Az elemzői küszöb alatt

Nem változott meg tegnap sem a magyar tőkepiac új trendje. A BUX tovább gyengült, átlépte a 16 500 pontos elemzői küszöböt és 231,74 pontos gyengüléssel zárt. Szakértők szerint a következő napokban már javulás várható a pesti börzén, bár a pozitív elmozdulást a nyugat-európai és tengerentúli tőzsdéknek és a vállalati híreknek is segíteniük kellene. Az alacsony forgalom mellett gyengülő részvényárfolyamok is azt mutatták, hogy talán korrekciós irányt vehet a BÉT is. Változatos árfolyamok alakultak ki a nemzetközi tőkepiacokon, a DAX erősödött.

2005. 04. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ült el a pesszimista hangulat, csak mérséklődött – mondták tegnap az elemzők a tőzsdezárást követve. A BUX négy ponttal előző szintje alatt nyitott, majd erőteljes gyengülést mutatott. Napközben az indikátor 16 550 pont körül ingadozott, de zárásra, az eladói nyomás hatására a BUX napi mélypontjáig, 16 355 pontig zuhant. A kereskedés 16 381,74 ponton zárult, ami 231,74 pontos visszaesésnek felelt meg.
Elemzők azt várják, hogy amennyiben a nemzetközi tőkepiaci hangulat kedvezőbbre fordul, akkor a magyar részvények árfolyamai is korrigálni tudnak majd. Míg a fellendülés megérkezik, addig is a pesti parketten jegyzett papírok árát gyengítették az eladók. A 47 részvény közül 22 papír ára gyengült, 7 értéke drágult és a többi 18 kurzusa változatlan maradt. A 10,43 milliárd forintos forgalom igen alacsonynak tűnt, a legnagyobb adásvételi volumen az OTP-re született, a 25 forinttal csökkenő részvényekből 4,54 milliárd forintnyi cserélt gazdát. Áresést produkált a 14 forinttal leértékelődő Matáv, a 895 forinttal beeső Richter és a 70 forinttal gyengülő Mol is. A BUX csökkenésével párhuzamosan a Bumix kurzusa is lassult, a kisforgalmú részvényeket jegyző indikátor 23,71 ponttal mérséklődött. A nap nyertese a Démász lett 190 forintos erősödésével, a legrosszabbul az Egis teljesített 5 százalékos zuhanásával. Meglepetésre a hét nyertes papír között volt a Rába is, 5 forintos emelkedésével.
A nemzetközi értékpapírpiacokon is csökkenő trend uralkodott, a tokiói értéktőzsde indexe a Wall Street szerdai esését követve, 104,19 pontos, azaz 0,94 százalékos csökkenéssel zárt. Az európai parketteken változatosan alakultak az árfolyamok. A nyitást követő emelkedést gyengülés követte, a DAX jól tartotta magát és az amerikai emelkedéseket kihasználva 0,4 százalék közeli növekedéssel fejezte be a napot. A frankfurti indexre a SAP negyedéves működési adatai hatottak.

Jelentős osztalék a Kelernél: A Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (Keler) tegnapi éves rendes közgyűlésén a tulajdonosok a 2,256 milliárd forint adózott nyerségből kétmilliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek. A 2003. év után az 1,14 milliárd forint adózott profitból az osztalékalap 286 millió forint volt. Az 53,33 százalékban a Magyar Nemzeti Bank, 26,67 százalékban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és 20 százalékban a Budapesti Árutőzsde (BÁT) tulajdonában lévő társaság közleménye szerint a tulajdonosok jóváhagyták a 2004. évi üzleti beszámolót és megállapították, hogy 1998 után a tavalyi volt a legeredményesebb év. Az osztalék nagyságát a Keler Rt. közleménye az elszámolóházi társaság „magas tőkeellátottságával” indokolta. A 68,8 százalékban a HVB, az Erste és a Raiffeisen Bankból, illetve a bécsi tőzsdéből és a bécsi elszámolóházból álló konzorcium tulajdonában lévő Budapesti Értéktőzsde vezetői már korábban bejelentették, hogy a BÉT meg akarja vásárolni az MNB és a BÁT tulajdonában lévő Keler-pakettet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.