időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Erős megszorítások Romániában

Rostás Szabolcs
2005.03.17. 00:00

Nagy árat kell fizetnie a román kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal kötendő újabb készenléti hitelmegállapodás miatt, amely számos állami vállalat bezárását és mintegy kilencezer alkalmazott elbocsátását irányozza elő. Ráadásul a román fizetőeszköz, a lej erősödése miatt létszámcsökkentésre készülnek az országban működő exportőr cégek is.

A lakosság körében népszerűtlen gazdasági intézkedései miatt sztrájkhullámmal kénytelen szembesülni a román kormány. A Nemzetközi Valutaalappal aláírandó idei készenléti hitelmegállapodás szerint a Calin Popescu Tariceanu vezette bukaresti kabinet idén több mint 9000 állami alkalmazottól kénytelen megválni, miközben a közszférában csupán négyszázalékos béremelést képes végrehajtani. A társaságok veszteségessége miatt a kormány összesen 59 állami vállalat esetében döntött a létszámcsökkentés mellett: a 9069 alkalmazott többségét elbocsátják, míg néhány ezer dolgozót nyugdíjaznak vagy munkaerő-áthelyezéssel más ágazatokhoz irányítanak. A valutaalappal történt elvi megegyezés értelmében a vállalatok „feketelistáján” szerepelnek többek között a nagy áram- és hő-
szolgáltatók (Transelectrica, Termoelectrica, Hidroelectrica), a gázszolgáltató vállalatok (a medgyesi Romgaz, Transgaz), a román vasúttársaság, az állami posta és a konstancai hajózási vállalat.
Az elbocsátandó alkalmazottak között hatezer bányász is lesz, ezen túlmenően pedig csupán ebben az évben közel harminc bányatársaság kapujára tesznek lakatot. A román bányaiparban 1990-ben még 175 ezren dolgoztak, jelenleg viszont az alkalmazottak létszáma nem éri el az 50 ezret. Az ágazat átalakításának 1997-ben fogott neki az akkori bukaresti kormány, amelynek intézkedése során mintegy kétszáz bányát bezártak vagy magánosítottak, több mint százezer vájár pedig végkielégítéssel kényszerűen távozott. Ugyanakkor az április elsejétől tervezett húszszázalékos gázáremelés miatt újabb vállalatok jelentettek be csődhelyzetet, köztük az ország egyik legnagyobb vegyipari kombinátjaként számon tartott marosvásárhelyi Azomures is.
A megszorító intézkedések miatt a romániai szakszervezetek átfogó tiltakozó akcióba kezdtek. Ezekben a napokban például országszerte szerveznek utcai tüntetéseket az állami vasúttársaság (CFR) és a postavállalat dolgozói, mivel elégedetlenek a várható elbocsátásokkal és a mindössze négyszázalékos béremeléssel. De ugyancsak utcára, valamint a kormány bukaresti épülete elé vonultak a nagy szakszervezeti tömbök képviselői is, akik azzal vádolják a kabinetet, hogy – szintén a valutaalap nyomására – a dolgozók számára előnytelen módon kívánja módosítani a munka törvénykönyvét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.