Fejleszti a 3G-t a T-Mobile

Folyamatosan épül a főváros kerületeiben a harmadik generációs (3G) mobilhálózat, ezzel együtt a T-Mobile céljai között más rendszerű adatátviteli technológia országos lefedettsége is szerepel. A 3G kereskedelmi forgalmazása legkésőbb év végétől megkezdődik, az EDGE-hálózat pedig a fővároson kívül harmincnégy nagyvárosban épül ki.

2005. 06. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig is lehetősége volt a T-Mobile ügyfeleinek a jó minőségű adatátvitelre az arra alkalmas készülékeken, ám az igények meghaladták a GPRS-rendszer másodpercenkénti 50-60 kilobites sebességét. Az átütő megoldást mobil-adatátvitelben a 3G jelenti majd, ám a felhasználók részéről a folyamatosan bővülő EDGE-hálózat iránt is óriási igény mutatkozik – tudtuk meg Bőthe Csabától, a T-Mobile ügyvezető igazgatójától. A szakember szerint a GSM-hez képest a csomagkapcsolt GPRS is nagy ugrás volt, ám az EDGE-hálózaton az arra alkalmas mobiltelefon, illetve a szintén egyre népszerűbb kártyatelefon felhasználásával az adatátviteli sebesség 200-220 kilobitre emelhető. Az EDGE-hálózat hatékonyságát az teszi lehetővé, hogy négy időrés egymás mellé helyezésére adódik lehetőség, így az adattovábbítás – mobilinternet, wap, mms küldése – is gyorsabb és jó minőségű. Az EDGE teljesítménye ugyan elmarad a vonalas ADSL-től, ám azzal összemérhető, s ez a napi használatban is megmutatkozik: az a felhasználó ugyanis, aki rendelkezik megfelelő készülék-kel, a napi munkában is tudja használni a hálózatot, hiszen a kártyatelefonok révén vezeték nélkül laptopon is gyorsan és nagy mennyiségű adat juttatható el. Ennek megfelelően növekedett a felhasználói igény – teszi hozzá Bőthe Csaba. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest ugyanis több mint kétszeresére növekedett a mobilinternetező ügyfelek száma, s a letöltött adat mennyisége ennél is nagyobb mértékben emelkedett.
A T-Mobile elődje, a Westel 2003-ban kezdte kiépíteni az Ericsson együttműködésével az EDGE-hálózatot. A kedvező piaci fogadtatás és tapasztalatok alapján döntött úgy a cég, hogy ebben az évben jelentősen megnöveli az EDGE-szolgáltatással lefedett terület nagyságát. Május közepétől az ügyfelek összesen tizenöt nagyvárosban kapcsolódhatnak rá a hálózatra. Az EDGE segítségével már a televíziós adások, s a videofelvételek is az eddiginél jobb minőségben érhetők el. Év végéig a T-Mobile-nál az EDGE-szolgáltatással lefedett városok száma harmincnégyre emelkedik: a fővároson kívül még tizennyolc megyeszékhelyen, három jelentősebb balatoni üdülőhelyen és tizenkét olyan településen lesz elérhető, amelynek lélekszáma huszonnyolcezer főnél nagyobb. A szolgáltatás nem jár többletköltséggel, azaz már az ismert GPRS-díjak ellenében vehető igénybe.
A mobilinternetezés piacára kedvezően hat, hogy a szolgáltatás olcsóbban biztosítható, mintha a felhasználási területekre vezetékes hálózatot kellene kiépíteni. Bőthe Csaba szerint megfelelő a fizetőképes kereslet, másrészt a csomagokhoz is egyre kedvezőbb áron jutnak az ügyfelek.
A 3G ezzel együtt technikailag is újdonságot jelent, a szolgáltatás bevezetésével többek között lehetőség lesz a videotelefonálásra. A frekvenciák kedvező kihasználása miatt a 3G-n elérhetővé válik kezdetben is a másodpercenkénti 384 kilobites adatátviteli sebesség, amit rövidesen egy megabitre is fel lehet emelni. A rendszer a főváros egyes kerületeiben rendelkezésre áll, jelenleg ezer ügyfél közreműködésével a tesztelés zajlik. A T-Mobile a főváros területén negyvenhárom bázisállomást helyezett üzembe, a társaság a kereskedelmi szolgáltatás beindulásakor az I., V., VI., VII., VIII. kerületekben biztosít teljes körű lefedettséget, ugyanígy már kezdetben a II., III., XI., XXI. kerületek jelentős részén is használható lesz a 3G.



Kereskedelmi szolgáltatás már az idén. A 3G kereskedelmi szolgáltatásának időpontja egyelőre még nem eldöntött – mindez függ a tesztek eredményétől is –, a T-Mobile-nak ugyanakkor legkésőbb év vége előtt az ügyfelek rendelkezésére kell bocsátania a hálózatot a főváros kerületeiben. A rendszer kiépítése ezt követően országos szinten zajlik, ahol a legnagyobb az igény, ott épül ki először. A T-Mobile-nak azonban az a célja, hogy az egész ország területén biztosítsák a nagy teljesítményű mobil-adatátvitel lehetőségét: mindezt pedig a rendszerek együttes kiépítésével, illetve alkalmazásával teszik lehetővé. A mobiltelefonok közül ugyanis egyre több alkalmas arra, hogy az ügyfelek bármelyik elérhető technológiát igénybe tudják venni, azaz a 3G, a WLAN, a GPRS vagy az EDGE-szolgáltatás közül mindig az elérhető legjobbat használják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.