Csúcsról csúcsra

Megdöntötte hétfői rekordját a BUX, a magyar indikátor tegnap 59,51 ponttal 18 734,66 pontra ugrott záráskor. A befektetői kedv nem lankadt, az elemzők érezhetően óvatosan fogalmaznak, mivel szerintük elkerülhetetlen a következő napokban egy korrekció. A tegnapi nap nagy nyertese az OTP lett 1,9 százalékos drágulásával. A bankközi devizapiacon a forint erősödött, délután már 0,30-0,40 forintos eurógyengülést lehetett tapasztalni. Kedvezően alakultak az árfolyamok az európai piacokon is, sőt a tengerentúlon is a túlzottan drága nyersanyagárakban történt fordulat a tőzsdék erősödését idézte elő.

2005. 06. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akadt meg a BUX a 18 500 pontos határon, sőt még csak stagnálni sem stagnált, tegnap 18876 pontig emelkedett, majd 18734 ponton zárt. A kereskedés végén elért szint még így is 59,51 ponttal volt magasabb, mint a hétfői zárószint. A történelmi csúcsot újból megdöntő indexre nagy hatást gyakorolt az 1,9 százalékkal dráguló OTP, s a 0,8 százalékkal erősödő Mol. Elemzők a 19 ezer pontos határ esetében újból „károgni” kezdtek. A vészmadárként a gyengülésről beszéló szakértők azt nyilatkozták, hogy míg korábban a 18 500 pontos küszöb volt a meghatározó a BUX számára, addig már a 19 ezer pontos szint okozhat olyan támasztékot, amit nehezen lép majd át az index. Az optimista szcennárió szerint a magyar indikátor még ebben az évben átlépi a 20 ezer pontos határvonalat. Ha úgy nézzük, hogy a 20 ezer ponthoz már csak 1250 pont van hátra, akkor nem lehetetlen a jóslat.
A tegnapi 23 milliárd forintot meghaladó forgalom nem volt meglepő, hiszen a vételi nyomás hatására magas adásvételi szint indukálódhat, a jelentős érdeklődés viszont jelzésértékű volt abban a tekintetben, hogy a befektetők még nem álltak meg a vásárlással.
A nap nyertese a már említett OTP lett: a banki részvények felértékelődését vélhetően az okozza, hogy a régióban és talán egész Európában a méreteit tekintve a legjobban a magyar bank tudja teljesíteni. Az OTP mellett jól szerepelt a Mol is, mely követte a csúcsra járatott BUX-ot. Hogy a Mol rekorder, az nem kérdés, viszont, hogy ez minek köszönhető, arra nem lehet pontos magyarázatot adni. Pletykák szerint a magyar olajipari cég árfolyamát és a jelentős, 10 milliárdos forgalmat a magasról visszacsúszó olajárak, a nemzetközi olajipari cégek drágulása, valamint az Energopetrol esetleges megvásárlása mozgathatta. A gyengülő blue chippek között lehetett találni a MTelekom- és a Richter-papírokat. A kisforgalmúak sorából az FHB és a Danubius kurzusa javult, míg az Egis és a BorsodChem ára lefelé mozgott.
Enyhén, 0,30–0,40 forinttal erősödött az euróval szemben a hazai fizetőeszköz. Tegnap a bankközi devizapiacon az eurót 247,30– 247,60 közötti szinten adták-vették. A kereskedők „nyáriasan alacsony” forgalomról számoltak be, az euróval napközben 247,60 és 248,10 forint közötti szűk sávban kereskedtek. A dollár mintegy 80 fillérrel 204,80/90 forintra erősödött az előző délutáni árfolyamhoz képest – írta az MTI–Eco.
A nemzetközi tőkepiacokon is javuló trend alakult ki, az olajárakban történt napközbeni fordulat jótékonyan hatott a DAX és az FTSE piacára is. Elemzők szerint így vélhetően a profitrealizálás gyakorolt hatást az olajárakra.
n
Spekulálhatnak a forintra. A viszonylag magas magyar kamatok és az euró gyengülése egyaránt kedvező feltételeket teremt a forint elleni spekulációra – mondta Bécsben a HVG tudósítójának Soros György. A pénzügyi szakember elképzelése szerint a befektetési alapok hitelt vennének fel egy gyenge valutában, amit azonnal szilárd valutára váltanának. Így a megtámadott valuta egyre gyengül. A forint euróhoz kötése miatt a célba vett valuták jegybankja, hogy szilárdan tartsa a valutát, kénytelen devizavásárlásba kezdeni. Ez a folyamat addig mehet, hogy az euróhoz kötést fel kell függeszteni, s a forint árfolyama lezuhan. A dollár a megtámadott valutához képest már sokkal többet ér, a hitelt az alapok dollárban törlesztik, s az adott ország kárára hatalmas haszonra tesznek szert – írta az fn.hu. Soros György magyar származású üzletember spekulánsként akkor tett szert nemzetközi hírnévre, amikor 13 éve a fent leírthoz hasonló támadást indított a brit font ellen, kikényszerítve a devizát akkori lebegési sávjából. Soros akkor egymilliárd dollárt keresett az ügyleten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.