A Pintes

L u g a s

Ambrus Lajos
2005. 03. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy mondják, valódi növényországi „hungarikum” ez a kellemes hangzású szőlőfajta, amely még nevével is históriai képzeteket idéz fel. Akár egy régi költő, aki mindent tud, mindent lát és mindent visszatükröz: a Pintes is jól hátranyúlva az időben az elszállt dicsőséget hívja elő. Éspedig eme tovatűnni látszó végtelenből hajdanvolt űrmértéket emel ki a napvilágra. A pint olyan közönséges mérőszám, amely színes díszletekben, súlyos drapériákkal, cirkalmazott koronákkal, buzogányos, lovagi sisakokkal és címerekkel díszített rokonságban szereti illegetni magát a legjobban.
Kehely, kupa, bor – középkori bacchanália. Egy korty bor az ünnepi asztalnál – a száraz és merkantil mennyiségtan azt mondja, hogy a pint mezítlábas űrmértékként kereken két iccének felel meg, a magyar icce meg két magyar meszelynek, ám az egyenletet olvashatjuk visszafelé is: a magyar meszely fél icce. A régi akó meg harminchét pintből áll. És így tovább, fölfelé ballagva a matézis nyikorgó létráin: a tíz icce egy kanta, a veder nyolc erdélyi kupa, illetve 7,5 bécsi pint, merthogy a pintből is van ám, sajnosan, bécsi, amint az iccéből is – az erdélyi vederbe meg kifejezetten 15 bécsi icce fér. És az 10,6 liter. De itt, a létra felsőbb fokain pihenjünk és mélázzunk egyet: ez a veder emlékezetes mérőszám, Apor Péter is felhozza emlékiratában, persze rosszallóan; azon szörnyülködve, hogy az italt szerető öreg Apafi Mihály fejedelem egy ültő helyében minden további nélkül képes volt meginni egy veder bort (10,6 liter), a legvégén csupán báránybőr süvegét emelintette meg komótosan, hogy szellőznék kissé a feje.
A magyar pint viszont 1,69 litert jelentett, és az egyik legismertebb mérőszám volt hajdanta: a vándor poéta, Csokonai Vitéz Mihály is megénekli egyik esdeklő-felszólító parancsában: „Útas, köszönj rám egy pint bort.” (Persze a borimádó költő feltehetően a magyar pintre gondolt, nem a bécsire, merthogy az csak 1,415 literre rúgott.)
A Pintes szőlőfajta viszont a legnagyobb magyar ampelológus, a tudós Németh Márton emlékét is őrzi. A nagy hírű és szenvedélyes szőlőfajta-kutató a második világháború után gyűjtötte be s elemezte ezt a gyümölcsöt a Pécs–Cserkút környéki szőlőkből. A növény itt-ott, maradványszőlőkben elszórva és főként név nélkül élt és virágzott a Dél-Dunántúlon – feltehetően a középkorban is ismerhették, de a filoxéravész idején (1880) már bizonyosan. Németh Márton aztán a pontuszi fajtarendszerbe, a kis-ázsiai eredetűek közé sorolta be, és jó érzékkel a tőkehozamáról keresztelte el az amúgy névtelen fajtát – a gyümölcs aztán 1977-ben állami minősítést kapott.
Ma viszont szomorúan mondhatjuk, hogy alig található belőle: szórványban is csak a Dunántúl egynémely borvidékén lelhető fel – igazi otthonra Zalában, a szelíd dombos Csáford környéki szőlőhegyeken talált. Összefüggő területen is csak egyetlen gazda, Veress János műveli, ő is csupán néhány hektáron a csáfordi alsó hegyen. Láttam és fényképeztük is a gazda Pintes-ültetvényét: nem idézett valami nagy, fényes és lenyűgöző középkori pompát; az ültetvény szocialista nagyüzemi telepítésű, széles sortávú és nagy tőketávolságú szőlőkből állt, de a Veress család szorgalmas és kitartó munkája révén mégiscsak nagyobb tételben és kiváló minőségben tette ismertté a különleges fajtát.
A Pintes nagy, vállas fürtjein tömötten elhelyezkedő hamuszürke színű bogyói első látásra a kék szőlőre emlékeztetnek, de fehérbort adnak: Veress János palackjaiban különleges, meseszerűen karakteres terméket üdvözölhetünk. Igen ám, de a kifejezetten kései szüretelésből nyert bor olyan, mint a gazdája: egyedi, megismételhetetlen, szilajságában is szeretetre méltó. Veressék a Pintes fajta mellett ideális létformát is választottak: kiköltöztek a poétikus Csáford-hegyre; átépítettek egy régi pincét, gyermekeikkel ott élnek és dolgoznak. Együtt a mama méhészetével, egy gyönyörű komondorpárral, aprójószággal és rengeteg énekesmadárral. (Legutóbb, a februári télben Veressné etetői körül vagy kétszáz madarat, valóságos zsibvásárt láttam; meggyvágót, zsezsét, őszapót, zöldikéket és csúszkákat. Ági azt mondja, legalább 23 fajtát számolt már össze 18 etetője tájékán.)
A Pintes tehát bőtermő (termékkorlátozással is legalább egy pint szűrhető egy-egy tőkéről) és kései érésű, bár rothadásra kissé érzékeny szőlőfajta. Viszont itt, Zalában megtalálta igazi termőhelyét (a terriort) és legjobb formáját is: olajos sárga, visszafogott, de elegáns illatú bor szűrhető belőle. Egyik fogyasztóját, a sommelier-tolvajnyelvben járatlan és azt derűs iróniával szemlélő feleségemet a frissen vágott fű üde illatára emlékeztette; kemény, mégsem csontszáraz, de valóban nobilis ital. Azt gondolom róla, hogy két–háromszáz éve minden teketóriázás nélkül egybeszüretelték más fajtákkal, merthogy a Pintes tartást, gerincet adhatott az akkori cuvée boroknak; önálló savai élénkek és erősek, mégis harmonikusak – több évig eltartható, és palackban is érlelhető. Veress János saját zászlósboraként tiszteli, és leginkább a magyar szürke marhához szereti hasonlítani. Valóban elfeledett, ősi energiák szunnyadnak benne (is). Elsősorban rusztikus ételekhez, ám halhoz, rákfélékhez, de kaviárhoz is ajánlható. Akár ételhez fogyasztjuk, akár kóstoljuk: egy korty a Pintesből – egy csepp a magyar Dunántúl géniuszából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.