Nyomás alatt a BUX

Gyengülő nemzetközi tőkepiaci indexek, csökkenő árak, pesszimista hangulat – ezekkel a szavakkal lehetett jellemezni a tegnapi tőzsdei irányvonalakat. A befektetők a vállalati hírekre összpontosítva jobbára az eladói oldalon álltak. Ez a trend érvényesült a Budapesti Értéktőzsde piacán is, ahol a BUX 1,57 százalékkal gyengülve zárt. Az aránylag magas forgalom mellett csökkenő hazai részvények közül a Mol zuhanása volt a leglátványosabb: az olajipari papír 605 forinttal lett olcsóbb. A forint árfolyama a bankközi devizapiacon napközben jelentősen gyengült, de a BÉT zárásakor a korábbi árfolyam közelébe erősödött vissza.

2005. 04. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas forgalom mellett gyengült tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX-index kurzusa. A negatív nemzetközi trendek, a vállalati hírek következtében a BUX 22 pontos csökkenéssel nyitott és folyamatosan gyengült. A nap elején még csak éppen csökkenő index gyors ütemű meredek zuhanásba fogott, és átesett a 17 ezer pontos határon is. Ez az irány nem változott, sőt felerősödött. Délben a BUX már a 16 630 pontos szinten volt. A kereskedés második felében – délután – erőtlen próbálkozást tett az indikátor, de nem sok sikerrel járt, így záráskor a BUX 268,75 ponttal gyengülve, 16 796,16 ponton lépett a parketten kívülre. A forgalom 16,140 milliárd forintra nőtt, ami meglepő volt, hiszen korábban az elemzők azt nyilatkozták, hogy az aránylag alacsony forgalom mellett gyengülő árfolyamok még nem jelentik azt, hogy komolyabb eladás zajlik a tőzsdén. A tegnapi magas forgalom és a zuhanó vezető részvények viszont már határozottan jelezték az újabb eladói nyomást. A nap egyik meghatározó gyengülő részvénye a Mol volt, az olajipari papírok 605 forinttal olcsóbbá váltak. A Mol árának csökkenése mögött a közgyűlési események, valamint a befektetők profitrealizálási hangulata húzódott meg.
Lefelé mozogtak – a szintén közgyűlést tartó – Richter papírjainak árai is, a gyógyszergyártó kurzusa 405 forinttal 24 695 forintra csökkent. A Richter Gedeon Rt. tegnapi éves rendes közgyűlésén törzsrészvényenként 500 forint osztalék kifizetéséről döntöttek a tulajdonosok. Az elsőbbségi részvényekre az alapszabályban meghatározott 120 forint osztalékot fizeti a gyógyszergyár. A Richter Rt. a korábbi évek osztalékfizetési gyakorlatának megfelelően a tavalyi 37,125 milliárd forint adózott nyereségének a 25 százalékát osztja szét a részvényesek között. Az osztalék kifizetése június 15-én kezdődik meg. Az Egis 100 forinttal követte a Richter áresését. A vezető részvények közül csak a Matáv tudott erősödni. A kis forgalmú papírokra szintén korrekciós nyomás nehezedett, a profitkivétel alól az FHB, a Brau, az Antenna Hungária, valamint a BorsodChem sem tudta magát kivonni.
A forint az euróval szemben tegnap napközben jelentősen gyengült, de a BÉT zárásakor már viszszaerősödött. Az eurót a tőkepiac zárásakor 249,40–249,60 forinton jegyezték, néhány fillérrel erősebben a keddi 249,35/45 forintos árfolyamnál. A forint 11,64 százalékon állt délután a beavatkozási sáv erős oldalán, 3 bázisponttal gyengébben a keddi helyzeténél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.