Zuhanásban a BUX

Nyitáskor 182,51 ponttal, zárás előtt már 542,5 ponttal állt előző szintje alatt a BUX árfolyama. A magyar tőzsdemutató a belpolitikai események következtében is gyengült. Várható volt, hogy Gyurcsány Ferenc meneszti Draskovics Tibor pénzügyminisztert, csak az időpont volt ismeretlen. A befektetők pesszimistán viselkedtek, ami nem meglepő, hiszen ilyen esetekben kérdéses, hogy a pénzügypolitika korábbi irányvonala fennmarad-e. A BUX 463,14 ponttal zuhant be zárásra. A BÉT indexe mellett a forint árfolyama is komolyabban gyengült, az eurót a tőzsde zárásakor 0,5 százalékkal drágábban jegyezték korábbi szintjénél.

2005. 04. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem okozott meglepetést a tőzsde tegnapi mélyrepülése, a BUX folyamatos zuhanást követve 463,14 ponttal mérséklődött. Elemzők már nyitáskor jelezték, hogy a piacon pesszimista trend uralkodik. A szakértők ezt a nemzetközi irányvonalakkal magyarázták, később berobbant a tudatba a pénzügyminiszter menesztése, amely az eladókat tovább serkentette arra, hogy a drágának titulált magyar részvényeket értékesítsék.
A piac tehát a vártaknak megfelelően reagált, megérkezett az a hír, ami hosszabb időre meghatározza a magyar piac árfolyamának alakulását. Az irány lefelé mutat, minden jel arra utal, hogy a csökkenés tovább tart, bár a szakértők a 16 500 pontos határt jelentős küszöbnek tartják. A tegnapi esést követően mára emelkedést jósolnak a szakértők, a hirtelen, 2,7 százalékos lassulás után korrekciót várnak a piaci szereplők.
Tegnap a BUX-ra jelentős negatív hatást gyakoroltak a beeső vezető részvények, a 28,1 milliárd forintos forgalom jól mutatta, hogy az eladók ezúttal nem vacillálnak, valóban átcsoportosítanak. A blue chipek közül a legnagyobb zuhanást a 4,9 százalékkal gyengülő OTP jegyezte, a banki papírok 11,06 milliárd forintnyi üzletet indukáltak. A Matáv 1,71 százalékkal, a Mol 1,35 százalékkal, a Richter 1,31 százalékkal értékelődött le. A nap vesztese a BorsodChem lett 5,33 százalékos zuhanásával.
A kis kapitalizációjú papírok is jelentős vérveszteséget könyvelhettek el, a BorsodChem mellett áresést produkált az Egis, az Antenna Hungária, a Rába, a Zalakerámia és a Zwack. A nyertesek közül kiemelendő a felvásárlási ajánlat alatt álló Agrimpex, a Brau Union, valamint a Pannon Váltó.
A bankközi devizapiacra a forint az euróval szemben már reggel gyengült, s a BÉT zárását követően árfolyama tovább esett. Végül 248,00–248,20 forint között állapodott meg, ami fél százalékot meghaladó gyengülésnek felel meg.
A nemzetközi tőkepiaci események is a negatív irányvonalat erősítették, Tokióban a Nikkei 225 index a 11 ezer pontos határvonalon átesve 10 938,44 ponton landolt. Lefelé mozogtak az európai részvényárak is, a londoni FTSE 1,32, a DAX 2,55 százalékkal zuhant vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.