Tetszhalott tőzsdeindex

Nem lehet komolyabb árfolyam-emelkedésre számítani a következő hetekben – állapították meg az elemzők annak kapcsán, hogy több európai befektetési tanácsadó jelenleg túlárazottnak tekinti a kelet-közép-európai piacot. A negyedéves gyorsjelentések előtti napokban 150–350 pontos növekedésre, utána hasonló mértékű gyengülésre, azaz valójában hosszú távú stagnálásra számítanak a szakértők, akik a pénzpiacot illetően meglehetősen pesszimisták.

2005. 05. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte tetszhalott állapotban vegetál már hetek óta a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A nyugat-európai és amerikai gyorsjelentési szezon nem nagyon befolyásolta a pesti börze árfolyammozgását, mivel a hazai piac inkább a régiós parketteket követi. A szegényes vállalati hírek miatt a már megjósolt 16 500 pont körül mozog a magyar indikátor. Amikor egy jobb hír – például Richter-, vagy FHB Rt. -jelentés – lát napvilágot, a BUX átlépi a küszöböt. A rákövetkező napok érdektelensége pedig visszahúzza a mutatót a megszokott szint közelébe. Így mozog a BUX már hetek óta, és szakértők szerint nagyobb változásra nem lehet számítani.
A jelenlegi árfolyamokból hasznot akkor lehet majd húzni, ha a következő hetekben megjelennek a hazai negyedéves vállalati adatok. Akkor lehet növekedés, ha a Magyar Telekom (volt Matáv), a Mol és az OTP negyedéves adatai a várt eredményt meghaladják. Az elemzői összegzések még nem ismertek, de a Magyar Telekom valószínűleg nem produkál majd kiugróan magas eredményt, hiszen ismeretes, a vezetékes távközlési piac némileg visszaesett az elmúlt hónapban is. Kiugróbb teljesítményt vár viszont a piac a Moltól és az OTP-től. Az elemzők a Földhitel és Jelzálogbank Rt. 50 százalékot meghaladó eredménynövekedésére is felhívják a figyelmet, így a két blue chip esetében a piac kedvező reakciójával lehet számolni. Tavaly a portfolio.hu egyenesen pénzgyárnak nevezte el az OTP-t, miután napvilágot láttak a bank friss adatai. Azon az alapon kapta ezt a jelzőt a társaság, hogy 35 milliárd forintot meghaladó eredményt produkált. A szakértők 28,4–31 milliárd forintra számítottak. A következő hetekben publikálásra kerülő OTP-eredmények várhatóan a tavalyi szintet súrolják, meg is haladhatják. Ugyanakkor tíz százalék feletti bővülésre nem számítanak a szakértők.
A Mol Rt. esetében a magas olajárak, a finomítói költségek és a még el nem adott gázüzletág határozza meg az eredményt. A friss adatokat a Mol tavalyi első negyedévéhez viszonyítják majd. Mivel az idén év végéig zárulhat le a Mol gázüzletágának eladása, így erről a területről az olajipari társaság még nyereséget remélhet. Az elemzők az egész évet tekintve kiugró növekedésre számítanak. Az első negyedéves adatok viszont nem biztos, hogy ilyen jók lesznek: a magas olajárak ugyanis nem kedveztek a Molnak. A Raiffeisen Bank elemzője áprilisban azt nyilatkozta, hogy a Mol a tavalyi rekordévet is meghaladó növekedésre számíthat, amit nem befolyásolhat a gázüzletágból származó bevétel.
A kisforgalmú tőzsdei cégek közül a BorsodChem, a TVK, a Graphisoft, az Egis és az Antenna Hungária részvényeitől várnak pozitív irányú elmozdulást a piaci szereplők. Az Antenna Hungária papírjainak árát a privatizációs és spekulációs hatás mozgathatja felfelé. Felminősítés és a magánosítás emelheti meg az FHB árát. Mérsékelt árfolyamjavulást várnak a szakértők a Rábától, az Inter-Európa Banktól és a Phylaxiától, míg további áresés következhet be a Nabi és a Synergon esetében.
A régiós valutákkal együtt mozgó forint a szakértők szerint tovább gyengülhet, a legpesszimistább elképzelések szerint a magyar fizetőeszköz az év végéig elérheti a 280 forint/eurós szintet is. A forint várhatóan május–június hónapban a 256–258-as szint közelébe gyengül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.