időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Pénzmosás minden mennyiségben

Swendt Pál
2005.03.23. 00:00

Folyamatosan nő a tőkeereje azoknak a bűnözői köröknek, amelyek pénzmosás módszerével használják fel a jogosulatlanul megszerzett összegeket – tudatta a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyve. Terjed a hawala, a bizalmi alapon működő föld alatti bankrendszer.

Jelentős bevételekhez jutnak a bűnelkövetők azokból a befektetéseikből is, amelyeket a törvénytelenül megszerzett pénzekből fizettek. Ezek a tranzakciók hatással lehetnek az ország reálgazdaságára is – mutat rá az NBH. A bűncselekményekből származó bevételek elhelyezésének egyik módja, hogy nagy értékű árut vásárolnak belőle, amelyet haszonnal adnak tovább. De bevett technika az is, hogy a pénzt egy olyan bankban helyezik el, ahol még lehetséges anonim számlák nyitása.
*
A pénzmosók az ingatlanbefektetési vállalatok és biztosítótársaságok egy részét a bankokéhoz hasonló módon használják fel a piszkos pénzek eltüntetésére. Módszereik közül az évkönyv kiemeli a nagy készpénzforgalmú vállalkozások működtetését, amelyek közül a legfontosabb a szerencsejáték-ipar, ahol több lehetőség nyílik a jövedelmek legalizálására.
Az NBH tájékoztatójából kiderült továbbá, hogy a hivatal közreműködésével „kiszorították” Magyarországról azt a külföldi tulajdonú cégcsoportot, amely több mint száz hazai és külföldi bankszámlát nyitott. Ezekről a bejelentési kötelezettség határa alatti, főként cigarettacsempészetből származó összegeket utaltak egy off-shore bank gyűjtőszámlájára.
Igen elterjedt megoldás az indiai és pakisztáni eredetű hawala-rendszer, amelynek lényege, hogy a bizalmi viszonyban álló csoportok nem utalnak országhatárokon át jelentős összegeket, hanem szóbeli jelszavas megállapodás alapján, brókereik közreműködésével az adott személy hozzájuthat a pénzhez.
Az ilyen bankokkal szemben támasztott követelmények jóval szigorúbbak, mint a legális pénzintézetekkel szembeni elvárások. A hibák, tévedések és banktitoksértések az elkövető számára végzetes következményekkel járnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.