Bizonytalan a börze

A várakozásoknál gyengébb korrekcióval zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX index. Az elemzők a hétfői zuhanás után javulást jósoltak, de az államháztartás megdöbbentő hiánya miatt a befektetők többsége még így is az eladói oldalon állt. A BUX a kereskedés végén 12,42 ponttal állt előző szintje alatt. A forint piacára is jelentős eladói nyomás nehezedett, a hazai fizetőeszközt 250,40 forinton is jegyezték az euróval szemben, ami a forint hét hónapos mélypontjának felelt meg. A nemzetközi tőkepiacokon az elképzelésekkel megegyező irányzat alakult ki, a DAX és az FTSE árfolyama javulóban volt.

2005. 04. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig nem volt egyértelmű, hogy a várt emelkedés bekövetkezik-e a hétfői zuhanás után. Az elemzők reggel még arra számítottak, hogy a BUX korrigál. Előző szintjét áttörve, 16 630–
16 800 pont közelében ingadozott az index – a délelőtt folyamán 148 pontos pluszt is elért –, majd zárás előtt fél órával a negatív tartományba billent az árfolyamokat jegyző indikátor. A tőzsdemutató végül 12,42 pontot esve zárta a kereskedést, ami 0,07 százalékos csökkenésnek felelt meg. Elemzők a gyengülésről azt nyilatkozták, hogy jelen volt a piacon az a jótékony erő, ami a növekedést serkentette, de a drámaian magas államháztartási hiány következtében a befektetők a korábbi vételi szándékaikat is megmásították, és inkább az eladói oldalra álltak át.
A tőkepiac további gyengülését jelezték tegnap a szakértők, ezt az alacsony forgalommal és az iránytalan piaci hangulattal indokolták, de hozzátették, hogy a bankközi devizapiaci események is a csökkenési trendet valószínűsítik. A pesti tőzsdén a 18,55 milliárd forintos forgalmi volumen is az eladói nyomást igazolta, amelyből a legnagyobb rész – 12,55 milliárd forint – az 55 forinttal gyengülő OTP-t érintette. A banki papírok esetében a gyengülést a profitrealizálás okozta. Az OTP részvényei tegnap gyengülés következtében 6000 forint alá süllyedtek, ami a következő napokban vételi hullámot okozhat – mondták a szakértők. Az OTP mellett a Matáv ára is lassult, a távközlési részvények 10 forinttal olcsóbbá váltak. Emelkedéssel zárta a napot a Richter és a Mol is. Az olajipari részvények 230 forinttal drágultak.
A kis forgalmú papírok esetében is nagy volt a széthúzás, bár a piac ezen szegmensén jóval több részvény ára gyengült, mint amennyi emelkedett. Az Antenna Hungária 20, az Egis 400, az FHB 340 forinttal lett olcsóbb. A Zwack 300 forinttal zuhant, ezzel lassan beépül a cég árfolyamába a 800 forintos osztalék. Meglepetésre a Pannon-Flax piaca nagyon megélénkült, napközben az 1045 forintig emelkedő eladói oldalon sokan vásároltak, a társaság részvényei végül 1008 forinton zártak. A piaci pletykák kétfélék: egyesek azt nyilatkozzák, hogy 400 forint feletti osztalékot fizet a Pannon-Flax, míg mások 1400 forint körül kialakuló felvásárlási árról álmodoztak, így érthető volt, hogy a cég környezetében felerősödött a spekuláció.
A bankközi devizapiacon napközben a forint erőteljes gyengülést mutatott, az eurót 250,40 forintig húzták fel, amit az elemzők által várt rossz államháztartási hiányadatokkal magyaráztak a szakemberek. A forint hét hónapja nem állt ilyen alacsonyan az euróval szemben. Mivel napközben beépült a forintba a negatív makrogazdasági adat, a Pénzügyminisztérium délutáni publikálásakor már nem jelentkezett komolyabb kiugrás. Az euró végül 249,40 forint közelében zárt, ami egy forinttal volt magasabb hétfői árfolyamánál.
A nemzetközi tőkepiacokon komoly emelkedésekre került sor. A tokiói Nikkei 225 index a többnapos, folyamatos esést követve 1,16 százalékos pluszban zárt. A legnagyobb ázsiai börze indikátorára kedvezően hatottak a hétfőn publikált amerikai vállalati hírek, de jelentős hatással bírt a korrekciós hangulat is. Javult és növekedéssel lépett a partvonalon túlra az FTSE és a DAX is, az emelkedés az elemzői várakozásokat igazolta. Hasonló javulási hullám alakult ki a tengerentúlon is, a növekedéseket a kedvező vállalati hírek serkentették. A Wall Street hírei közül kiemelendők a Texas Instruments, a Pfizer és a Coca-Cola kedvező gazdálkodási adatai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.