Gyengélkedik a tőzsde

Emelkedést vártak a pesti tőzsdétől az elemzők még kora reggel, de a jóslat nem vált be, a BUX a nyitáskori veszteségét a nap végére 81,24 pontra növelte. Tegnap a legnagyobb növekedést a Danubius papírjai produkálták, a vezető részvények közül a Mol és az OTP drágult, míg a Matáv és a Richter kurzusa gyengült. Az európai és vezető ázsiai parketteken gyengültek az indexek, a tengerentúlon viszont emelkedtek az árfolyamok. A Wall Streeten meglepetésre a vártaktól elmaradó GDP-adat nem okozott áresést.

2005. 03. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők által várt, mérsékelt emelkedéssel szemben tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index, a BUX 81,24 ponttal gyengült. A napokban a szakértők már jelezték, hogy a nemzetközi piacokon jelentkező árfolyamcsökkenés a pesti parkettre is negatívan hathat, a tegnapi napon a BUX 53 pontos csökkenéssel nyitott, majd rövid idő alatt 125 pontot zuhant. A délelőtt a gyengülés jegyében telt el, míg kora délután a BUX meg-megpróbált kitörni az előző határvonalat jelző szint alól, de a korrekció végül valóban csak próbálkozás maradt. A gongszó végül 16 772,25 ponton terelte az indexet a partvonalon túlra. A 9,22 milliárd forintos forgalom és a vezető részvényekben jelentkező határozatlanság azt mutatta, hogy a befektetők még mindig bizonytalanok, a gyengülésre a következő napokban pont annyi esély van, mint az emelkedésre – hangoztatták a piaci szereplők.
Az iránytalanságot jól jellemezte, hogy a dráguló blue chipek is csupán maximum 0,05 százalékkal tudtak erősödni. A Mol 0,03 százalékot, az OTP 0,05 százalékot erősödött, a Matáv és a Richter 1,11-1,11 százalékkal gyengült. A nap nyertese a Danubius lett 2,88 százalékos felértékelődésével. Drágult még a felvásárlási ajánlat alatt álló Agrimpex, az Émász, a Forrás törzs- és a TVK árfolyama.
Az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője, Pletser Tamás szerint a Mol lehet a régió olajipari szektorából, amelyet a nyugati vagy orosz cégek felvásárlási célpontként kipécéznek. A Molt mint lehetséges akvizíciós célpontot az elemző a társaság tulajdonosi struktúrájára alapozza. A portfolio.hu által közzétett elemzésből kitűnik, hogy az első potenciális felvásárlóként az orosz olajcégek jöhetnek számításba. Pletser megítélése szerint az egyetlen cég a Lukoil, amely ténylegesen felvásárolhatna a régiónkban.
A bankközi devizapiacon tegnap a forint erősödést mutatott, mivel a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatcsökkentését már beárazta a piac. Az euróval 246,85–246,95 forinton kereskedtek a BÉT zárásakor, egy forinttal gyengébben a keddi 247,70–247,90 forintos árfolyamnál. A forint 12,56 százalékon állt az ingadozási sáv erős oldalán, 32 bázisponttal erősebben a keddi helyzeténél – írta az MTI–Eco.
Gyengüléssel zárt a hét közepén a legtöbb nemzetközi tőkepiac is, Tokióban a Nikkei 225 index az ipari termelés februári adatának csökkenése nyomán 0,3 százalékkal gyengült. A vezető európai tőzsdéken még a Wall Street emelkedő irányvonala sem tudta meghatni a befektetőket, akik az eladói oldalt erősítve gyengítésben voltak érdekeltek. Az elemzők Frankfurtban azt nyilatkozták, hogy a korábbi napokban történt emelkedéseket követve a spekulánsok nyereséget realizáltak.
A tengerentúlon nem okozott tőkepiaci fordulatot a végleges adatként közölt és az elemzői várakozásokat alulmúló GDP-érték. Az amerikai kormányzat tegnap 3,8 százalékot közölt az Egyesült Államok GDP-növekedésének éves ütemére a múlt év negyedik negyedében, azaz előzetes adatát nem módosította.

*****
Új megtakarítási forma. A Budapesti Értéktőzsde elnöke egy új, a részvénypiacot is élénkítő, negyedik nyugdíjpillérként szolgáló, államilag támogatott megtakarítási forma bevezetését javasolja, amelyhez négypárti támogatást remél. Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök az MTI-nek kedden elmondta: a javaslat beleilleszthető az adóreformcsomagba, azonban saját kezdeményezésként szeretnék elindítani. Így fogalmazott: „Négypárti konszenzust szeretnénk elérni ebben az ügyben, hisz a megtakarítás és az öngondoskodás szellemisége mind a négy párt programjába beilleszkedik, mert nemzetgazdasági érdek.” A tőzsdeelnök a parlament költségvetési és gazdasági bizottságát is szeretné meggyőzni, és ezért találkozót is kezdeményez a testületekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.