Kihúzni a hordóból az ördög patkószegét

Muray Gábor
2005. 06. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokaj is ünnepelt a Pannon Bormustra előtt: a máskor néptelen utcák élettel teltek meg, a Magyar Borok Háza, a Bacchus Arts Stúdió és a tokaji művelődési ház negyedik alkalommal rendezte meg Hegyalján a Tokaji Borok Fesztiválját. Krúdy szerint sok dolga van erre az ördögnek, „mert patkószeget kell vetnie a legkisebb hordócskába is. Azért olyan különös természetű a hegyaljai bor” – írja, ám a helyzet szerencsére nem ilyen pokoli. Van persze mivel leszámolni; ahogy Szepsy István szokta mondani, a borászat ugrásszerű fejlődésére van szükség abban az országban, ahol a menynyiségi termelés mellett ötven évig nem volt fejlődés, kutatás, marketingmunka.
Meglepetés a mostani sürgés-forgás, a fesztivált szervező Magyar Borok Háza ügyvezető igazgatója, Nyikos István úgy vélekedik, „mivel Trianonnal ez egy határszélre került környék lett, kicsit kilúgozódott, és el kell érni, hogy újra beinduljon a szellemi pezsgés. Nagyon sokat kell azért dolgozni, hogy egy ide érkező vendég kedvet kapjon másodszor is eljönni: jó szolgáltatásokra és minőségi programokra van szükség” – mondja, hozzátéve, hogy sajnos egyedül vannak ebben az ügyben: nem lehet forrásokra pályázni, holott a Tokaji Borok Fesztiválja olyan közösségi marketingügy, amibe invesztálni kellene ahhoz, hogy majd egyszer ki is lehessen venni belőle.
Már az első kortyok után bebizonyosodik: téved, aki Tokajt kizárólag a desszertborászattal azonosítja. A 2001-es év bortermelője cím birtokosa, Szepsy István szerint a tokaji száraz borokkal kapcsolatban két vélemény ütközik. Az egyik fél azt mondja, hogy a furmint külföldön ismeretlen, emiatt rosszak a világpiaci esélyei. „A másik vélemény szerint – amihez én is csatlakozom – a furmint bár valóban ismeretlen, éppen ezért végtelenek a lehetőségei, mert nem kell semmihez viszonyítani, csak önmagához. Azt gondolom, hogy ilyen egyensúlyos savvezetésű, ásványos karakterű borral nagy sikert lehet elérni a világban” – mondja, miközben bemutatja a jövőt is: éppen bort töltő lányait. Emlékeztet: az új stílusú szárazbor-készítés csak ötéves múltra tekint vissza, amikor elkezdődött a hordós erjesztés, kis hozam mellett, különleges termőhelyekről, öreg tőkékről, kis fürtű furmintváltozatokról.
Arról, hogy egy világhírű desszertborász hogyan tudott száraz borokkal megjelenni a piacon, azt mondja: semmi zökkenő nem volt. Az angliai sommelier-k már a pincékben nyüstölték az importőrt, hogy vigye be Angliába ezeket a száraz borokat, amikor még csak hordóminták voltak. Dögunalom lenne az élet, ha mindig egy stílusú chardonnay-k meg cabernet-k születnének.
A Tokaj Oremus Kft. ügyvezetője, Bacsó András arra a kérdésemre, hogy milyen esélyei vannak a tokaji száraz boroknak a világban, röviden és velősen válaszol: nagyon nagy. Szerinte Tokaj-hegyalja vulkáni talaja, fajtái, szőlőtermesztési és borkészítési kultúrája vetekszik a világ nagy tradicionális szőlőtermesztő országainak kultúrájával. „Alacsony hozamokat kell megcélozni, tökéletesen beérett szőlőre van szükségem, és korlátozott mennyiségi feltételekben vagyok csak hajlandó gondolkodni. Legalább olyan komoly odafigyelést igényel a tokaji nagy száraz bor készítése, mint az aszúboré. De köztudott, hogy az aszúsodás folyamán óriási mennyiségi csökkenés lép föl, így az aszúborokból hektáronként négy-hatszáz palack készíthető el, míg a száraz borokból el lehet érni nyolc-tízezer palackot is. A tokaji száraz boroknak jó piaci esélyei lesznek, hiszen a világban elsősorban főételekhez keresnek italokat” – mondja Bacsó András. Hasonlóan vélekedik a Gróf Degenfeld szőlőbirtok főborásza, Rakaczky Gábor is, aki furmintjukat felmutatva elmondja: a világban a száraz borok fogyasztása jóval előbbre jár, mint az édesé, ebből kifolyólag a száraz borokat könnyebb eladni. Árvay János, az Árvay és Társa Pincészet ügyvezetője, a 2003-as év bortermelője kacsintva meséli: „Azt mondja az egyszeri gazda az unokájának, tanuld meg egy életre, kis unokám, hogy szarból ostort fonni lehet, be lehet festeni, de csattogtatni már nem lehet vele.” Azaz a szőlőhegyen vagy sikerül létrehozni egy értéket, vagy nem, utólag javítani rajta már nem lehet. A szőlő olyan, mint a nyers gyémánt. „Megtalálunk egy gyémántot, ha ügyesen csiszoljuk, bár elveszünk belőle, csillogást adunk neki, és megsokszorozzuk az értékét. Ugyanez történik kint a szőlőben. Ha ügyesek vagyunk, akkor száz százalék jut a pohárba” – vallja. Szerinte bár a legkönynyebben eladhatónak az tűnik, ha világfajtákat termelünk, ugyanakkor az igényesebb fogyasztó nem akar mindennap chardonnay-t, sauvignont inni, hanem azt keresi, ami az egyéniségének jobban megfelel. „Külföldön arról szól az egész, hogy érezd magad jól, ott a pokróc, tedd le magad a fa alá, ülj ki piknikezni, és kiviszik neked a bort, és nem félnek, hogy elviszed a kristálypoharat” – utal a hazai valóságra.
A Tokaji Borok Fesztiválja merész vállalkozásként indult. A határszélre került, turisták által elfeledett borrégiót kellett megbolygatni, ami szemmel láthatóan sikerült. Tokaj ilyenkor pezseg, több ezer vendég kóstol, beszélget a borásszal, hallgatja az esti koncerteket. A kóstoló vendégek között sajnos idén is lehetett kannás borokat lóbáló turistákat látni. Nyikos István szerint a kapualjak árnyékában palackos bort árulók ügye a vám- és pénzügyőrségre meg az önkormányzatra tartozik. Megakadályozni nehéz, de nagyon nem tesz jót azoknak, akik tisztességes termékkel jönnek a piacra. „A kispénzű ember sokszor azt gondolja, hogy ő jó hatputtonyos aszút tud vásárolni ezer forintért. Nem tud. Az aszú kilója ezerkétszáz, ezerötszáz forint, ilyen drága szőlőből nem lehet olcsó bort készíteni. Apró lépésekkel tudunk előre menni, reméljük, hogy a mennyiségi lépegetés után bekövetkezik egy minőségi ugrás. Hosszú idő ez még” – véli.
Nyilvánvaló, hogy ma misszió egy régiós borünnep: tanítani a fogyasztót, megismertetni a szőlővel, borral, hordóval, s a személyes történetekkel – a gazdával. Megfosztani a bort az előítéletektől, az átkos múlttól, a hordókat pedig az ördög patkószegétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.