Alacsony forgalom

Enyhe csökkenéssel zárta a napot a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), mivel a piacon nem jelent meg semmilyen iránymutató hír. A gyengülést a nemzetközi piacokon tapasztalt iránytalanság is segítette, a BUX végül 13 milliárd forintos forgalom mellett 81,63 ponttal esett vissza. Az index sokáig előző szintje körül ingadozott, majd napi mélypontja közelében zárt. Árfolyameséssel zárta a kereskedést a tokiói Nikkei, és mérsékelt emelkedéssel fejezte be a napot a londoni FTSE is.

2005. 04. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránytalanság és befektetői bizalom hiányának következtében a BUX tegnap napközben nem tudott elszakadni az előző szintjétől. A kereskedés végén az index 17 558,15 ponton 81,63 pontot gyengülve lépett a partvonalon túlra. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy határozott trend nem alakult ki az európai tőzsdéken sem, így nem volt meglepetés a tegnapi napi magyar tőkepiaci árfolyammozgás sem. A piac arra vár még mindig, hogy valamilyen határozott hír jelenjen meg a parketten, ezek között lehetnek a még állami tulajdonban lévő tőkepiaci cégek magánosítása is. Napirenden van a Richter, a Mol, az FHB és az Antenna Hungária (AH) állami pakettjének értékesítése. A kiskapitalizációjú AH kivételével valamennyi papír okozhat erőteljes ármozgást a tőzsdén, és ez kihathat majd a BUX alakulására is.
Addig is, amíg nem döntenek az ügyekben, olyan hazai és nemzetközi vállalati hírekre összpontosítanak a befektetők, melyek a befektetések megkezdésére ösztönöznek. Nem volt ilyen a tegnapi pesti kereskedés során, így a 13,35 milliárd forintos forgalom mellett folyt le az üzletmenet. Az alacsony érdeklődés és a vezető részvények többségében tapasztalt áresés azt jelezte, hogy még várnak a befektetők. A Mol 175 forinttal, a Matáv 9 forinttal, a Richter 290 forinttal lett olcsóbb, az OTP a piaci trenddel szemben haladt és 56 forintos növekedéssel zárt.
A kisforgalmú részvények közül az Antenna Hungária ára 40 forinttal, a BorsodChemé 55 forinttal, az FHB 150 forinttal gyengült. Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. közölte, hogy az igazgatósága részvényenként 200 forint osztalék kifizetésére tesz javaslatot az április 22-i közgyűlésen, így nem okozott meglepetést a bank árfolyamának beesése. A nap nyertese az 1,8 százalékkal megugró Graphisoft és a 2 százalékkal felértékelődő TVK lett. A forinttal szemben az eurót a bankközi devizapiacon 246,15–246,25 forinton jegyezték, közel egy forinttal gyengébben a 247,15–247,20 forintos szerdai árfolyamnál. A forint 12,81 százalékon állt délután a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 35 bázisponttal erősebben a szerdai helyzeténél. A nemzetközi piacokon gyengülő dollárt Budapesten 190,40–190,50 forinton jegyezték, csaknem két forinttal gyengébben a szerdai 192,25– 192,30 forintos árfolyamnál – írta az MTI–Eco.
Árfolyamgyengüléssel zárt a tokiói piac is, a Nikkei 225 index 16,17 ponttal esett vissza. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy a piacon a profitrealizálók hatása érvényesült és várhatóan még a következő napokban is a csökkenés lesz meghatározó. Nem tudtak az európai piacok sem komolyabb emelkedést felmutatni, pedig az Egyesült Államok vezető indikátorai az optimizmust erősítették. A tengerentúlon a Wal-Mart profit jóslata meglepetésként szolgált. A kiskereskedelmi társaság közölte, hogy várakozásai szerint első negyedéves bevétele és eredménye a korábbi előrejelzések sávjának alsó szélén alakul; a társaság részvénye ennek a bejelentésnek a hatására gyengült az elektronikus kereskedésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.