Jön a korrekció?

Minimális emelkedéssel zárta a kereskedést tegnap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényeit jegyző BUX index. A napközben elért 261 pontos plusz zárásra elolvadt az utolsó pillanatokban, a tőzsdei indikátor átpattant a negatív tartományba, és 6,52 pontos veszteséggel zárt. Az OTP kivételével drágulást jeleztek a vezető papírok, a kis forgalmú részvények között viszont igen nagy volt a széthúzás. A nap nyertese az Econet és a Rába lett.

2005. 06. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedhetnek még a részvényárfolyamok? – ez volt tegnap a nap kérdése a befektetők körében. A piac korrekciót vár, míg a BUX kurzusa nem ezt mutatta. A nemzetközi befektetői környezet nem túl kedvező, a kelet-európai piacok növekedési lehetőségei viszont vonzzák a tőkét. A BUX 72 pontos emelkedéssel nyitott, és napközben 261 pontos növekedést is elért. A felfutás nem volt tartós, az index délután egyre lejjebb és lejjebb csúszott, végül 6,52 ponttal előző értéke alatt zárt.
A BUX záráskori beesése azt mutatta, hogy a befektetők hasznot realizáltak. Hogy ez mekkora súlyt képvisel, azt nem lehet tudni. A legtöbb szakértő szerint a 18 500 pont körüli szint újabb támaszték, a tőzsdén várhatóan a következő napokban a gyengülési trend fog erőt venni. Aránylag magas, 18,25 milliárd forintos forgalom mellett kereskedtek a piacon, a legnagyobb érdeklődés – 8,32 milliárd forintnyi – a Mol-papírok iránt volt. Az olajipari részvények 1,45 százalékkal, 17 095 forintra emelkedtek, ami egyben történelmi csúcsuknak is megfelelt. Hasonlóan rekordot döntött a Richter árfolyama: a hétfői csúcs után tegnap is meghaladta legmagasabb történelmi árszintjét a gyógyszergyártó, ami 28 950 forint volt. A Richter annak ellenére drágult, hogy az Erste a korábbi vételről tartásra módosította a gyógyszergyártóra adott minősítését. Az Egis esetében viszont azt javasolná az Erste, hogy a Richter-papírokat az Egisére cseréljék le a befektetők. A portfolio.hu írása szerint az Erste elemzője úgy véli, hogy az orosz piacon végrehajtott korlátozó intézkedések 1,1 milliárd forintos profitcsökkenést fognak okozni 2005-ben, ami az idei nyereség 2,9 százalékát teszi ki. Az MTelekom 0,24 százalékkal drágult, az OTP viszont a BUX-ot visszahúzva, 116 forinttal mérséklődött. A kis forgalmú részvények közül a Rába 6,47 százalékot erősödött, az Econet viszont 14,04 százalékot drágult. A győri társaság erősödése megemelte a Nabi és a szintén gépgyártó Linamar árát is, az előbbi 4,17, az utóbbi 4,69 százalékot drágult. Javulással zárta a kereskedést a BorsodChem, az FHB és a Graphisoft is. Zalakerámia Rt. jelezte, hogy a müncheni értéktőzsde (Börse München) ügyvezetése 2005. június 10-i hatállyal megszüntette a kereskedést a Zalakerámia Rt. által kibocsátott részvényekkel, a csempegyártó cég részvényei tíz forinttal csökkenve zártak.
A nemzetközi tőzsdéken nem alakult ki határozott trend, a Nikkei 225 index 0,22 százalékot erősödött a kőolajdrágulás és a járműgyártók kedvező jelentései miatt. Az európai parketteken viszont jobbára csökkenő irány volt a meghatározó az FTSE 0,07, a DAX 0,16 százalékkal gyengült. A piacok azért is gyengültek, mert a nyugat-európai fogyasztói bizalom egyik fokmérője, a holland Ahold kiskereskedelmi lánc az első negyedévben 134 millió eurós adózott eredményt ért el, 55 százalékkal kisebbet a tavalyi első negyedévi 298 millió eurónál. Az elemzők átlagosan 140 millió euróra számítottak az első negyedről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.