Erősödött a forint

2005. 05. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejöttek azok az elemzői várakozások, amelyek a kétnapos emelkedést követve minimális gyengülést jósoltak. Tegnap délután – a napközbeni emelkedést követve – a BUX irányvonala fordulatot vett, a 16 543,16 pontos szintről visszacsúszó index
16 353,30 ponton fejezte be a kereskedést, ez 23,45 pontos növekedésnek felelt meg. A forgalom 13,3 milliárd forintra csökkent, amelyről az elemzők azt nyilatkozták, hogy a gyengülő árfolyamok mellett mérséklődő forgalom azt jelzi, hogy a piacon a befektetők még nem határozták el, hogy az eladói oldalt erősítik, vagy a vételi oldalon állnak a következő napokban. A 16 500 pontos küszöb meghatározó szint, viszont itt csak óvatos vételekkel és eladásokkal lehet nyereséget realizálni – mondta tegnap egy kisbefektető. A nap nyertese a TVK lett 3,4 százalékos felértékelődésével. A vezető részvények közül az OTP ára tudott egyedül drágulni, a banki részvények 1,6 százalékkal 6220 forintra növekedtek.
A piacot visszahúzta és a gyengülési irányt erősítette viszont a 3 forinttal csökkenő Magyar Telekom, a 30 forinttal visszaeső Mol és a 300 forinttal lassuló Richter. A Magyar Telekom papírjait 860 forintos célár mellett tartásra minősítette a K&H Equities, ami piaci vélemények szerint nem túl jó. A kiskapitalizációjú részvények közül a legjobb teljesítményt az FHB nyújtotta, a jelzálogbank részvényei 245 forinttal erősödtek. Drágult még a Rába, a Globus, a kárpótlási jegy és a Nabi is. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben jelentős erősödést mutatott, a hazai fizetőeszközt 250,90-251,00 között jegyezték, ami egy forintot meghaladó erősödésnek felelt meg. Európában is magasról csúsztak vissza az árfolyamok, a DAX-ra és a FTSE-re nagy hatást gyakorolt a csökkenő tengerentúli Nasdaq és Dow Jones. A Conference Board konjunktúraindexe az amerikai gazdasági konjunktúra enyhe gyengülését jelzi: a mutató 0,2 százalékkal 114,5 pontra csökkent, miközben az elemzők az index 0,2 százalékos emelkedését várták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.