Az utolsó drágulás?

Napközben korrekció, zárás előtt viszont erőteljes drágulás jellemezte a pesti tőzsde tegnapi kereskedését. A BUX 213,48 ponttal ugrott meg, amit főként a Mol 2,84 százalékos erősödése indukált. A nemzetközi tőkepiacok kurzusainak viszont nem sikerült javulást felmutatniuk. A bankközi devizapiacon a forint árfolyama némileg gyengült, elemzők szerint sokáig nem tartható fent a forint euróval szembeni erősödése, és nyáron a hazai fizetőeszköz 250–255-ös szintre csúszhat viszsza. A piac 0,25 százalékos kamatcsökkentést vár a hétfői jegybanki kamatértekezlettől.

2005. 06. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepte a befektetőket is a tegnapi trendforduló, a BUX nyitás után gyengült, és a csökkenés délután egy óráig tartós volt, ekkor az index átlendült előző zárószintjén, és napi csúcsáig meg sem állt. A 18 489,23 ponton – 213,48 pontos emelkedéssel – a partvonalon túlra lépő tőzsdei indikátort a Mol jelentős drágulása segítette. Magas forgalommal párosult az 1,17 százalékos indexemelkedés, a legnagyobb érdeklődés a 13,38 milliárd forintnyi üzletet átélő Mol-papírokra volt. Az olajipari részvények árát a dráguló nyersolaj és az esetleges privatizációs kilátások emelték történelmi magasságokba.
Javulást produkált a blue chipek sorából a 0,12 százalékkal erősödő MTelekom és a 0,74 százalékot dráguló OTP is. A Richter ezúttal nem követte a növekedési irányt, és előző szintjén fejezte be a napot. Hasonlóan, vagyis nem a trenddel haladt együtt, és gyengült a NABI, a Rába, a Synergon és az Antenna Hungária ára. Néhány kis kapitalizációjú részvény növekedést mutatott, ezek közül is kiemelendő a Globus, az Egis, valamint az FHB.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben enyhén gyengült, a keddi 248,35/40-es szintről 248,65/75-re csúszott, ami 0,30 forintos csökkenésnek felelt meg. A forint délután 11,92 százalékon állt a beavatkozási sáv erős oldalán. A kereskedők szerint átlagos forgalomban, 248,35 és 248,85 forint között jegyezték ez eurót. A hét további részében gyakorlatilag ezen a szinten várják a kurzust, a piacon lényegében már beárazták a hétfőre várt 25 bázispontos jegybanki kamatcsökkentést – írta az MTI–Eco. Az index.hu által megkérdezett elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank hétfőn várhatóan tovább csökkenti a magyar kamatot, Nyeste Orsolya és Lányi Bence egyaránt arra számít, hogy a monetáris tanács negyed százalékkal viszi lejjebb a kamatot. Nyeste szerint ezzel akár a jövő héten elülhet a váratlanul jött erősödési hullám, és a forint visszakerülhet a 250–255 közötti sávba. Lányi szerint a kamatcsökkentésnek közvetlenül ilyen hatása nem lesz, ám néhány hét alatt, az amerikai kötvénypiacon beindult hozamszint-emelkedéssel, illetve a magyar kamatvágást követő itthoni csökkenéssel már kevésbé lesz vonzó a forint, és a nyár közepére beállhat a 250–255 közötti szint. Jelentősebb erősödésre, illetve drasztikus gyengülésre nem számítanak a szakértők.
Nem követte a kelet-közép-európai piacok irányvonalát a DAX és az FTSE. A befektetők nem vették túl jó néven, hogy az egyik legnagyobb európai mikroelektronikai cég, az STMicroelectronics egy éven belül 3000 munkahelyet kíván megszüntetni. A francia–olasz társaság közölte, hogy Európában elsősorban kutatási és fejlesztési tevékenységét akarja megtartani, illetve a jelentős többletértékkel előállítható termékek gyártását. Jelenleg mintegy ötvenezer embert foglalkoztat az STMicro, az alkalmazottak fele Európában, harmada az ázsiai és csendes-óceáni térség üzemeiben dolgozik, de ötezer embert foglalkoztat Marokkóban, és üzemük van Lengyelországban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.