Csúcsüzlet a küszöbön?

A közelmúltban elindult az AH Rt. műsorszóró cég állami tulajdonú részvényeinek megszerzéséért zajló tőzsdei vesszőfutás. Az FHB részvényeinek árfolyama soha nem látott magasságokba szökhet, az értékpapír-tulajdonosok legnagyobb örömére.

2005. 05. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy az idei év legnagyobb üzlete a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) és az Antenna Hungária (AH) Rt. privatizációja lesz. A trendvonal.hu szakértői szerint az FHB részvényeinek ára ugyan a jelenlegi szinten igen magas, de ha a magyar állam – nem a Richter-féle opciós kötvények formájában – értékesíti a jelzálogbank részvényeit, akkor a papírok ára soha nem látott magasságokba szökhet. Elemzők szerint a Moody’s azon bejelentése, hogy negatív átsorolásra górcső alá vette az FHB-t, alaptalan. A hitelminősítő a kategóriarontást azzal magyarázta, hogy a privatizáció előtt kétséges az új tulajdonosi struktúra. A kormány korábban jelezte, hogy a Richter-kötvényekhez hasonló konstrukciót szeretne realizálni. Ami pedig azt jelenti, hogy az FHB stratégiája nem szenvedhet csorbát. A piacon megjelentek olyan hírek is, hogy a Moody’s szántszándékkal nyomja le az FHB-papírok árát a leminősítési vizsgálat bejelentésével.
Hasonló, ám egyszerűbb esetnek mutatkozik az Antenna Hungária magánosítási eljárása, mivel a műsorszóró közkézhányada igen alacsony. A legnagyobb tulajdonos a magyar állam, amit egy kisbefektető követ. Gede Balázs, a trendvonal.hu igazgatója azt nyilatkozta, hogy az AH-papírok árának mesterségesen magasan tartása a jelenlegi cél, így a privatizációt követő felvásárlás során drágán lehet majd értékesíteni a részvényeket. Egy hete, hogy a 460 forintos osztalékszelvényüktől megszabadítva forognak a Budapesti Értéktőzsdén az AH-papírok. A szelvényvágást követve az AH részvényei éppen az osztalék mértékével azonos arányban gyengültek.
Mint azt lapunk korábban megírta: tíz előzetes ajánlat érkezett a tegnapi határidőig az AH Rt. többségi részesedésének értékesítésére kiírt pályázatra, amelynek részletes tenderfüzetét tizenöten vásárolták meg. Az ÁPV Rt. várhatóan júniusban dönt a második fordulóba meghívható ajánlattevők köréről.
A tendert az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. az AH Rt.-ben meglévő, 75 százalék plusz egy szavazatot jelentő részvénycsomagjának értékesítésére írta ki. A végleges ajánlatokat július 15-én kell benyújtaniuk az érdeklődőknek. Az ÁPV Rt. 8,75 milliárd forint névértékű részvényt, azaz az összes papír 73,713 százalékát adja el, és eljár a Forrás Rt. képviseletében a társaság tulajdonában lévő, 152,84 millió forint névértékű, 1,2871 százalékot kitevő részvénycsomag értékesítésében. Az ÁPV Rt. 8 753 563 darab ezer forint névértékű részvényt kínál eladásra, a Forrás pedig 152 838 papírt értékesít. Munkavállalói részvényértékesítés nem lesz.
Ismeretes, az AH részvényeit szeretné megvásárolni a Macquaire Communications Infrastructure Group, amely a hazai cég megszerzésével törne be a magyar műsorszórási piacra. A Macquaire a pénzügyi befektetők mellett az egyetlen szakmai érdeklődő az AH iránt.



Híznak a befektetési alapok. Csaknem öt százalékkal nőtt a múlt hónapban a befektetési alapok összvagyona. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona április végén meghaladta az 1424 milliárd forintot. A 62 milliárd forintos havi növekedésben a márciusinál hangsúlyosabb volt az alapok hozamnövekedése. A kimutatások alapján az összes vagyon mintegy 11 százaléka van 17 ingatlanalapban. Még az ingatlanalapoknál is gyorsabban nőttek a garantált alapok – április folyamán öt új garantált alap is indult, az így 25-re gyarapodott alapok összvagyona pedig 31 százalékkal, 15 milliárd forinttal nőtt a hónap során. (Sz. Cs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.