Önállóbbá vált a BÉT

Elégedett a börze vezetése, hiszen az egy hete tartott éves közgyűlésen a Szalay-Berzeviczy Attila elnök által felvázolt stratégiát elfogadták a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Rt. részvényesei. A tőzsde elnöke a közgyűlés után máris jelezte: nagyon megfelelőnek tartja azt az irányt, amerre most a dolgok haladnak a pesti börze tájékán, hiszen a részvényesek az egyik legfontosabb napirendi pontot, a tőzsdevédelmi passzust is megszavazták.

2005. 05. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt még annyira biztos a dolgában egy hónappal ezelőtt Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde Rt. most újraválasztott elnöke, hiszen az általa képviselt stratégiát bírálták, és menesztését vetítették előre a hazai és nemzetközi sajtóban napvilágot látott információk. A tőzsde osztrák tulajdonosainak egy része közölte: nem mindenben értenek egyet a BÉT elnökével, illetve annak nemzeti tőzsdei identitást, önállóságot védő elképzeléseivel. A sajtóban megjelent olyan elképzelés is, amely szerint a kelet-közép-európai tőzsdeszövetséget össze kellene vonni Pozsonyba. A pesti börze új tulajdonosait, a tavaly felállt – a bécsi tőzsdéből és osztrák bankokból álló – 68,8 százalékos osztrák konzorciumot a részvényesek és a sajtó már a kezdet kezdetén vegyes érzelmekkel fogadta. Szalay-Berzeviczy Attila akkor és most is határozottan kiállt az együttműködés mellett, miközben jelezte, hogy az ő vezetése alatt nem lesz osztrák hegemónia, nem fogják a BÉT önállóságát csorbítani az új tulajdonosok.
A tőzsde közgyűlésének napjára azonban a felmerülő vitás kérdések látványosan megoldódtak. A BÉT igazgatósága által napirendre tűzött határozati pontok mindegyikét közel 100 százalékos egyetértésben fogadták el a részvényesek, sőt a felügyelőbizottságba és az igazgatóságba is csak egy-egy osztrák állampolgárságú tagot delegáltak, méghozzá 97 százalékos támogatással. Szalay-Berzeviczy Attila a részvényesi találkozó egyik legfontosabb mozzanatának – a Keler Rt. vételére vonatkozó ajánlat jóváhagyása mellett – az alapító okirat tőzsdevédelmi passzusának megváltoztatását nevezte. A cél a BÉT önállóságának erősítése: a tőzsde nevének, fő tevékenységének, jogutód nélküli megszűnésének, valamint a társaság eszközeinek értékesítéséhez a jövőben – a korábbi 75 százalékos szavazat helyett – a részvényesek körében 85 százalékos szavazattöbbség szükséges.
Mindez azt jelenti, hogy az osztrák tulajdonosok is elfogadták: nagyon fontos a régió tőzsdéi számára az önállóság kérdése. Azért is jelentős szemponttá vált a tőkepiaci függetlenség, mert elkezdődtek a közép-európai tőzsdeszövetség létrehozását megelőző, a varsói tőzsde megvásárlásával kapcsolatos tárgyalások. Példát kellett statuálni arról, hogy a tulajdonosok nem erőltetik rá akaratukat a megvásárolt tőzsdékre, hagyják azokat önállóan tevékenykedni.
Szalay-Berzeviczy Attila szerint a következő időszakban a BÁT integrációján és a Keler megvásárlásán kell munkálkodni. A BÁT beolvasztása ügyében jelenleg a tulajdonosok árajánlatára vár a tőzsde, amint döntés születik erről, megkezdik a kisrészvényesi tárgyalásokat is. A Magyar Nemzeti Bank által birtokolt 53,4 százalékos Keler-tulajdon vételének ügyében a BÉT szintén a jegybank ajánlatára vár. Az elszámolóház és értéktár megvásárlása előtt azonban a finanszírozásról kell dönteni, amit csak rendkívüli közgyűlés szavazhat meg. Az elnök szerint e téren a tőkeemeléses részvénykibocsátás és az azt követő tőzsdei bevezetés lenne a jó megoldás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.