontba, tele van középszerű, máshonnan származó borokkal, egyetlen helyi bor nincs a polcokon. Úgy érzem, Villány tudatosabban építkezik, Szekszárd most próbálja elfogadtatni magát. Nagyon nehéz pálya ez…
– Gondolkodnak-e valamiféle szekszárdi összefogásban?
– Igen, de nagyon sok a buktató. Két éve töprengünk azon, hogy a szekszárdi rozékat egységes üvegben, egységes marketinggel kellene felhozni, de ez a bor olcsó, az üveg drága, tehát nem könnyű. Vannak terveink, de kevés az idő a közös gondolkodásra.
– Ha a hazai borokról beszélünk, mindig fölmerül, hogy a leghíresebb borvidékeken is „gyártanak” csapnivaló lőrét. Még mindig virágzó üzlet a borhamisítás, és a törvényeinkkel sincs minden rendben. Hogyan lehetne ezt megváltoztatni?
– Vissza kellene térni a munkaalapú gazdaságra. Amíg a munkának nincs becsülete, hiába minden. Nem akarok nyelvészkedni, mert nem értek hozzá, de szöget ütött a fejembe, vajon miért van az, hogy csak Magyarországon „keresik” a pénzt. Keressük, de nem találjuk. Más országokban általában „nyerik”, az elvégzett munka nyereménye.
– Hogyan sikerült bejutnia az amerikai piacra?
– Kétezer őszétől rendkívül jó együttműködést tudtunk kialakítani a Monarchia Kft.-vel. A közép-európai igazgató, aki New York és Budapest között ingázva tölti az életét, a fejébe vette, hogy a magyar boroknak az Egyesült Államokban a helyük. Komoly marketingmunkával sikerült elérnie, hogy ma már New York nagy éttermeiben terjeszti a borokat, a miénket is. És lassan piacot szereztünk Hollandiában, Svájcban, Ausztriában és Lengyelországban is.
– Hova mit exportálnak?
– Az Egyesült Államokban főként a prémium borainkat keresik. Az exportált mennyiség nagy része a kóstolók után elővételben elkel. Érdekes, hogy Európában mennyire más mentalitással közelítenek a kevésbé ismert helyről érkezők termékeihez, mint Amerikában. Álljon a sor végére, ha el akar adni, és várjon a sorára – gondolhatják az európaiak, és sokszor nagyon nyomott árakat ajánlanak. Hollandiában beírattak minket az óvodába, most belépünk az elemibe. Ott olcsóbb borokat forgalmazunk. Svájcban bikavért adunk el. Az Egyesült Államokban a termelő becsülete, bizalmi tőkéje szabja meg az árat. Az egyik legjobb borunkhoz, amelyet ott nagyon drágán árulnak, Amerikában készül a címke. Nagy betűkkel, középen ez áll rajta: Proprietor’s Reserve, tehát a tulajdonos, a szőlőtermelő ajánlata. A bor fantázianevét, amely Európában kiemelt helyet kap, Amerikában apró betűvel, az üveg aljára írják fel. Nekik elég garancia az, hogy rá van írva: a termelő ajánlata. Akkor rossz nem lehet. Amerikában a csúcson kellett megnyerni a csatát, most mehetünk lefelé az olcsóbb borokkal. Nagyon örülünk annak is, hogy az általunk készített bikavérből, amelyet egy francia étterem kezdett forgalmazni, 2003-ban tizennyolcezer palackot rendeltek az amerikaiak annak ellenére, hogy ez a név korábban alaposan le volt járatva. Mi 2000-től tudatosan építgettük ezt a bort.
– Úgy hírlik, a jövőben syrah-t is telepít.
– Szakmai szempontból vonz, hogy mit lehet kihozni ebből a régi perzsa szőlőfajtából. Csak sejtjük, hogy Szekszárdon talán jó lesz. Másfél hektárnyit telepítünk belőle a legmagasabb pontokra, a sauvignon rovására. A syrah „vastag” bort ad, ugyanakkor tüzes, zamatgazdag is, ezért a házasítás előnyére szolgálhat. De az is lehet, hogy lesz tiszta syrah borunk. Mindenesetre elsősorban a bikavért akarjuk megbízhatóbbá, szebbé tenni.
– Hogyan döntik el, hogy a cuvée-kbe miből mennyi kerül a házasításkor?
– Egy bort éppúgy ki kell faragni, mint szobrásznak a szobrot. Mi ezt közösen tesszük a fiaimmal, akik a pincében velem egyenrangú munkatársaim, nem a fiaim. Legtöbbször nagy vitákban döntjük el, hogy az épp készülő borban milyenek legyenek az arányok. Mindegyikünk ragaszkodik a saját véleményéhez, de azért észérvekkel előbb-utóbb mindig közös álláspontra jutunk. Együtt fejlesztjük a szakmai tudásunkat, de ha feljövünk a pincéből, megint csak a fiaim.



Takler Ferenc 1950-ben született Szekszárdon, ottani parasztemberek leszármazottjaként. A szőlőben nőtt föl, de kuláknak nyilvánított szülei az iparba irányították. A pécsi Zipernovszky Károly Gépipari Technikumban érettségizett 1969-ben. 1972 és 1987 között az Épfu szekszárdi kirendeltségének művezetője. 1987-től önálló szőlő- és bortermelő. Birtoka jelenleg 36 hektár, ebből 13 termő, 16 új telepítés, a többi terület telepítésre vár. A világfajták: merlot, cabernet franc, sauvignon mellett rendkívül fontosnak tartja a tájjellegű vörösborokat, a kékfrankost, a kadarkát és a kettő házasításával készülő szekszárdi bikavért. A pincészetet hárman irányítják. Takler Ferenc a kereskedelmi teendőket látja el, idősebb fia, András az ügyvezető, a kisebbik fiú, Ferenc a pincemester, de boraik végleges formáját mindig együtt határozzák meg. Boraikat 1996-tól palackozzák. Éves termelésük kétszázezer palack körül mozog. Első nagy sikerüket az 1997. év hozta meg, azóta több ezüst- és aranyérmet nyertek hazai és nemzetközi borversenyeken: a budapesti Vinagorán, Ljubljanában, Bordeaux-ban és Brüsszelben. 2002-ben a Borbarát Top 12-es szavazásán az év legnépszerűbb bora lett 2000-es kékfrankos-válogatásuk. 2004-ben a gasztronómia, a szakma és a szaksajtó szavazatai alapján Takler Ferenc elnyerte az Év Bortermelője címet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.