Erősödő gyógyszerpiac

Nem változott a keddi tőkepiaci irányzat tegnap sem: a BUX árfolyama 142 ponttal, 18 617 pontra emelkedett. A viszonylag alacsony, 12 milliárd forintos forgalom és a jobbára emelkedő árak azt jelezték, hogy lassan-lassan újból a profitot realizálók veszik át a piacot. Javuló irányzat alakult ki a nemzetközi parketteken is, a DAX és az FTSE fél százalékot meghaladva erősödött. Az ázsiai és a tengerentúli tőzsdéken is optimisták voltak a befektetők, olyannyira, hogy a Nikkei 225 index meghaladta áprilisi éves csúcsát. Mérsékelt erejű vételi nyomás alakult ki a Wall Streeten is, az amerikai tőzsdemutatókat a Federal Reserve nyílt piaci bizottságának tegnap kezdett ülése ösztönözte emelkedésre.

2005. 06. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örülhetnek a pesti tőzsdén üzletelő spekulánsok, hiszen a BUX mellett az Egis és a Richter árfolyama is csúcsot döntött. A magyar tőzsdemutató tízpontos csökkenéssel nyitott, majd csaknem háromórás lejtmenetet követve megtáltosodott, és átlendült az előző zárószintjét jelző határvonalon. A befektetők a vezető részvényeket vásárolva magasra húzták a BUX-ot, olyannyira, hogy az index 142,47 pontot emelkedve zárhatott. A 12,22 milliárd forintos forgalomból a legnagyobb részt az OTP-, a MTelekom- és a Mol-papírokra kötötték. Elemzők elmondták, hogy a BUX-ra a kedvező nemzetközi hangulat is hatott, részben ez okozta a napközbeni irányváltást is, a szakértők jelezték, hogy a 18 500 pont feletti szint már igen ingatag. A szakemberek a következő napoktól nyereségrealizálást várnak, szerintük a pénteki napig a befektetők kiveszik a hasznot a papírokból.
Az esetleges irányváltásra jel lehet az aránylag alacsony forgalom is, de az is ezt mutatta, hogy a vezető részvények – az OTP kiugró teljesítményét nem számolva – csak minimális mértékben tudtak drágulni.
A legtöbb szakértő túlságosan ingatag talajnak tartja a magyar piacot, szerintük a BUX ezen a szinten már kifulladt, nagyobb és hosszabb befektetéseket jelenleg nem érdemes eszközölni, mert kockázatosabbnak tűnik, mint amit a környező feltörekvő piacokon el lehet érni.
A tegnapi kereskedés nagy nyertese az FHB és az OTP lett 2,6-2,6 százalékos megugrással. A két banki papírt a Synergon és a magas forgalmat bonyolító BorsodChem követte. A vegyipari társaság menedzsmentje korábban jelezte, hogy szeretnék, ha a BorsodChem visszakerülne a blue chipek kategóriába, ami az utóbbi időszakban nyújtott teljesítmény alapján már nem elképzelhetetlen.
Történelmi csúcsra emelkedett az 1,6 százalékkal, 18 800 forintra ugró Egis és a 0,58 százalékkal,
30 475 forintra emelkedő Richter. A Richterre drágító hatást fejtett ki az a hír, hogy az orosz támogatási rendszer bejelentett módosítását három hónappal, október elsejére tolták ki, így a Citigroup a Richter célárát 32 ezerről 35 ezer forintra emelte meg.
A bankközi devizapiacon a forint némileg erősödött az euróval szemben, a tegnap délutáni adatok szerint a hazai fizetőeszközt a keddi szinthez képest 0,30 forinttal olcsóbban adták-vették. Az alacsony érdeklődésű piacon az euróval napközben 247,20 és 247,90 forint közötti szűk sávban kereskedtek. A lengyelországi 50 bázispontos kamatcsökkentés hatására csak átmenetileg gyengült kissé a forint, követve a zloty mozgását.
A nemzetközi tőkepiacokon is növekedési irány alakult ki: Tokióban a Nikkei 225 index éves csúcsára emelkedett a tegnapi 0,55 százalékos javulásával. Európában és a tengerentúlon a Federal Reserve esetleges kamatemelése hozta lázba a befektetőket.
Akadt olyan vállalati hír is, ami a Fedtől függetlenül kedvező irányt alakított ki, ilyen volt az Oracle bejelentése is. Az amerikai szoftvergyártó közölte, hogy erős nyereséggel zárta május végén üzleti évének negyedik negyedét, elsősorban adatbázisszoftver-termékeinek erőteljes kereslete nyomán: adózott eredménye 1,02 milliárd dollár, egy részvényre vetítve 20 cent lett. Egy évvel korábban adózott eredménye 990 millió dollár, egy részvényre 19 cent volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.