Zuhanás a parketten

Ma és holnap publikálják a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett blue chipek negyedéves eredményeiket, amelyek elemzők szerint változatosak lehetnek. A befektetők nem túl optimisták az adatok tekintetében. Ezt mutatta a tegnapi pesti kereskedés is, ahol a BUX jócskán zuhant a korábbi 16 500 pontos küszöbről.

2005. 05. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános gyengülési hullám tarolta le a részvényárakat a pesti tőzsdén. A BUX napközben 16 ezer pont alá zuhant. A 16 098,50 ponton záró, 233,37 pontot eső indexet a vezető részvények húzták le. A 23 milliárd forintos forgalomból a 15 forinttal gyengülő OTP 7,6 milliárd forinttal vette ki részét. Az elemzők szerint a banki részvények azért gyengültek, mert a holnap publikálandó gyorsjelentések körül sok a bizonytalanság. A Magyar Telekom 30 forintot esett, mivel a társaság negyedéves gazdálkodásától különösebb változás nem várható. Az elemzői konszenzus szerint a Mol igen kedvező eredményekkel rukkolhat elő. Ennek ellenére a piaci trendekkel együtt mozgott az olajipari cég részvénye, ami 340 forintos gyengülést eredményezett.
A gyorsjelentést kiadó Rába 10 forintot zuhant. A győri cég 1,5 milliárd forintos adózott veszteséget ért el az első negyedévben. A társaság vezérigazgatója, Pintér István szerint idén már 45 milliárd forint feletti árbevételre lehet számítani.
A forint a bankközi devizapiacon a keddi gyengülést követően erősödött. Az eurót 250,25–250,45 forint között jegyezték, ami egy forinttal maradt el az előző, 251,20 forint körüli ártól.



TEBÉSZ-kifogások. Már tárgyalja az Országgyűlés a tőkepiaci törvény módosítását, amelyben a legnagyobb részt a bennfentes kereskedés megakadályozásának szenteli a kormány. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) szerint a tervezet több szempontból elfogadhatatlan. Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke úgy véli, az új tájékoztatási kötelezettség nem segíti a befektetőket, sőt több esetben hátrányos helyzetbe hozza a piac szereplőit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.