Hullámvasút a börzén

Száznyolcvan fokos fordulatot vett tegnap a pesti tőzsde irányadó indexe. A keddi emelkedést a vezető részvények gyengülése követte – a Mol kivételével. A BUX a nyitást követő másfél óra elteltével átesett korábbi értékén, és tartós lassulással 16 632,69 pontra mérséklődött. A nemzetközi piacokon sem alakult ki emelkedő irányzat. A nap egyik legérdekesebb eseménye az osztrák OMV első negyedéves eredménye volt. A pesti bankközi devizapiacon a forint erőteljes gyengülést mutatott az euróval szemben, de délutánra a magyar fizetőeszköz eróziója megállt.

2005. 05. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi trendeket követve, az elemzők által jósolt 16 500 pontos küszöböt megtartva a BUX kurzusa 136,85 ponttal 16 632,69 pontra mérséklődött. A magyar indikátor délelőtt tizenegy óráig erősödéssel próbálkozott, majd később megadta magát, a piac csökkenő irányt váltott, és az index beesett. Az aránylag alacsony, 10,4 milliárd forintos forgalom azt mutatta, hogy a befektetők határozatlanok. Egyébként ilyen jellegű volt a nyugat-európai és tengerentúli irányzat is.
A vezető részvények sorából egyedül a Mol zárt növekedéssel, az olajipari papírok 45 forinttal magasabban fejezték be a napot. A többi blue chip kurzusa gyengült: a Matáv hét forinttal, az OTP 159 forinttal, a Richter 80 forinttal lett olcsóbb. Elemzők szerint a következő napokban további gyengülésre lehet számítani. Ezt a kijelentést a szakemberek azzal magyarázták, hogy a piac jelenleg kis mozgásokra épül, így néhány pontos emelkedés után máris hasznot realizálnak a befektetők. A befektetői klíma kedvező, de az év elején érzékelt kedv csökkent, ez részben a kiköltekezéssel, részben a nyári tőkepiaci pangással indokolható.
A Mol árfolyamának drágulása kapcsán az elemzők úgy nyilatkoztak, hogy a befektetők örömmel vették tudomásul a legnagyobb versenytárs, az OMV negyedéves eredményeit, ezért a piac a magyar olajipari cégre is kedvezően tekintett. Az osztrák olaj- és gázipari vállalat közölte, hogy az első negyedévben 310,4 millió euróra növelte adózott eredményét a tavalyi első negyedévi 73 millióhoz képest. A csoportmérlegben először szerepelt a román Petrom, és ez jelentősen hozzájárult a számok gyarapodásához. Az üzemi eredmény 224 százalékkal, 426,8 millió euróra nőtt 132 millióhoz képest. Az idei első negyedévi üzemi eredményhez a Petrom 136 millió euróval járult hozzá.
Pesten a kis forgalmú papírok közül drágult a Brau Union, a BorsodChem és az Antenna Hungária is. A gyengülők között jegyezték viszont az FHB-t, az Egist, a Rábát és a 10,2 százalékot zuhanó NABI-t. A buszgyártó társaság árfolyamára nem hatott, hogy újabb megrendeléseket kapott. Az eladók tartós nyomás alatt tartják a NABI részvényeit. Egyes piaci pletykák szerint a NABI-ba be akar szállni egy külföldi befektető, de ennek a hírnek csak árfelhajtó célja lehet, vélhetőleg minden valóságalapot nélkülöz.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama az euróval szemben jelentős gyengülést mutatott napközben. Ez a trend aztán némileg megfordult: délutánra 254,50 forint közelében állt az euró, ami közel 0,50 forintos gyengülésnek felelt meg.
Visszaeséssel zárták a nyugat-európai és a főbb ázsiai piacok is a hét közepét. Tokióban a Nikkei 225 indexe 1,07 százalékkal mérséklődött. A tengerentúlon a kamatemelési várakozások meghatározók voltak, a befektetők újabb 0,25 százalékos kamatemelésre számítanak a Federal Reserve-től.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.