Felfutás a BÉT-en

Újabb roham vagy csupán hirtelen emelkedési hullám söpört végig a tőzsdén? Nem lehet tudni, a BUX tegnap a korábbi hetekben tapasztalt 16 500 pontos szintjétől elszakadt, s napközben 17 235,98 pontig erősödött. A kereskedés végén az index 229,59 ponttal állt előző szintje felett. Elemzők jelezték, hogy a BUX követte az európai indikátorok javulását, de ettől függetlenül a befektetők érdeklődése komoly méreteket öltött. Erősödéssel zárta a napot az összes vezető részvény, a nap nyertese a Globus lett 12,63 százalékos drágulásával. Növekedést jeleztek a nemzetközi árfolyammutatók is: a tokiói Nikkei 225 index 0,47 százalékot, a német és a brit piaci indikátorok egy százalék feletti megugrást realizáltak.

2005. 06. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetést okozott tegnap a Budapesti Értéktőzsde indikátora, a BUX azzal, hogy átlépett a 17 ezer pontos határon. Elemzők már régen pedzegették, hogy a BUX elmozdulása a következő hetekben látványos lesz, de az elemzők azt nem tudták meghatározni, hogy az index csökkenni vagy növekedni fog-e. A tegnapi kereskedés és a korábbi napokban tapasztalt irányzat azt mutatta, hogy lassan visszaszállingóznak a befektetők a kelet-közép-európai piacokra, s újabb vételi megbízásaikkal felértékelődést okoznak. A drágulás tegnap elemi erővel tarolta le a parkettet, a befektetők az összes likvid részvényt vásárolták, a blue chipek ára magasra szökött, s ezek mellett néhány kis forgalmú papír iránt is érdeklődés mutatkozott. Brókerek szerint a magyar felfutást részben a nyugat-európai optimizmus segítette. A BUX hatpontos emelkedéssel nyitott, majd egy kisebb beesést követve magasra lendült. Első körben 17 150, majd 17 235 pontig ugrott a BUX görbéje, a zárás pillanatában egy kisebb korrekcióval 17 137,40 pontra csúszott vissza, ez 229,59 pontos emelkedésnek felelt meg. A 35 milliárd forintos forgalom rekordméretűnek bizonyult, de ebből 13,5 milliárd forintnyit az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor átkötése okozott. A 80 forinttal dráguló banki papírokból amúgy 24,5 milliárd forintnyi fordult meg a parketten. Növekedést jelzett még a szintén 80 forinttal dráguló Mol, s a három forinttal felértékelődő MTelekom is. A nap nyertese a Globus lett 12,63 százalékos drágulásával. Nagyot ugrott a Richter kurzusa is, a gyógyszergyártó lassan-lassan eléri a 30 ezer forint körüli célárát, tegnap 28 200 forintig drágult, s végül 28 120 forinton, 1115 forinttal erősödve zárt.
A kis forgalmú részvények közül a privatizáció előtt álló, és spekulációs nyomással magasra tornázott Antenna Hungária 60 forinttal, 4400 forintra erősödött. A BorsodChem 25 forintot, az Egis 450, a Rába 20, a Synergon öt forintot drágult. A J. P. Morgan Chase and Co. jelezte, hogy a BorsodChemben meglévő tulajdonát az alaptőke öt százalékára növelte. A New York-i székhelyű J. P. Morgan Chase and Co. birtokában lévő összes BorsodChem-részvény száma 4 064 505 darabra nőtt.
Jelentős növekedési trend söpört végig a nemzetközi parketteken is, a Nikkei 225 index 0,47, a német DAX 1,13, a londoni FTSE 0,88 százalékkal ugrott meg.
*
Csökkent a tőzsde forgalma. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényforgalma májusban 18,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, kétszeres árfolyamértéken számolva 607,51 milliárd forintot tett ki – írta az MTI–Eco. Az állampapírok forgalma ugyanakkor jelentősen emelkedett, így a tőzsde azonnali forgalma összességében 16,5 százalékkal csökkent, 703,25 milliárd forint volt májusban. A határidős piaci forgalom áprilishoz képest szintén visszaesett.
Az előző év azonos időszakához viszonyítva ugyanakkor bővült a tőzsde forgalma: a részvénypiaci adásvétel csaknem tíz százalékkal, az azonnali összforgalom 14 százalékkal volt magasabb májusban, mint tavaly ilyenkor.
Az államkötvények és kincstárjegyek forgalma májusban csaknem két és félszerese volt az áprilisinak, megközelítette a 42 milliárd forintot. A jelzáloglevelek és vállalati kötvények adásvétele harmadával csökkent, 53,58 milliárd forintot tett ki májusban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.