Kiüti a spanyol import a magyar epret

Hiába terem már a hazai fóliás eper, az áruházláncokban zömmel külföldi, főleg spanyol árut lehet kapni. A dömpingáron érkező import jóval olcsóbb, mint a hazai, ugyanakkor összehasonlíthatatlanul rosszabb a minősége. Fordulat június elején várható, amikor kapható lesz az olcsóbb, magyar szabadföldi eper.

Nagy Ottó
2005. 05. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drága a magyar eper a szezon elején, ami nem a termelők hibája. A gazdálkodók egy része a nagyon alacsony felvásárlási árakra panaszkodik. Kilónként 400 forintot kínálnak a terményért a felvásárlók, ami meglehetősen kevés a fólia alatt termelt korai eperért. Különösen úgy, hogy a fogyasztóknak – igaz, származási és vásárlási helytől függően – 650–1300 forintot kell fizetniük egy kilogrammért. A termelők szerint most 700-800 forint lenne a reális felvásárlási ár, ami később csökkenhetne. Az olcsóbb eper ideje június eleje; a szezon akkor indul, amikor a szabadföldi áru megjelenik a piacon. Annak ellenére, hogy az eperrel sok gond és munka van, a termelők szerint nincs igény a minőségi hazai gyümölcsre, mert a fogyasztók a szezon elején gyakran megelégednek az olcsóbb, gyengébb minőségű importáruval is.
A Tescóban jelenleg csak spanyol eper kapható, amelyből fél kilogramm 229 forintba kerül – tudtuk meg Danks Emese marketingigazgatótól.
*
Folytatás az 1. oldalról >
Az ok egyszerű, a hazai eper beszerzési ára kilogrammonként ezer forint. A hazai terméssel várhatóan két hét múlva találkozhatnak a vásárlók a Tesco áruházaiban, amikor kiegyenlítettebbé válik a hazai termelés – közölte az áruházlánc képviselője, aki azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy milyen áron kínálják majd a magyar portékát.
Másképp látja a helyzetet Lux Róbert, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szövetség főtitkára. A szakember úgy véli: a magyar fogyasztók az idén először döbbentek rá arra, hogy az itthon termelt eper jobb ízű és biztonságosabb, mint a spanyol, és ezért hajlandók a különbséget is megfizetni.
A külföldi szamócát átlagosan négy-öt nappal korábban szedik le, mint a hazait. Az ízanyagok az érési idő végén épülnek be a gyümölcsbe. Az árkülönbség tehát nem azért alakult ki, mert a szezon elején járunk, hanem azért, mert a hazai termés minősége jobb. Lux Róbert szerint a magyar áru piaca növekedni fog, és a szövetkező termelők is reagálnak a kereslet változására: magasabb áron, egyenesen a láncoknak értékesítik majd a portékát.
Tavaly 1400-1500 tonna külhoni eper érkezett hozzánk, miközben csak 200 tonnát exportáltunk. Ez a mérleg csak első látásra rossz, mert ha figyelembe vesszük, hogy itthon mintegy 7,5-8 ezer tonna eper termett, és annak nagy része itthon fogyott el, akkor már nem is olyan kedvezőtlen ez az arány – állapította meg a főtitkár. Lux Róbert meglátása szerint az import mennyisége a jövőben növekedhet. Mindemellett a feldolgozás terén sem állunk jól, van még tennivalónk. Ma a piac megköveteli, hogy sok raklapos vagy egész kamionokat megtöltő szállítmányokat indítsanak útnak a termelők. Ezt egyedül nem lehet megvalósítani. Összefogás kell hozzá. Nem véletlen, hogy a tavaly alakult termelői szervezetek közül tíz érintett a szamócatermelésben – tette hozzá a főtitkár.
A tavalyi meggymizéria – ami a hazai piac összeomlásával járt – megismétlődésének kivédése érdekében a szakmai szövetség tárgyalásokat folytat német, cseh és lengyel termelőkkel egy kulturált, elfogadható árakkal dolgozó meggypiac kialakításáért, ahol a termelők is megtalálják számításukat. A tavalyi év bebizonyította, hogy a nyomott ár nem eredményez forgalombővülést és nem szolgálja a piaci érdekeket sem – jelentette ki Lux Róbert. A hazai meggytermelők számára az étkezési minőség jelent kiugrási lehetőséget.



Támogatás helyett hitel?
A Sikeres Magyarországért elnevezésű program keretében a közelmúltban vált hozzáférhetővé a negyvenmilliárd forint értékű, három alprogramból álló, önrészt igénylő agrárhitelcsomag. Ezáltal beruházási, feldolgozóipari hitelekhez juthatnak a fiatal agrárvállalkozók és a mezőgazdasági termelők – jelentette be tegnap Gőgös Zoltán, az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának tagja. A képviselő hozzátette: a program elindítását az indokolta, hogy a gazdálkodók az Agrár-, Vidékfejlesztési Operatív Programhoz (AVOP) képest egyszerűbben hozzájussanak a támogatásokhoz. A bejelentés kapcsán közleményt juttatott el lapunkhoz a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének vezetője. Lengyel Zoltán ebben felszólította a kormányzatot arra, hogy hagyjon fel a termelők folyamatos kényszereladósításával. A hitelprogramban meghirdetett célok kísértetiesen hasonlítanak az AVOP-ban szereplő pályázati jogcímekre. – Sikeresebbek lehetnénk, ha a kormányzat ugyanezzel a lendülettel magát az AVOP-ot és más EU-pályázatokat népszerűsítené, és arról számolna be, hogy a gazdák pályázati pénzekkel, nem pedig hitelek felvételével képesek érvényesülni – mutatott rá a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.