Kitart a vételi hullám

Nem okozott meglepetést a tegnapi pesti tőzsdei kereskedés, mivel az elemzők már néhány hete arról beszéltek, hogy a piacra jellemző tőkekivonások és a 16 ezer pont alá esett BUX miatt korrekcióra lehet számítani. A tegnapi növekedési hullám magával ragadta a befektetőket, és optimizmust generált, a nagy nemzetközi tőkepiacok emelkedő trendje is a növekedést segítette. A BUX 16 054 ponton nyitott, és folyamatos növekedéssel 16 371 pontig javult. A vezető részvények táborából az OTP ára drágult a legjobban.

2005. 05. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem állt meg a keddi emelkedés után tegnap sem a Budapesti Értéktőzsde részvényeinél keletkezett korrekciós hullám. A nemzetközi hatások miatt felerősödő vásárlási kedv hatására a BUX átlépte a 16 ezer pontos küszöböt, és 16 371 pontig növekedett. A hazai tőzsdei indikátor végül 345,98 ponttal javulva 16 329,85 ponton állapodott meg. A magasnak nem mondható – inkább átlagos –, 14,3 milliárd forintos forgalom ellenére az elemzők azt nyilatkozták, hogy a következő napokban tovább folytatódhat a magyar tőkepiac felértékelődése. Az optimista szakértők azért egy kisebb csökkenést, profitrealizálást hozó napot bekalkuláltak, és jelezték, hogy a befektetők a nagy nyereséget a jelenlegi bizonytalan időkben könnyen magukhoz vehetik.
A vezető részvények közül az 5,48 milliárd forintos forgalmat produkáló OTP drágult a legjobban, a bank papírjai iránt megnőtt a kereslet. Elemzők szerint a pénzintézeté a legjobban teljesítő részvény a magyar parketten. Az OTP ára 3,3 százalékkal, a Mol Rt. részvénye 245 forinttal, a Magyar Telekom-papír 11 forinttal értékelődött fel, a Richter 600 forinttal drágult.
A Mol esetében az emelkedést az okozta, hogy a magyar olajipari cég bejelentette: az INA-val közös konzorciumban elfogadták a bosnyák Energopetrol privatizációjának feltételeit, és a tárgyalások egy héten belül megindulhatnak odakint a privatizációs szervezettel – írta a portfolio.hu a Reutersre hivatkozva. Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója elmondta, hogy tárgyalások folynak a bosnyák kormányzattal, és a Mol–INA páros konstruktívan áll az ügyhöz. A portfolio.hu hivatkozása szerint a Mol érdeklődik a Pakistan Petroleum 51 százalékos állami pakettje iránt is, mely iránt már 11 cég jelezte érdeklődését.
Általános növekedéssel zárta a kereskedést a legtöbb kis forgalmú papír, a felvásárlási ajánlat alatt álló Zalakerámia papírjai 265 forinttal 2265 forintra erősödtek. Az Egis 500, a Brau Union 1205, az FHB 350 forintot erősödött. A forint a bankközi devizapiacon a BÉT zárásakor az euróhoz viszonyítva erősödött, és 251,98–252,18 között állt.
A nagy nemzetközi tőkepiacok is javulással zártak, az FTSE és a DAX egy százalék feletti növekedést produkált, a felívelést a Hewlett Packard eredménye és a Federal Reserve (Fed) esetleges kamatemelése indukálta. Szakértők szerint nagy az esélye annak, hogy a Fed a közeljövőben kamatot emel.

Kínai valutakereskedés. Kína új valutakereskedési rendszert indított útjára: lehetővé tette a kereskedést a jüanon kívül nyolc más valutával, ami a szakértők szerint elmozdulás az egy kézben tartott valutarendszer reformja felé – írta az MTI–Eco. Lehetővé vált a dollár– euró kereskedés, a jennel, a hongkongi dollárral, a brit fonttal, a svájci frankkal, az ausztrál és a kanadai dollárral való, valamint az euró–jen közötti üzletkötés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.